Birincisini Gaziantep’in üstlendiği ve Necati Binici’nin Başkanlığını yürüttüğü Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin 6. Dönem Başkanlığı Yalova’ya geçti. Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel, sancağı Şanlıurfa’dan Yusuf Sabri Dişli’den devraldı. Soygüzel, Türkiye Kent Konseyleri Birliği 2014 -2015 dönem başkanlığı görevine resmen başladı.Türkiye Kent Konseyleri Buluşması, "Şehirlerin Deneyimleri Işığında Kent Konseylerinin Dünü, Bugünü, Yarını" konulu toplantısıyla Yalova Termal yolunda bulunan Lova otelde gerçekleştirildi. 41 kentin katılımıyla gerçekleşen bu toplantıya Gaziantep’ten Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi Neecati Binici ile, Türkiye Kent konseyleri Briliği Basın danışmanı Ökkeş Özekşi katıldı. Toplantıda Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder ve Türkiye Kent Konseyleri Başkan ve yöneticileri hazır bulundu.

ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ

Programda, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı ve Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Sabri Dişli, birliğin flamasını 2014-2015 Dönem Başkanı, Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel'e teslim etti. Sabri Dişli Kent Konseylerinin misyonlarının çok önemli olduğunu ama kenti yönetenlerin bunun farkına varması gerektiğini, işin siyasi boyute indirgenmemesi gerektiğini söylerken, Soygüzel ise
"Biz, kent konseylerini bir demokrasi projesi olarak görüyoruz. Yalova Kent Konseyi,Türkiye Kent Konseyleri Birliği'nin kuruluşuna öncülük etti, bugüne kadarki tüm faaliyetlerine destek oldu.Bundan sonra da özellikle dönem başkanı olarak, kent konseyleri arasındaki iletişim ve işbirliğinin artırılması; kentlerin ortak problemlerinin gündeme getirilmesi ve kent konseylerinin temel problemlerinin çözümü için gayret göstereceğiz." diye konuştu.

VALİ’DEN ANLAMLI KONUŞMA

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yalova Valisi Cebiroğlu, Türkiye’nin gerçek anlamda anlamda bağımsız sivil toplum örgütlerine ihtiyaç bulunduğunu, Japonya'da yalnız gönüllü afetlerle ilgili gönüllü sivil toplum örgüt sayısının 130 bin olduğunu söyledi. Cebiroğlu konuşmasında “ Ne olursa özgür olabilmek için ekonomik, kültürel ve sosyal bazda da özgür olman lazım. Hukuk, hürriyetin başka bir hürriyete tecavüz edileceği noktada durmasıdır. Sivil toplum örgütü olma yolundaki çabalarınızı takdirle karşılıyorum" dedi.VEFA SALMAN’IN GAZİANTEP SEVGİSİYalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise, Kent Konseyinin belediyelerin arka bahçesi olmaması gerektiğini söyleyerek “biz göreve geldiğimizden itibaren Kent konseyi yapısını bozmamaya gayret gösterdik. Konsey başkanını ve genel sekreterini değiştirmedik. Çünkü onlar işi öğrenmişler, gayet de güzel yürütüyorlar. Bizim belediye olarak yapacaklarımız onlara ciddi manada destekv ermek, kent sorunlarını birlikte çözüme ulaştırmaktır”dedi. Vefa Salman bu arada Necati Binici ve Ökkeş Özekşi ile Gaziantep’i konuştu ve “Gaziantep benim sevdiğim önem verdiğim kentlerden birisi. Sizlerin burada olmanız kentinizi temsil etmeniz elbette önemli. Başarılar diliyoruz”dedi.ÖNER: KENT KONSEYİNİN ÖNEMİ BÜYÜKYalova Kent konseyi Başkanı Şükrü Önder, kent konseyleri gibi önemli bir görev üstlenen kurumların belediye başkanlarının iki dudağı arasında olmaması gerektiğini dile getirerek, "Bugünlerde kent konseylerinin özerk bütçesi olup olmaması tartışılıyor. Bazı arkadaşlarımız kent konseyinin görevlerini seçilmiş olan belediye meclisinin üzerinde görüp adeta belediye meclislerine talimat vermeye başladı. Kent konseyleri olarak biz bir yerde projeekipleri gibi çalışırız. Yalova Kent Konseyi de kurulduğu günden beri Yalova için çok önemli işlere imza attı. Bundan sonra da aynı anlayış ve azimle çalışmalarını sürdürecek. Ancak hükmî şahsiyetimiz yok. Biliyorsunuz, kent konseyinin oluşumu seçimden sonra belediye başkanının talebi ile oluyor. Bence bir kurumun ya da kuruluşun istikbali bir kişinin iki dudağı arasında olmamalıdır. Her ne kadar yasa böyle dese de bunun daha sağlıklı bir hale getirilmesi lazım" şeklinde konuştu.