Şırnak ve Mardin'in bazı ilçelerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle, Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması nedeniyle binlerce araç haftalardır Kuzey Irak'ta bekliyor… 15 günden beri bu ülkeye ne giriş nede çıkış yapılıyor. İki taraftaki şoförler perişan, firmalar zor durumda. Edinilen bilgiye göre, 20 günden beri binin üzerinde tır ve kamyon Kuzey Irak'tan Türkiye'ye girmeyi bekliyor. Bunlar içerisinde sadece Gaziantep'ten giden araç sayısı 300'ün üzerinde olduğu belirtildi.

Bu gelişme karşısında ne yapılabileceği tartışılıyor.. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Habur'daki sorunu yakından takip ettiğini belirterek güvenlik bizim çok önemli"diyerek konuyu takip ettiklerini söyledi. GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, "Şu anda araçlar gidemiyor da, gelemiyor da. Ama biz umutluyuz, kapı açılacak"dedi. Gaziantep Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler ise, Irak'tan geliş gidişlerin olmadığını belirterek, "15 günden beri ne giriş ne çıkış var. Şoförler perişan, firmalar zor durumda"diye konuştu. Kızıl Grup Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kızıl ise, 'Habur'un durması önce Gaziantep'i vuruyor sonra Türkiye'yi etkiliyor' dedi.

KOÇER: YAKINDAN TAKİP EDİYORUM

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Habur'daki sorunu yakından takip ettiğini, oradaki sorunun sadece ticari değil güvenlikle ilgili sorunlar olduğunu söyledi. Koçer, "Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş yapan araçların çok sıkı kontrolden geçirilmesi söz konusu. Bundan dolayı bir yavaşlama söz konusu. Ulusal güvenliğimiz açısından bu kontrol çok önemli. Güvenliğimiz için tüm tedbirler alınıyor. Bunu doğal kabul etmek lazım. Güvenlik önemli. Sınır kapılarımızdaki güvenlik çok çok önemli. Bu gelişmelerin çerçevesinde bölgede devam eden operasyonlar var, terörle ilgili sorunlar var. Ticaretin hızlanmasını istiyoruz ama güvenliğimizle ilgili tedbir alınması da lazım" diye konuştu.

ÇIKMAZ: ÜLKE GÜVENLİĞİ

GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, "Şu anda araçlar gidemiyor da, gelemiyor da. Ama biz umutluyuz, kapı açılacak" derken, Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, " Şoförler orada mağdur şekilde paraları bitmiş sefalet içinde, kapının açılmasını bekliyorlar. İthalat-ihracat bitmiş durumda" dedi. İşadamı Mehmet Kızıl, "Gaziantep'in en büyük nefes borusu Habur Sınır kapısıdır. Kamyoncular, ihracatçılar zor durumda. Biz en kısa zamanda normale dönmesini umut ediyoruz. Fakat herşeyden önce ülkemizin güvenliği gelir" dedi.

IRAK VE RUSYA ETKİLEDİ

GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 2015 yılının son aylarının ihracat açısından sıkıntılı geçtiğini söyledi. Çıkmaz, "Son aylarda ihracatımızı Irak ve Rusya oldukça etkiledi. Irak'a yapılan ihracat yüzde 50'nin üzerinde düştü. Rusya'ya ihracat bizim bölgemizden çok fazla yok. Rusya daha çok Antalya, Mersin, Şanlıurfa, İstanbul'u etkiledi. Bizde Rusya'ya iplik, halı var. Onda da sıkıntı yok, gidiyor" dedi.

İHRACATIMIZIN YÜZDE 35'İ IRAK'A YAPILIYOR

'Irak'a A'dan Z'ye herşeyi gönderiyoruz' diyen Çıkmaz, "Güneydoğunun yaptığı ihracatın yüzde 38'i Irak'a gidiyor. Gaziantep'in ihracatının yüzde 35'i Irak'a gidiyor. 15 günde bunun yarısı düştü. Şu anda Habur Sınır Kapısı kapalı. İnşallah fazla uzun sürmez. Şu anda araçlar gidemiyor da, gelemiyor da. Ancak açılacak, biz umutluyuz. Önce mal ve can güvenliğinin sağlanması lazım. Ne ihracat ne ticaret, ne para candan önemli değil. Türkiye büyük bir ülke bunların üstesinden geliriz. İnşallah 2016'dan umutluyuz" diye konuştu.

AYDINGÜLER: ŞOFÖRLER PERİŞAN

Gaziantep Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler ise, Irak'tan geliş gidişlerin olmadığını belirterek, "15 günden beri ne giriş ne çıkış var. Şoförler perişan, firmalar zor durumda. 20 günden beri binin üzerinde tır, kamyon Kuzey Irak'tan Türkiye'ye girmeyi bekliyor. Gaziantep'ten giden araç sayısı 300'ün üzerinde. Türkiye Cumhuriyeti kapıyı kapattı. Terörle mücadele kapsamında sınır kapısı kapalı. Şoförler orada mağdur şekilde paraları bitmiş sefalet içinde, kapının açılmasını bekliyorlar. Burada yüzlerce araba gitmek için bekliyor. İthalat-ihracat bitmiş durumda" şeklinde konuştu.

KIZIL: ÖNCE GÜVENLİK

Kızıl Grup Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kızıl, 'Habur'un durması önce Gaziantep'i vuruyor sonra Türkiye'yi etkiliyor' diyerek şunları söyledi:"Irak önemli bir komşumuz. 15 gündür kapalı. Görünen o ki 15 gün daha kapalı kalacak. İşadamı olarak zor durumdayız, kamyoncular ihracaçılar zor durumda. Kapının kapanmasından en başta Gaziantep ekonomisi etkilendi. Gaziantep'in en büyük nefes borusu Habur Sınır kapısıdır. Habur Kapısı şehir için çok önemlidir, sanayiciler için çok önemlidir. Biz en kısa zamanda normale dönmesini umut ediyoruz. Fakat herşeyden önce ülkemizin güvenliği gelir." Meral KINACILAR