Vali Ali Yerlikaya, beraberinde İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı İnşaat Şube Müdürü Mehmet Çapar ile birlikte, İnşaat Müteahitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa ve Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret etti. Yerlikaya, yeni yapılacak okullardaki bina kalitesini yükseltmek için yeni düzenlemeler yapacaklarını açıklayarak, "Biraz cesur olmamız lazım. Herkesin üzerine düşen sorumlulukları en güzel şekilde yerine getireceğinden kuşkum yok” dedi.

ÖNEMLİ SIKINTILAR VAR

Gaziantep’in, Türkiye’nin 5.Büyük ekonomisine sahip bir kent olduğuna dikkat çeken Vali Ali Yerlikaya, dolayısıyla kentte yapılan binaların da marka şehre örnek olacak nitelikte yapılar olmasını istediklerini söyledi. Vali Yerlikaya “Bu konuda şehrimizin bizden beklentileri var. Bize düşen eksiklikleri giderip, meseleleri çözmek ve şehirde huzurlu bir hayatın sürmesini sağlamaktır. Eğitimde büyük hedeflerimiz var. Öğretmenleri ve öğrencilerimizi rekabetten keyif alır hale getirmek istiyoruz. Bunu yaparken de okulların fiziki ortamlarını iyileştirmek istiyoruz. Bu çalışmaları meslek odalarımız, yerel yönetimlerimiz ve ilgili çevrelerin desteği ve görüşleri doğrultusunda yapmayı hedefliyoruz. Okul müdürlerimiz ile bir araya geldik. Okul Aile Birliği Başkanlarımızla buluştuk. Bu toplantılarda bina onarım ve eksikliklerinin giderilmesi talebi öne çıkıyor. Bu da gösteriyor ki inşaatların kalitesiyle ilgili önemli sıkıntılar var.” diye konuştu.

709 DERSLİĞİN İHALESİ VAR

Önümüzdeki günlerde 709 yeni dersliğin daha ihalesini yapacaklarını ifade eden Vali Yerlikaya “Toplamda 39 ihale olacak. Bu ihalelerde, ilgili oda başkanlıklarımız ile belirleyeceğimiz kriterler ön planda olacak. Bu kriterleri hazırlarken, meseleye tek taraflı bakmadık. Sektördeki Oda başkanlarımızla oturup görüşlerini aldık. Biz onlara ne istediğimizi söyledik. Onlar da bizden istediklerini ilettiler. Yeni bir mahal listesi kitapçığı hazırlıyoruz. Yaptığımız okul binalarının hem bizi, hem de sizi üzmesini istemiyoruz. Binalarda yüksek kalite ve şehrimize yakışır mimari estetik ruhun ortaya çıkmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

MAHAL LİSTEYLE İLGİLİ DÜZENLEME

İhaleye çıkan projelerde Mahal listesiyle ilgili düzenlemeler yapacaklarının da altını çizen Vali Yerlikaya “Yeni nesil okullarda yapmak istediğimiz; mimari tasarımı, elektriği, statiği, makinası, çevre düzenlemesi gibi detayları en güzel şekilde yerine getirmektir. Kısa sürede ekonomik ömrünü dolduran, amaca hizmetten uzak, kalitesiz malzemeyle yapılan binalar milli ekonomiye de büyük bir kayıptır. Bu konuda Derneğimiz ve İnşaat Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri ve Mimarlar Odalarımızla da sık sık bir araya geleceğiz. Mahal listelerini muazzam bir şekilde tespit edeceğiz. Sizin istedikleriniz de bizim istediklerimiz de kesinlikle hayal değil. Biraz cesur olmamız lazım. Herkesin üzerine düşen sorumlulukları en güzel şekilde yerine getireceğinden kuşkum yok” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN APA SORUNLARI AKTARDI

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa da ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirirken, hem sektörün hem de şehrin problemleri hakkında Vali Ali Yerlikaya’ya bilgiler verdi. Yeni nesil okul binalarının şehir mimarisine kalite getireceğine inandıklarını belirten Apa “Daha kaliteli, daha estetik, mimari özellikleri ön planda binaları bizlerde istiyor ve destekliyoruz. Ancak bunları yaparken, üyelerimizin karşılaştıkları sorunlar var. Aynı zamanda ihale yasasından kaynaklı problemler var. Bu problemlerin giderilmesi, kesinlikle kaliteye yansıyacaktır. Sayın Valimizin bu konudaki çalışmalarını destekliyoruz. Bunları yaparken de müteahhitlik firmalarının yaşadığı sıkıntılarının çözülmesi noktasında da gerekli adımların atılacağına inanıyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile de sürekli diyalog halindeyiz.” dedi.

DESTEK İSTİYORUZ

Başkan Apa, seçim öncesi Gaziantep Milletvekili adaylarından da yeni yasama döneminde, müteahhitlik hizmet yasasının çıkarılmasına yönelik destek istediklerini hatırlatarak, Vali Ali Yerlikaya’yı bilgilendirdi. Başkan İbrahim Apa ziyarette, 2 milyon nüfuslu büyük bir şehirde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro ve Nüfus Müdürlüklerinin artık yeni hizmet binalarına ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT