Gaziantep Üniversitesi’nin öğrencilerinin yenilikçi projelerinin tanıtımı ARGETİ Proje Pazarı, her kıymetli fikir ve projenin hayata geçirilmesi ve değerlendirilmesi ve Üniversite-Sanayi İşbirliği kültürünün yaygınlaştırılması amacı ile AR-GE projesi yapmak isteyen kişi ve kuruluşların desteklenmesi amacıyla düzenlenen Proje Pazarı ikinci kez kapılarını açtı. GAÜN Sporium’da açılan Proje Pazarı’nda bu yıl ARGE İnovasyon Projeleri, Lisans Bitirme Projeleri, Yüksek Lisans ve Doktora Projeleri, Girişimcilik Fikirleri Projeleri, Toplumsal Duyarlılık ve Sosyal İnovasyon Projeleri adı altında 5 dalda 104 eser sergilendi. Değerlendirme sonucu ilk üç dereceye giren projelere toplam 21 bin TL ödül verildi.

FİKRİ OLAN GELSİN

ABD’de resmi bir gezide bulunması nedeniyle açılışa katılamayan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, sinevizyon aracılığıyla katılımcı ve öğrencilere hitap ederken, bu yıl ARGETİ Proje Pazarı’nın ikincisinin yapıldığını belirterek, “Biz, bugüne kadar her türlü araştırmaya destek verdik. ‘Kim ki fikri var, beri gelsin’ dedik. Hakikaten geldiğimiz noktada bu çağrımız önemli ölçüde cevap buldu. ARGETİ Pazarı’na 200’e yakın başvuru var” dedi.

HEDEFLER ÖNEMLİ

ARGETİ Proje Pazarı’nın açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı ise, 2023 hedeflerine ulaşma konusunda üniversitelere de büyük görevler düştüğünü belirterek, “Üniversiteler toplumun öncüsü, lokomotifi yön vereni durumundadır. Parlayan Yıldız Gaziantep Üniversitesi de teorik ve her türlü bilgi birikimine sahiptir. Üniversitemiz birçok uygulamasıyla yüksek öğrenimde çığır açmıştır. Genç mucit adaylarının hayatta başarılı olabilmeleri için girişimci, yenilikçi olmaları gerekmektedir. Yapılanları kopyalamak yerine alnımızın terini zihnimizin gücüyle yeni tasarımlar katma, değeri yüksek ürünler yapmamız gerekir. Ancak bu şekilde bilgi ve teknoloji ihraç ederek dünya ile rekabet edilebilir duruma gelebiliriz. 2023 hedefine bu şekilde ulaşabiliriz” diye konuştu.

200 BAŞVURU

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un geçtiğimiz yıl yaptığı ‘Fikri olan beri gelsin’ çağrısı amacına ulaşırken, yarışmaya 200’ün üzerinde kişi katıldı. Değerlendirme sonucu, Arge İnovasyon Projeleri Kategorisi’nde Mekin Aslan “Pnömatik Kaslı Robot Kol Tasarım ve İmalatı” ; Girişimcilik Fikirleri Projelerikategorisinde Çağlar Gökırmaklı ‘Pastörize sütte pakete RFID uygulanması’, Lisans Bitirme Projesi Kategorisi’nde Furkan Nuri Karaoğlu ‘Arduino kontrollü teleskop’, Toplumsal Duyarlılık ve Sosyal İnovasyon Projeleri Kategorisi’nde, Naciye Saltıkalp Kaya ‘Duygularım Gökkuşağı-her çocuğa değer’ Yüksek Lisans - Doktora Projesi Kategorisi’nde de Aykut Barazi ‘Antep fıstığı reçinesi kullanılarak antimikrobiyal yenebilir film üretilmesi’ isimli projeleri ile birincilikleri paylaştı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT