Bencan, Gaziantep’te, genç işsizlik rakamlarının yüzde 25 olduğunu belirten Bencan Gaziantep’in Türkiye’nin en pahalı ilk üç şehrinden biri olduğunu söyledi.

ASGARİ ÜCRET; EN AZ 2 BİN TL OLMALI

“Asgari ücret en az 2 bin TL olmalı” diyen Bencan, “Milyonlarca çalışanın gözü, kulağı yeni asgari ücretin kaç lira olacağında. Ve hepinizin bildiği gibi asgari ücret konusunda istenen bir fedakarlık var. 2017 yılında çalıştırdığı her işçi için devletten destek alan bunun yanında sosyal güvenlik kurumundan SGK işveren payından, vergisinden destek gören, üretim satışlarından farklı adlarla devletten destekleme primleri ile desteklenen işverenlerden mi fedakarlık gelecek" dedi.

İŞÇİLERDEN FEDAKARLIK BEKLEYENLERE DUYURULUR

“İşçilerden fedakarlık bekleyenlere duyurulur” ifadesini kullanan Bencan, “Asgari ücretli; 2017 yılında almış olduğu zam haziran ayında bitti 6 aydır zaten fedakarlık yapıyor. Asgari ücretli; zorunlu BES uygulaması ile maaşından yapılan kesintilerle zaten fedakarlık yapıyor. Asgari ücretli; Ekim ayından itibaren vergi diliminden dolayı kesilen fazla verilen veriden dolayı zaten fedakarlık yapıyor. Asgari ücretli; yaşayabilmek için gıda ve zorunlu harcamalarına yetiştirebilmek için fazla mesai yapıp zaten fedakarlık yapıyor. Asgari ücretli; kendisine, ailesine ve çocuklarına eğitim ve sağlık harcamalarını yeterince yapamadığı için zaten fedakarlık yapıyor” dedi.

İŞÇİ, MAAŞI YETMEDİĞİ İÇİN FAZLA MESAİ YAPIYOR

Bencan, şu şekilde yanıt verdi: “İşçinin şimdiye kadar aldığı maaşın tamamı temel tüketim maddeleri ve gıda harcamalarına gidiyor. Aldığı maaştan parası artmadığı gibi fazla mesai yapıyor. Fazla mesai yapıncada çocuklarına, kendisine ve ailesine zaman ayıramıyor. Bugün Organize Sanayi Bölgesi’nde fazla mesai yapmayan iş yeri çok nadir bulursunuz. Devlet İstatistik Endüstrüsünün açıklamış olduğu rakamlar doğrultusunda 1404 lirayla geçinmek mümkün değil"

GAZİANTEP, EN PAHALI ŞEHİRLER ARASINDA

“Gaziantep’te Suriyeli sığınmacılara yönelik rakamlar 500 binin üzerinde. Bu, ucuz işçi olarak görülüyor" diyen Bencan, "Suriyeli işçilerle ilgili durumu çok defa gündeme getirdik. Kurumsal iş yerlerinde artık böyle bir şey göremiyorum. Merdiven altı dediğimiz veya küçük işletmelerde, ciddi boyutlarda Suriyeli kaçak işçi çalıştırılıyor. Bu ucuz işçi demektir. Devlet İstatistik Enstitüsü yine rakamlarına göre; geçen yıl ocak ayından itibaren en pahalı iller bazında Gaziantep, ilk üçten aşağı düşmüyor. Ev kirası, gıda harcamları ve diğer kiralara yönelik değerlendirmelere bakıldığı zaman ise Gaziantep en pahalı iller arasında yerini koruyor. Gaziantep, gıda ve tekstil konusunda büyük söz sahibi. Organize sanayisinde ne kadar çalışan varsa bu insanlar en pahalı şehirde yaşıyor” dedi. AYŞEGÜL BAĞCI