Büyükşehir Belediyesince uygulanan "Adam Akıllı Projesi" kapsamında belediyede çalışan çeşitli meslek gruplarından erkeklere, kadına yönelik şiddet konusunda eğitimler veriliyor.

Kadınların uğradığı şiddetin toplumda önlenebilir bir sorun olduğuna dikkati çekmek amacıyla hazırlanan projenin ilk etabında Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğündeki mesleki eğiticilere yönelik, fiziksel ve psikolojik şiddet, baskı, taciz ve kadına yönelik şiddet konularında eğitim programları düzenlendi.

BİN ERKEĞE ULAŞILACAK

Mesleki eğiticiler de aldıkları bilgileri, kadına yönelik şiddetin tüm boyutlarını belediye bünyesinde çalışanlar, yöneticiler, itfaiye personeli, zabıtalar, şoförler ve temizlik görevlilerine aktarmaya başladı. Bu yıl Dünya Kadınlar Günü'nde başlatılan projede, bir yıl içerisinde bin erkeğe ulaşılması hedeflendi.

AŞAMA AŞAMA ÇALIŞMA YAPILACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, mağdur olan kadınların topluma kazandırılmasıyla ilgili aşama aşama çalışmaların yapılması gerektiğine dikkati çekti. Şahin, kadına yönelik şiddetin büyümesini engellemek için mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda sadece kadını eğitmenin, bilgilendirmenin sorunun çözümünde yeterli olmadığını ifade eden Şahin, "Özellikle kadınlarımızı bilgilendirirken bu konuda tek taraflı bilgilendirmeyle maksat hasıl olmuyor. Toplumsal derman olması için kadını ve erkeği sistemin içine almak ve onların bilgilerini artırmak gerekiyor. Kadına şiddeti iki bacaklı götürmez, erkeği de sistemin içine almazsanız ve erkeğin içinde olduğu çalışmaları desteklemezseniz istediğiniz sonuca ulaşmakta zorlanıyorsunuz" diye konuştu.

PERSONELLERE EĞİTİM

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında görev yapmış tecrübeli kişileri de sistemin içerisine dahil ettiklerini aktaran Şahin, "Proje, hem erkek dünyasındaki zihinsel dönüşümü değiştirecek ve geliştirecek hem de onlardaki bu farkındalıkları artıracak. Bir taraftan kadın sığınma evlerimiz, rehabilitasyon merkezlerimiz güçlü bir şekilde çalışıyor bir taraftan da erkeklerle ilgili kısmı iyi yönetmemiz gerekiyor. İlk olarak kendi personelimizden başlayalım dedik. Zabıtadan itfaiyeye 450 personelimiz, eğitimler aldı" dedi.

FARKINDALIK OLUŞTURACAĞIZ

Kadın sığınma Evi Kurum Sorumlusu sosyolog Mine Işık da "Adam Akıllı" proje kapsamındaki eğitimlerin interaktif bir şekilde devam ettiğini söyledi. Şiddet sorununu aşmak için bu eğitimle birlikte farkındalık oluşturmak istediklerini anlatan Işık, "Şiddete uğrayan kesim kadınlar. Normalde şiddet eğitimleri kadınlara veriliyor ama biz farkındalık yaratmak için erkeklere eğitim vermeyi uygun gördük" dedi. Şiddetin bir kerede aşılabilecek bir sorun olmadığına işaret eden Işık, eğitimle şiddeti yok etmeyi planladıklarını kaydetti.

ÖNYARGIYI AŞTIK

Eğitime katılan belediye personeli Ahmet Süzer, kadına şiddet ile ilgili eğitim verileceğini duyduğunda ilk etapta kendisinde bir ön yargı oluştuğunu ancak eğitimin başlamasıyla bakış açısının değiştiğini söyledi. Aldığı eğitim sayesinde bundan sonraki yaşantısında, davranışlarında farklılık olacağını belirten Süzer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitim sayesinde insanlara faydamız olacağını düşünüyorum. Bu eğitim aile yaşantımıza yansıyacak. Evlerimizde daha rahat yaşamamızı sağlayacak. 25 yıllık evliyim daha önce böyle bir eğitim verilseydi eşlerimize karşı yaptığımız birçok hataları yapmazdık. Bana göre böyle bir çalışma çok faydalı oldu. Büyükşehir Belediyesine de teşekkür ediyorum. Kendimi daha güçlü görüyordum. Bir şeylerin farkına vardım." AA