GTO Başkan yardımcısı Sanayici Bilal Kara'nın Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'yi ziyaretinde dile getirdiği, zora düşen işadamları için ŞEHİR IMF'si adı altında bağımsız bir kurul oluşturulup buradan desteklenmesi önerisi ses getirdi. Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, Ak Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci ve İMO Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, Bilal Kara'nın düşüncesine katıldıklarını ve bu projenin farklı uygulamalarla kurumlarda da hayata geçirilebileceğini ifade ettiler.

*Mehmet Sarı: Sanayi odası, Ticaret odası kendi bünyesinde üyelerin zor günlerinde destek olmak için böyle bir sistemi kurabilir.

*Mehmet Erdoğan: Odalar, dernekler, cemiyetler nezdinde bu hayata geçirilebilir. Her dernek, oda kendi üyelerine yönelik bu tür bir çalışma içerisine girebilir

*Eyüp Özkeçeci: Dinimizde zora düşenin elinden tutacaksın. Dara düşene yardım edeceksin elinden tutup kaldıracaksın. Üzerinde çalışılmalı.

*Cahit Nakıboğlu: Eskiden ahilik kültüründe işi zorda olan esnaf için birleşilir, hasbel kadar herkes elinden geleni yapardı. Çok güzel bir düşünce.

*Melih Meriç: Bu darboğazdan el birliğiyle çıkmamız gerek. Türkiye'ye örnek olan bir çalışma olabilir. Bibal Bey'in söylediklerini tamamıyla destekliyoruz

NELER SÖYLEDİLER?

HER KURUM KENDİ BÜNYESİNDE HAYATA GEÇİREBİLİR

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı, Şehir IMF'sinin iş adamları tarafından hayata geçirildiği takdirde güzel bir düşünce olduğunu belirtti. Sarı, "Sanayi odası, ticaret odası kendi bünyesinde üyelerin zor günlerinde destek olmak için böyle bir sistemi kurabilir. Esnaf odaları kendi bünyesinde, sanayi ve ticaret odaları kendi bünyesinde kurarsa bunun için bir kanuna da ihtiyaç olmaz. Her kurum kendi üyelerine yönelik böyle bir sistemi hayata geçirebilir. Ahilik geleneğinde de böyle bir sistem vardır" diye konuştu.

HAYATA GEÇİRİLİRSE İYİ OLUR

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, esnafın birbirine destek vermesinin ahilik geleneğinde de olduğunu hatırlatarak, "Bunun sanayi boyutunda gerçekleşme şansı biraz zor olabilir. Ancak odalar, dernekler, cemiyetler nezdinde bu hayata geçirilebilir. Her dernek, oda kendi üyelerine yönelik bu tür bir çalışma içerisine girebilir. Kimin ne durumda olduğunu, nasıl sıkıntılarının olduğunu esnaf kesimi daha kolay tesbit edebilir ve yardımlaşma sağlanabilir. Tabi iş kesiminde de hayata geçirilirse çok çok iyi olur" dedi.

AHİLİK KÜLTÜRÜNDE DE VAR

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, eskiden ahilik kültüründe işi zorda olan esnaf için birleşilir, hasbel kadar herkesin elinden geleni yaptığını hatırlatarak, "Çok güzel bir düşünce, ahilik kültüründe de var" dedi.

Geçmişte sabah işyerleri açılırken semtin büyüğü bir dua eder öyle iş yerleri açılırmış diyen Nakıboğlu, "Sen gidip birinden alışveriş yaptın, bir başka müşteri de oradan yaparken, iş yeri sahibi ben siftah ettim, yandaki dükkan komşum siftah etmedi, git ondan al dermiş. Eskiden bu kütür varmış, bu kültürün canlanması lazım. El ele verip bunu yapacağımıza tam tersini yapıyoruz birbirimiz hakkında yalan yanlış şeyler söylüyoruz. Birbirimizin ayağından çekmeye çalışıyoruz. Bu çok ayıp bir şey. Meşhur Antep yalanı hiç hoş değil, Antebimize yakışmıyor. Antep her yönüyle örnek gösteriliyor, ama maalesef birbirimize destekte zayıf kalıyoruz" diye konuştu.

DİNİMİZDE YARDIMLAŞMA ESASTIR

'Şehir IMF'si olabilir, bunun adı İMC olur, destek vakfı olur, böyle bir düşünce hayata geçirilebilir' diyen Nakıboğlu, "Çok da iyi olur. İslami bir şekle yardımlaşma olur. Herkes elinden gelen yardımı yapar, gün olur bugün sana öbür gün bana çok güzel bir sistem olur. Türkiye'ye de örnek olur. İslamiyette yardımlaşma esas. Komşuna ödünç para versen dahi yarın sana geri getirse bile o paranın içinde haramı olsa bile silkelenmiş olur. Bizim dinimizde yardımlaşma esastır. Böyle bir proje hayata geçmeli, bu konuda da Antep örnek olmalı" dedi.

ÜZERİNDE ÇALIŞILABİLİR

Ak Parti il Başkanı Eyüp Özkeçeci, yardımlaşmanın dinimizin emri olduğunu belirterek, "Dinimizde zora düşenin elinden tutacaksın. Dara düşene yardım edeceksin elinden tutup kaldıracaksın. Tabi Bilal Bey'in bu fikri bir anda olacak şey değil. Üzerinde çalışabilir. Olumlu bir şey güzel bir düşünce, hayata geçerse gayet güzel olur. Bunun adı İMC olur, destek olur" dedi.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLUR

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, Gaziantep'in bir sanayi şehri olduğunu belirterek, "Gaziantep sanayide varolduysa Gazianteplinin Gaziantep'ten ayrılmaması bir bütün halinde birbiriyle tatlı bir yarış halinde yatırımlarına devam etmesinden kaynaklanmıştır" dedi.

'Bilal beyin IMF usülü teklifi, IMC usulüne benzemektedir. Bizim toplumuzda Türk insanının doğasında yardımseverlik vardır, birbirine destek olmak vardır' diyen Meriç, "Dönem dönem herkesin bir desteğe ihtiyacı olabilir. Bugün bana yarın sana. Önemli olan bir bütün olarak birbirlerine destek vermek, bu darboğazdan el birliğiyle çıkmak. Hem Gaziantep için hem Türkiye için önemli bir çalışma olur, hem de Türkiye'ye örnek olan bir çalışma olabilir. Bu nedenle Bibal Bey'in söylediklerini tamamıyla destekliyoruz" diye konuştu.

BİLAL KARA'NIN FORMÜLÜ?

Bilal Kara, "Aslında oda olarak bir formül üretmeliyiz. Benim yıllardır kafamda ŞEHİR IMFsini hayata geçirme projem var. Eğer bunu gerçekleştirebilsek böyle zamanlarda çok lazım olur. Bu ŞEHİR IMFsi bağımsız bir kuruldan oluşur. Odalar üye olur, bir bütçe yapılır, herkes o bütçeye belirli miktarda para yatırır, daha sonra zor durumda olan firmalar bu bütçeden destek alarak sıkıntısına çözüm bulabilir. Sonra borcunu öder.. Bundan yararlanmanın elbette vecibeleri olacak, hayata geçirilirse, çok yönlü ele alınabilir”demişti.

Meral KINACILAR