Cosmopolitan dergisi, İngiltere'nin tanınmış diyetisyenlerine asla yemem diyecekleri yiyecekleri sormuş. Gelen cevaplar size yemek tercihlerinizi sorgulatabilir...

Her türlü şekerleme (Vanessa Quarmby, HECK diyetisyeni)

"Beslenme eğitimi verdiğim zamanlarda, danışanlarıma bir şeker oyunu oynatıyorum. Şekerlemelerin içindeki şeker miktarına inanamazsınız. Üstelik şekerin hiçbir besleyiciliği de yok. Dolayısıyla sağlığıma hiçbir faydası olmayan bir şeyi neden yiyeceğimi anlayamıyorum.

Her türlü 'diyet' yiyecek (Amanda Hamilton, Vita Coco beslenme uzmanı)

"Diyet yiyeceklerin yakınından bile geçmez. Bu yiyecekler işlenmiştir. Yağları azaltılmıştır, yapay tatlandırıcılar eklenmiştir. Az yağlı yiyeceklerin tamamı bağırsak sağlığına zararlı yapay tatlandırıcılarla doludur ve uzun vadede daha çok şeker yeme isteği yaratabilir. Ben doğallıktan yanayım."

Sınai çiftliklerde yetiştirilmiş hayvanların etleri (Kim Pearson, BetterYou beslenme uzmanı)

"Sağlık sebepleriyle ve hayvan haklarına duyduğum saygı nedeniyle asla sınai çiftlikte yetişmiş hayvanların etlerini yemem. Kırsal kesimde büyüdüğüm için tavuk çiftliklerinin durumunu 14 yaşımdayken gördüm ve bu yüzden 14 yıl boyunca vejetaryen olarak yaşadım. Hayvanların durumu benim için kabul edilebilir değildi. Bu tür bir yetiştiricilik, yediğimiz etin kalitesini ve sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Hayvanlara hasta olmamalarına rağmen sürekli antibiyotik verilmesi gibi uygulamalar insanlarda da antibiyotik direncinin artmasına neden oluyor."

Gazlı içecekler (Katharina Kaiser, Freeletics beslenme uzmanı)

"Yiyeceklerimi mümkün olduğunca doğal bir biçimde tüketmeye çalışıyorum. Abartmıyorum ama konu enerji içeceklerine ve gazlı içeceklere geldiğinde, asla! Uyanık kalmak için bunları içiyorsanız matcha çayı ya da espresso deneyin. Zira içinde hem gereksiz miktarlarda şeker hem de yapay malzemeler ve aşırı kafein yok."

Ketçap (Rhiannon Lambert, Rhitrition kliniği kurucusu ve beslenme uzmanı)

"Her şeyi mümkün olduğunca tüketmeye çalışan bir insan olarak şişede satılan soslardan, özellikle de marketten alınmış ketçaptan uzak duruyorum. Kiraz domatesleri fırında pişirip yemek varken, insanlar neden bu kadar işlenmiş ve şeker dolu bir seçeneği tercih eder aklım almıyor."

İşlenmiş et ürünleri (Manal Chouchane, BioCare klinik beslenme uzmanı)

"Ben sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerden uzak duruyorum. Çünkü bunlar çoğu zaman katkı maddeleri, yapay renklendiriciler, az miktarda kalitesiz et ve trans yağlarla dolu oluyor. Bu tür malzemeler kolesterol seviyelerimizi yükselttikleri için sağlığımıza zararlıdır. Hiçbir besleyiciliği olmayan boş kalori depoları..."

İçinde hidrojene yağ olan hiçbir şey (Dr. Marilyn Glenville, kadın sağlığı beslenme uzmanı)

"Üzerinde hidrojene yağ yazan yiyeceklerin tamamından kaçınmaya çalışırım. Bu yiyecekler yağa yüksek sıcaklık ve basınç altında kimyasal yollarla hidrojen eklenmesi ve katılaştırılmasıyla ortaya çıkar. Vücudunuzdaki etkileri plastik yemek gibidir. Her türlü sağlıksız sürece neden olabilir."

Hazır Çin yemeği (Faye Townsend, Protein World beslenme uzmanı)

"Yağlı ve tuzlu yiyecekler bende şişkinllik yapar. O nedenle uzak durmaya çalışırım. Özellikle de hazır Çin yemeğinden. Çin restoranlarının menüleri çoğunlukla kızarmış yiyeceklerden oluşur. Kızarmış yiyecekler de yüksek miktarda doymuş yağ ve sodyum içerir. Vücut bunları sindirmekte zorlanır. Aşırı tuz tüketimi vücudun su tutmasına neden olur. Bu da şişkinliğin başlıca sebebidir."

Margarin (Cassandra Barns, beslenme uzmanı)

"Ben her zaman margarinden ve üzüm çekirdeği, ayçiçeği gibi diğer bitkisel yağlardan kaçınırım. Bunlar sağlığımıza ancak zarar verir. Onun yerine yemek yaparken Hindistan cevizi yağı, bazen tereyağı bir de düşük sıcaklıkta pişiriyorsam zeytinyağı kullanırım."

Hiçbir şey - bütün yiyeceklerin vücudumuzda bir rolü vardır (Alexis Poole, Spoon Guru beslenme uzmanı ve yöneticisi)

"Ne yazık ki beslenme konusunda yetkin olmayan bazı insanlar kendi doğrularını ve yanlışlarını genelleyip insanların bazı yiyeceklerden korkmasına neden oluyor. Bu da bazı yemek bozukluklarına yol açıyor. Belli bir besin alerjiniz ya da intoleransınız yoksa hiçbir şeyden kaçınmamalısınız. Eğer böyle bir sorununuz varsa da bir diyetisyenden destek almalısınız."