Gaziantep önce İngilizler tarafından işgal edildi. Tarihe Antep Harbi olarak geçen savaşın kronolojik seyri incelendiğinde Fransız emperyalizmine ve Ermeni mezalimine karşı daha çok bir savunma savaşı verildiği görülecektir.

Fransız işgal kuvvetlerinin şehri İngilizlerden teslim almasıyla birlikte yerli Ermeni nüfus Hınçak ve Taşnak çetelerinin tahrikiyle Türklere karşı silahlandılar. Fransız lejyonunda bulunan Ermenilerle birleşerek Türklere saldırdılar.

İşgal kuvvetleri Ermenilerin Türklere karşı başlattığı mütecaviz saldırılarına göz yumarak Ermenileri desteklemesiyle birlikte Türkler iki ateş arasında kaldı.

Cemiyet-i İslamiyenin yetersiz çırpınışlarından da bir fayda mülahaza edemeyen Antepliler, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulduktan sonra düşmana karşı örgütlü ve silahlı mücadeleye başladı.

Bu örgütlenme modeline göre : Bir kaç mahalle birleştirilerek bir semt teşkil ediliyor, semtin ileri gelen sayılır kişilerinden biri semt reisi ve o semt de oturan yedek subaylardan, savaş görmüş çavuşlardan biri de kısım kumandanı oluyordu. Her semtin kadrosu 100 kişi idi. Silahlılar savaşacak silahsızlar tahkimatta çalışarak ve silahlılardan yaralanmak veya şehit olmak suretiyle boşalacak yerleri işgal edecekti.(Belge 7)

Araştırma konumuz olan Hacı Küçükoğlu Ahmet (28.02.1920) Hüseyin Paşa Camiinde vuku bulan çatışma sırasında şehit düşmüş olup, Ali Veli Oğlu Ali Efendinin semt reisliğini yaptığı Alaybey Cephesine mensupluğu ise kuvvetle ihtimaldir.

Gaziantep savunması esnasında verilen 6317 şehitten resmi kayıtlarda tespit edilebilenlerin isimleri Çınarlıdaki Anıta 25 Aralık 1935 tarihinde törenle şehitlerin kemikleri getirilmiş ve anıtın altına konmuştur.

Şehitler Abidesinde isimleri bulananlardan Hacı Küçükoğlu Ahmet, Antep harbinden önce baba mesleği olan dokumacılıkla iştigal ediyordu. Babası da aynı zamanda aile mesleği olan dokumacılıkla uğraşıyordu.

Hacı Küçüklerden Ahmet Efendiyle birlikte iki kardeşi ve babasının da Antep harbi sırasında şehit düştüğü biliniyor. Molla Karayılanla birlikte Şıh Camiinde metfundur.

Şıh Camiinde bulunan Molla Karayılanın Makber-i Şerifinin sağında ve solunda ikişer adet Antep kahramanı yatmaktadır. Orta kaidede bulunan mezar Molla Karayılana aittir.

Molla Karayılanın sağındaki ikinci mezar ise Hacı Küçüklerden Ahmet Efendiye aittir.

Ancak mezar taşında Deli Alinin Oğlu Ahmetoğlu Mustafa ibaresi sehven yazılmıştır. Doğrusu Mustafa Oğlu Ahmet olması gerekirken, Ahmetoğlu Mustafa olarak yazılmış olup, aile büyükleri tarafından da böylece beyan edilmiştir.

Hacı Küçükoğlu Ahmet, şehit düştüğü Antep Harbi sırasında tek evlad sahibidir. Hacı Küçükoğlu Ahmetin tek oğlu Ali Işık, kaynak kişi Hacı Mehmet Işıkında babasıdır.

Hacı Nasip adıyla da bilinen Hacı Mehmet Işık halen İsmetpaşa Mahallesinde kebapçılık yapmaktadır.

Hacı Nasip dini bütün bir gönül adamıdır. Çevresi tarafından sevilen, güler yüzlü ve nüktedan kişiliğiyle herkes tarafından saygıyla karşılanan bir Antep beyefendisidir.

Işık Ailesi Hacı Küçükoğlu Ahmetin tek oğlu Aliden yeniden türemiştir. Hacı Mehmet Işıkın diğer kardeşleri, halen Şehreküstü semtinde paçacılık yapan Hacı Ahmet Işıkla birlikte üç kız kardeştir. Bunlar Şenel Yertekin, Aysel Kütük ve Zekiye Karataştır.

Hacı Mehmet Işık ( Hacı Nasip ) la birlikte oğulları Yalçın ve Ersin Işık kardeşlerde aynı mekanda baba mesleğini devam ettirmektedirler.

Şahinbeyden, Karayılana, Yılankırkandan , Arıllı Mehmet Ali Çavuşa, Fayat Ağadan, Hacı Küçükoğlu Ahmete kadar isimleri unutulmuş, nesilleri tükenmiş bütün Antep kahramanlarını saygıyla yad ediyor, anıları önünde tazimle eğiliyoruz. Mekanları cennet olsun.

Kaynak :

1) Antep Savunması ( Ali Nadi Ünler, İstanbul-1969)

2) Hacı Mehmet Işık ( Kaynak Kişi, Gaziantep-2015)