Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, Türkiye’de yasalardan kaynaklı eksikliklerden ötürü isteyenin müteahhit olabildiğini söyledi. Bununda sektöre ciddi anlamda zarar verdiğini belirten İbrahim Apa “Mesleğin tanımının yasalarla tanımlanmamış olması, her isteyenin müteahhit olabildiği bir ortama dönüştü. Sektörümüzün ciddi problemleri var. Her şeyden önce sektörün disiplin altına alınmasını istiyoruz. Biz müteahhitler yükümlülüklerimizi yerine getirmeye çalışırken, sektörle ilgisi olmayan, 1 gün içerisinde şirket kurup müteahhit olabilen, canı istediği zaman da bu sektörden çıkan sorumsuz kişiler sektörümüze balta vuruyor" dedi.

İnşaat sektörünü, İş Güvenliği konularında bilinçlendirmek ve yapılan denetimlerde cezai bir işlemle karşı karşıya kalmalarını önlemek amacıyla, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği tarafından “İş Güvenliği” konulu toplantı düzenlendi. İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül ve İş Müfettişleri’nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, inşaat sektörünün alması gereken önlemler ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. İş Müfettişleri, müteahhit, mühendis, mimar ve iş güvenliği uzmanlarının sorularına yanıt verdi.

APA: TANIMI YOK

Apa “Siyasilerden isteğimiz, mecliste bekleyen müteahhitlik yasasının bir an önce çıkartılması ve her şeyden önce bu mesleğin, yasalarla çizilmiş bir tanımının yapılmasıdır. Bu gerçekleşirse mesleğimiz disiplin altına alınacak ve alınan kararlar daha çabuk hayata geçirilecektir” dedi. Yapı sektörüyle ilgili yasa ve yönetmeliklerde sürekli değişiklikler yaşandığına dikkat çeken Başkan Apa “Biz dernek olarak sektörümüzün bu yasalara hazırlıklı yakalanmasını istiyoruz. Bu anlamda, birlikte hareket etmek zorundayız. Üyelerimizinde bize vereceği güç ile faaliyetlerimiz artarak devam edecek” dedi.

GÜL “İŞ KAZALARINDA YAPI SEKTÖRÜ 2.SIRADA”

Daha sonra söz alan İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül, Türkiye’de en fazla iş kazasının metal sektöründe meydana geldiğini, bunu yapı sektörünün takip ettiğini vurguladı. Böyle bir toplantının Gaziantep’te düzenlenmesine ev sahipliği yaptığı için Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’ne teşekkür eden Veysel Gül, Teftiş Kurulu olarak amaçlarının ceza yazmak değil, cezaları önlemek olduğunu açıkladı. Gül “Teftiş Kurulu olarak, elbetteki denetimlerimizi en fazla kazanın yaşandığı sektörlerde sürdürmek zorundayız. Yapılan araştırmalar, kazaların yüzde 98’inin alınacak tedbirlerle önlenebileceğini gösteriyor. Yapı sektöründeki arkadaşlarımızın da bu bilinç içerisinde hareket etmesi gerekiyor” diye konuştu. BÜLTEN