Türkiye Psikiyatri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Haluk Savaş 30 Mart Dünya Bipolar günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Savaş, "Bipolar (İki uçlu bozukluk) bozuklukta yaklaşık hastaların yüzde 45’i hayatları boyunca en az bir kez intihar girişiminde bulunuyor. Hastaların yüzde 15’i intihar ederek hayatlarına son veriyor" dedi.

Bipolar bozukluğun depresyon gibi ama aynı zamanda aşırı hareketlilik, öfke, çok konuşma, çok para harcama, aşırı zevk veren aktivitelere katılma, kavgacılık, intihar eğilimi gibi belirtilerde seyrettiğini belirten Savaş, "Çok tehlikeli bir hastalık; bu şekilde bakıldığında kalp krizinden ölme riski gibi bipolar bozukluktan da ölme riskinin yüzde 15 intihar eğilimi oranı nedeniyle çok yüksek olduğunu söylemek mümkün. Bu hastalıkla etkili mücadelede öncelikle hastalığın tanınması önem taşıyor" diye konuştu.

UZUN YILLAR İLAÇ KULLANMAK GEREKEBİLİR

"Bipolar bozukluk psikiyatristlerin tedavi edebildiği psikiyatrik rahatsızlıklardan birisidir. Tedavisinde uzun yıllar ilaç kullanmak gerekebilir" diyen, "Özellikle uyku düzeni hastalıkla başetmede çok büyük bir önem taşımaktadır. Hastaların 7 saatten az ve 9 saatten fazla uyumaması gerekmektedir" dedi. Savaş, özellikle bu hastalığın yaşam olaylarına karşı da daha duyarlı olduğunu insanlarla ilişkilerinde daha çabuk çatışmaya girebildiklerini dolayısıyla bu çatışmaya karşı daha dikkatli olunması ve uykularının daha düzenli uyunması ve ilaçlarını düzenli kullanması sayesinde hastaların daha sağlıklı bir ömür yaşayacakları ve gündelik üretkenliklerini sürdürmelerinin mümkün olduğunu söyledi. HABER MERKEZİ