Gaziantep Berberler Odası Başkanı Haci Darıcı, en büyük sıkıntılarının Suriyeliler olduğunu, Suriyelilerin açtığı berber dükkanı sayısının 60'ı bulduğunu söyledi. Kanunların sadece Türk esnafına olduğunu, yabancıya herşeyin serbest olduğunu belirten Darıcı, "Biz ikiden de çıktık, biz beşinci sınıf vatandaşız Antep'te. Birinci sınıf Suriyeliler, ben kimliğimi Suriyeli yaptıracağım" dedi.

SURİYELİLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Suriyelilerin berber esnafın bitişiğine erkek berberi açtıklarını ve sorunu yetkililerle paylaşmalarına rağmen bir türlü çare bulamadıklarını belirtti. Esnaftan her türlü şart, belge istenirken, Suriyelilerin görmezden gelinmesine tepki gösteren Haci Darıcı, "Bizim esnafımızdan insan sağlığı, iş güvenliği, hijyen belgesi, doktor belgesi isteniyor. Bir yerde esnaf diyorki ya 'başkan sen bizi bu kadar sıkıştırıyorsun bu Suriyeliler ne olacak. Peki bu kadar Suriyeli berber varken biz nasıl para kazanalımda bu evrakları yaptıralım?" dedi.

DENETİM YOK

Suriyelilerin açtığı berber dükkanlarının gecesi, gündüzü, pazarı olmadığını belirten Haci Darıcı, "Benim esnafımın genel kurul kararı var, pazar kapalı, gece 9'dan sonra kapalı, fakat Suriyeliler o saatten sonra açık. Şu anda biz esnafımızla karşı karşıyayız. Şahinbey mesleki eğitim merkezinde 400 kişiye hijyen belgesi verdirmiş durumdayız. Biz berberlerimiz daha hijyenik koşullarda, Antep halkına daha sağlıklı hizmet versin derken, öbür tarafta Suriyeliler gelmiş, hiçbir kural kaide tanımıyorlar. Berber dükkanları pislikten geçilmiyor. Hijyen yok, içeriye ne bir memuru giriyor, ne maliyecisi giriyor. Sadece berberler odası giriyor" diye konuştu.

KIRSAL KESİMLERDE AÇIYORLAR

'Antep'te esnafın sahibi yok' diyen Darıcı, "Her mahallede Suriyeli var, şu anda 50-60 tane Suriyeli berber var, bunlar benim tesbit ettiğim. Daha birde perde çekilisi olanlar var, içeriye giriyorsun, adam üst kadını yatakhane, alt katını berber, güzellik salonu yapmış. Daha çok kırsal kesimlerde açıyorlar. Cumhuriyet, Yukarıbayır, Cinderesi, Vatan, Ünaldı'da açıyorlar. Yavaş yavaş merkeze doğru geliyorlar. Adreslerini teslim ettim ama zabıta yazı gönderdi denetledik diye ama kapatılmadı. Nereye kadar gidecek. Ne olacak, gitgide bizim esnafla onlar birbirine girecek bunun önlemi alınmayacak. Biz şuanda bağırıyoruz hiçkimse aldırış etmiyor ama yarın birgünde biz aldırış etmeyeceğiz" dedi.

TEHLİKELİ SINIFTAN ÇIKMALIYIZBerberler ve kuaförlerin tehlikeli gruba girdiğini de anlatan Darıcı bunun haksızlık olduğunu ve esnafı mağdur edeceğini belirterek şunları söyledi:"Bizim bu tehlikeli grupta ne işimiz var? Birinci sınıf tehlikeli olan işyerleri olarak geçiyoruz. Biz bile bile milleti kaçağa yönlendiriyoruz. Tehlikeli sınıftan çıkmamız gerek. Aksi halde ustalarmız çırak, çalıştırmaz. Bunlar bizim sorunlarımız. Kanunlar Türk esnafına, yabancı serbest. Biz ikiden de çıktık, biz beşinci sınıf vatandaşız Antep'te. Birinci sınıf Suriyeliler, ben kimliğimi Suriyeli yaptıracağım." Meral KINACILAR