Devlet Demiryolları arazisinin yapılaşmaya açılmasıyla açılan davada bilirkişi adeta Gaziantep'i yönetenlere ve bu projeyi hazırlayanlara şehircilik dersi vererek, mahkemeye olumsuz rapor sundu. Şehrimizde yapılan imar çalışmalarını bir bütün olarak değerlendirmeyen özellikle belediyelere ders niteliğindeki bu raporun nasıl bir etkisi olacağı merakla bekleniyor.

Raporda, yoğunluk artışına rağmen taşıt ve yaya ulaşımına ilişkin yapısal çözümler üretilmediği, planda sadece konut alanı, ticaret alanı, akaryakıt istasyonu, TCDD Gar sahası, sosyal tesis alanı, rekreasyon alanı kullanımlarının belirtildiği ancak, raylı sistem ve otobüs projesine ilişkin karar alınmadığı, çok sayıda kişinin yaşayacağı bölgede nüfusun ihtiyacı olan eğitim, sağlık, kreş gibi hizmet alanları ayrılmadığı belirtildi.

İPTAL DAVASI AÇILMIŞTI

CHP Şehitkamil Belediye meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Tuncer Halı Saha ve kendisinin 100.Yıl Atatürk Kültür Parkından sonra, batıdan doğuya doğru uzanan T.C.D.D mülkiyetindeki 430.000 m2 açık alanın, Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.07.2014 tarih ve 306 sayılı kararı ile yapılaşmaya açılmak istenmesi üzerine iptal davası açtıklarını söyledi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNU AÇIKLADI

CHP Şehitkamil Belediye meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, Devlet Demiryolları arazisinin ticaret ve konut alanı olarak planlanmasına karşı açılan iptal davası sürecinde, Gaziantep 2. İdare Mahkemesinin 19.01.2015 tarihli ara kararı ile konuyu teknik bilirkişilere havale ettiğini belirterek, bilirkişinin ise raporunu açıkladığını söyledi. Güçyetmez, Gaziantep İstasyon alanı ve çevresine (TCDD Alanı) ilişkin 2 profesör ve 3 doçent tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğunu belirtti.

BÜTÜNCÜL PLANLAMAYA AYKIRI

Güçyetmez, "Raporda;Plan raporunun yetersiz olduğu, Planda yoğunluk artışına rağmen taşıt ve yaya ulaşımına ilişkin yapısal çözümler üretilmediği, ulaşım boyutu ile şehircilik ve planlama ilkeleri ile bağdaşmadığı, Dava konusu planda sadece konut alanı, Ticaret alanı, Akaryakıt istasyonu, TCDD Gar sahası, sosyal tesis alanı, Rekreasyon alanı kullanımları belirtilmiş, Gaziantep ili için çok önemli olan raylı sistem ve otobüs projesine ilişkin karar alınmadığı, bu durumun şehircilik ilkelerinden biri olan bütüncül planlama yaklaşımına aykırı olduğu belirtiliyor" dedi.

EĞİTİM, SAĞLIK KREŞ ALANLARI AYRILMAMIŞ

Yapılaşma koşulları yönünden dava konusu planın şehircilik ilkelerine ve imar mevzuatına aykırı olduğu görüşünün belirtildiğini söyleyen Güçyetmez, "Toplam büyüklüğü 430 000 m2 olan TCDD alanına 256 000 m2 kapalı alan ve sahip ticaret ve konut kullanımı ve 1000 kişinin yaşayacağı ve aynı zamanda çok sayıda kişinin yaşayacağı bir karma kullanım bölgesi önerilirken, nüfusun ihtiyacı olan eğitim, sağlık, kreş gibi hizmet alanları ayrılmadığı belirtiliyor. Böylece Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin kamunun ortak kullanım alanlarının, plan değişikliği yapılarak satılmak istenmesi, İdare mahkemesince yaptırılan keşif ve bilirkişi raporuyla planlama ilkelerine şehircilik esaslarına ve kamu yararına aykırı bulunmuştur" diye konuştu.

HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTIYOR

Zeynel Güçyetmez, "Bu alan mikroklimatik sirkülasyon sağlayarak hava kirliliğinin azaltılmasına büyük katkı sağlayan alandır. Kamu hizmeti yapmak üzere kurulmuş 100.yıl Atatürk Kültür Parkından sonra, batıdan doğuya doğru uzanan T.C.D.D mülkiyetindeki 450.000 m2 açık alan, Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.07.2014 tarih ve 306 sayılı kararı ile yapılaşmaya açılmaktadır. Bu alan Meteorolojik konumu ile batıdan doğuya esen hava koridoru üzerinde olması ve bu özelliğiyle mikroklimatik sirkülasyon sağlayarak hava kirliliğinin azaltılmasına büyük katkı sağlayan alandır" dedi. Meral KINACILAR