Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu 12. Dönem 2. Genel üye toplantısı Gaziantep'te yapıldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu toplantının açılışında kadınların önemine değinirken, Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, kadınların toplumsal hayatta ve siyasette var olamayışını irdelemek gerektiğini söyledi. Elibol'un 'edepsizlik yapmak istemiyorum, birlik başkanım burada' sözleri salondan büyük alkış aldı. TÜBAKKOM Eş Güdüm Sorumlusu Av. Yurdagül Gündoğan ise, "İtaat ve biat etmeyen kadınlara ihtiyaç var" dedi.

ÇAĞDAŞMAK İÇİN KADINLARIN ÖNÜ AÇILMALI

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu toplantının açılışında kadın haklarına ve kadınların önemine değindi. Feyzioğlu, "Kadına karşı şiddetle en etkin bir biçimde mücadele etmek en önemli görevimizdir. Kadın hakları konusunda bu noktaya gelmemizde, değerli meslektaşlarımızın emeği var. Kadın haklarını insan haklarından ayırmak imkansızdır. Çağdaşlaşmak için kadının önünü açmaktan başka çare yoktur. Toplantıdan somut bir şeylerin çıkmasını istiyorum" dedi.

KADINLARIN YÜZDE 44'İ DUYGUSAL ŞİDDET GÖRÜYOR

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol ise, kadın haklarını insan hakları ile ayrı değerlendirmenin mümkün olmadığını, kadın sorunlarının toplumun diğer sorunlarıyla ayrı tutulamayacağını söyledi. Elibol, dünyada en ağır bedelleri kadınların ödediğini, kadınların yüzde 44'inin duygusal şiddet gördüğünü belirtti.

KADINA ŞİDDET ARTIYOR

Ali Elibol, Kadınların, ekonomik, sosyal ve iş yaşamındaki sorunlarının kronik hale geldiğini belirten Elibol, "Kadınların toplumsal hayatta ve siyasette var olamayışını irdelemek gerekiyor" dedi. Kadına şiddetin toplumsal yara haline geldiğini, şiddetin düzeyinin her geçen gün arttığını belirten Elibol, "Bu konularda devlet politikası yeniden belirlenmeli., kadın birey olarak görülmeli. Kadın hakları ile kadındır" dedi. Elibol'un edepsizlik yapmak istemiyorum, birlik başkanım burada' sözleri ise salondan büyük alkış alarak gülüşmelere neden oldu.

SEÇEN DEĞİL, SEÇİLEN KADINLARA İHTİYAÇ VAR

T.B.B. Delegesi Yönetim Kurulu üyesi ve TÜBAKKOM Eş Güdüm Sorumlusu Av. Yurdagül Gündoğan da, kadınların üreten, yaratıcı, seven, veren, ağlayan, gülen, affeden olduğunu söyledi. Gündoğan, "Kadın yaşamın kendisidir, kutsaldır, kadın Tanrının nurudur. İtaat ve biat etmeyen kadınlara ihtiyaç var. Hesap soran, hakkını arayan kadınlara ihtiyaç var. Seçen değil, seçilen kadınlara ihtiyaç var" diye konuştu.

ÖNEMLİ KONULAR KONUŞULDU

Toplantıda Prof. Dr. Zerrin Söylemez Kadın Hakları ve Çocuk gelinler konusunda konuşma yaptı. Toplantıda küçük yaşta evlilikler, erken evlilikler ile ilgili sanatçıların da katılı ile ülke genelinde etkinlikler düzenlemek, cinsiyet ayrımcılığının ders kitaplarından kaldırılması ve hatta cinsiyel ayrımcılığının kadın erkek eşitliğinin ders olarak okutulması için çalışma başlatılması, kadın cinayetleri ve son günlerde meydana gelen cnisel istismar olayları ve mecliste hazırlanması planlanan yasa önerilerinin değerlendirilmesi üzerinde duruldu. Çalıştayta, Soma'da yaşanan madem faciasına mağdur olan kadınlara destek olmak ve haklarının takipçisi olmak üzere gönüllü komisyon oluşturulması ve Eylül ayında bölgenin ziyaret edilmesi de kararlaştırıldı. Meral KINACILAR