Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Uzmanı Funda Esin Fakılı GDO ürünler hakkında bilgi verdi. Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün olduğuna vurgu yapan Fakılı, “ Ülkemizde özellikle mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kolza, kasava, papaya, muz, ahududu, çilke, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola gibi günlük hayatımızda kullandığımız pek çok gıda ürününde GDO bulunmaktadır” dedi.

GDO içeren besinlerin bireyler için ciddi risk oluşturduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı Funda Esin Fakılı, “GDO teknolojisiyle, çok daha fazla ürün elde edilmesi ve besin değerlerinin artırılması hedefleniyor. Besinlerin genlerine bu şekilde müdahale edilerek lezzet, besleyicilik ya da dayanıklılık gibi özellikleri geliştirilmek isteniyor. Bu şekildeki faydalı olacağı düşünülebilir ancak GDO’lu besinlerin tüketimi geniş zaman diliminde insan sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyebiliyor” dedi.

Halkın Sağlığını Tehlikeye Atıyor

Birçok ülkede bu ürünlerin doğaya salınımları konusunda sıkı bir kontrol sistemi uygulandığını ve gıdaların bu tür ürünlerden yapılmaları yada içerisinde GDO bulundurmaları durumunda ürün etiketlerinde beyan edilme zorunluluğu olduğunu ifade eden Fakılı, Türkiye'de ise GDO'lu ürünlerin üretimine izin verilmediğini açıkladı. GDO’nun Türkiye’de yasal olmamasına rağmen yetersiz denetimler nedeniyle gayrı meşru yollarla 800’e yakın GDO’lu ürünün yetiştirildiğini belirtti.

Tükettiğimiz Birçok Ürün GDO’lu

Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün olduğuna vurgu yapan Fakılı, “ Ülkemizde özellikle mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kolza, kasava, papaya, muz, ahududu, çilke, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola gibi günlük hayatımızda kullandığımız pek çok gıda ürününde GDO bulunmaktadır.” dedi. Hangi besinlerde GDO bulunup bulunmadığını besinin dış görünüşünden anlamaya imkan olmadığını ve bu yüzden gıdaları mevsiminde tüketmeye özen göstermek gerektiğine de değinen Fakılı, mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyvelerde doğal olmayan zorlama yöntemlerin kullanıldığını söyledi. BÜLTEN