Fikir ve ifade özgürlüğünü sonsuz sanıp, insanların özel yaşamını internet üzerinden refüze edenlere acı bir haberimiz var. Ne yazık ki TCK bu konuda kullanıcıları anında tespit edip suç işleyenleri yargı önüne çıkartıyor. En masum insanların bile klavye karşısında canavar kesildiği bir ortamda kimsenin yaptığı yanına kar kalmıyor.

Siz insanların en temel hakkı olan onurunu varsayımlarla, tahminlerle, olasılıklarla rencide ettikçe yanımıza kar kaldığını sanmayalım. Bilişim mağduru Üniversiteli bir öğrencimiz seminerimizde bize bilişim sistemleri üzerinden sisteme girme, kredi kartları, hakaret ve sövme ile ilgili sorular yöneltiyor. Ne yapabileceğimizi nasıl kendini koruyup haklarının ne olduğu şeklinde bilgi istiyor. Biz de konuları derledik ve ilgisine sunuyoruz.

Bilişim Suçları alanındaki konulara göre ayrılıyor. Örneğin mail yolu ile hakaretle bilişim suçları ilgilenirken, herhangi bir sitede size hakaret ediliyorsa bununla basın savcılığı ilgileniyor. Kısaca prosedürüne göre değişiyor. İşinizi hızlandırmak istiyorsanız direk olarak bilişim suçları savcılığına gidebilirsiniz ancak ben savcılıkla uğraşmam derseniz Bilişim Suçları ve Sistemleri Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Şikayetçi olduğunuz konular ile ilgili olarak yapılacak çalışma neticesinde ISP(İnternet Servis Sağlayıcının) yurt dışında bulunması durumunda Adli Makamlar tarafından yapılacak olan Adli İstinabe ile konunun takibi yapılabilmektedir. Başvuru yaparken önemli noktalardan biri size hakaret yapılan yeri günü saati ile açık bir şekilde belirtmeniz gerekir.

Örneğin mail yolu ile hakaret geldiği taktirde mailin geldiği gün saat ve dakikayı görüntülü olarak göstermeniz gerekir. Bu belgelerin 3 tane fotokopisini alarak savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Savcılıktan aldığım bilgiye göre gmail hesabına yapılan hakaretleri bulmanın daha zor olduğunu belirttiler. Hotmail adresinize yapılan hakaretlerde daha kolay sonuca ulaşılıyor. Suçların türleri TCK da suç teşkil edecek tüm suçları kapsaya bilmekte veya bu suçlara zemin hazırlamaktadır.

Suçların işleme şekilleri;

Hakaret, küfür, kredi kartı yolsuzlukları, sahte belge basımı, bilgilerin çalınması ve buna bağlı olarak devam edebilecek suçları kapsamakla, birlikte bunlarla sınırlı olmayıp, günden güne değişiklikler göstermektedir.

İl Emniyet Müdürlükleri Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü 1999 yılından itibaren değişik birimlerden ve Cumhuriyet Başsavcılıklarından gelen talepler doğrultusunda çalışmalarına başlamıştır. 1999 yılında başlayan çalışmalar talebin atması nedeniyle Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü içerisinde bulunan Bilgi Sistemi Büro Amirliği bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. 2002 yılından itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde İnternet ve Bilişim Suçları Şube Müdürlüğün kurulması sonucu taşra teşkilatı olarak Şube Müdürlüğü içerisinde Bilişim Suçları Büro Amirliği adı altına çalışmalarını sürdürmektedir.

5651 sayılı İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında Kanun (Kanun No. 5651 Kabul Tarihi: 4/5/2007)

Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık TCK 503-507: Dolandırıcılık ve İflas

Bilgisayar Yoluyla Sahtecilik TCK 316-368: Sahtecilik Suçları

Kanunla Korunmuş Bir Yazılımın İzinsiz Kullanımı 5846′nolu Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK)

Yasadışı Yayınlar TCK 125-200: Devletin Şahsiyetine karşı cürümler;

TCK 480-490: Hakaret ve Sövme Cürümleri

TCK 426-427: Halkın ar ve haya duygularını inciten veya cinsi arzuları tahrik eden ve istismar eder nitelikte genel ahlaka aykırı: ve diğer anlatım araç ve gereçleri.

Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim ve Dinleme 'Bilişim Alanında Suçlar TCK 525a, b, c ve d'. Maddeleridir.

1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni TCK'nın kapsamında, bilişim sistemlerine karşı işlenen suçları da gerekçeleriyle birlikte yer alıyor.

Bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması kapsamındaki suçları tanımlayan kanun maddeleri TCK'nin 243 -246.maddelerinde yer alıyor.

Bilişim sistemine girme

MADDE 243. -

(1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.

(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme

MADDE 244. -

(1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen, bozan, sisteme hukuka aykırı olarak veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen, erişilmez kılan, değiştiren, yok eden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(3) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması

MADDE 245. -

(1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılır.

(2) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması

MADDE 246. – (1) Bu Bölümde yer alan suçların işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.