Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Grand Otel'de düzenlediği basın toplantısında belediye başkanı olduğu bir yılın değerlendirmesini yaptı. Şahin Gaziantep kamuoyunda büyün yankılar uyandıran Kamil Ocak stadının yerine Cami konusundaki tavrını açıkça ortaya koydu ve "40 dönümlük stadın yeri için meydan konusunda ne söylediysem sonuna kadar arkasındayım"dedi. Bu durumda Abdülkadir Konukoğlu'nun Kamil Ocak stadına yaptırmak istediği cami konusunun ne olacağı yeni bir tartışmanın yolunu açtı.

Bir yılın su gibi geçtiğini belirten Fatma Şahin insanı merkeze koyarak hizmet yaptığını belirterek, "Ulaşım ve imar master planlarının ihalesini yaptık. Trafikte acil çözümler ürettik. Bunun için Abdulkadir Aksu Kavşağını hizmete açtık. Trafiğin çok yoğun olduğu yerlerde sola dönüşleri, U dönüşlerini yasakladık. Ezber bozuyoruz. AVM'nin yerini yıktık, meydan yapıyoruz" dedi.

'Gaziantep'in ilk kadın milletvekili, ilk kadın bakanı ve ilk büyükşehir belediye başkanı olarak başarmamak gibi bir lüksünün olmadığını belirten Şahin, "Bir kadın olarak başaramıyorum algısı olmasın diye çok çalıştık. Cumhurbaşkanımız şehre kadın eli değdiği belli oluyor dedi. Ben rol modelim, üzerimde çok büyük bir sorumluluk var. Bir işin bitmesi için 1.5 2 yıl gerekiyor. 2 yıl istiyoruz. Farkı görsünler" dedi.

2015 yılı içerisinde yapılacak 300 Milyon TL'lik büyük yatırımlardan da bahseden Fatma Şahin, "Kültür ve kongre merkezi yapacağız. Beylerbeyi organize bölgesi köprülü kavşağı, 1000 konutluk rezerv alan, DDY lojmanları (40 konut), Gaziantep Panorama Müzesi, Spor salonu, Karataş 2 Bölge Köprülü Kavşağı, Beykent Viyadüğü, Erdem Koleji Köprülü Kavşağı, Naci Topçuoglu Köprülü Kavşağı yapacağız" dedi.

İNSANI MERKEZE ALDIK

Şahin, hesap verilebilirliğin siyasi hayatında ve bütün makamlarda gördüğü en önemli alan olduğunu belirtti. Şahin, insanı merkeze alan bir belediyecilik anlayışıyla hizmet verdiklerini, önce insan dediklerini belirterek, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı sosyal belediyecilikte de en önemli ana damarımız oldu. Herşey insan için. İnsanımızı merkeze aldığımız zaman özellikle daha dezavantajlı grupların şehirde huzur bulması ve mutlu olmaları için mekanlarımızı ve çalışmalarımızı güçlendirdik. Kadın Dostu, Engelli Dostu ve Çocuk Dostu kent olma bilinci bizim için çok önemliydi. Yani bütün dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını giderecekleri çalışmaları yapmak insanı merkeze almada bizim koyduğumuz en önemli felsefemizdi" dedi.

BU BİR BAYRAK YARIŞI

Herkesin başkanı olduğunu belirten Şahin, "Vizyonumda insanı merkeze koydum. Takım ve ekip çalışmasına önem veriyorum" dedi. Göreve geldiğinde belediyede kuvvetli olan güçlü olan birimleri muhafaza ettiklerini belirten Şahin, "Asım Bey arkadaşlarının getirdiği bir nokta var. Bu bir bayrak yarışı. Sayın başkanın çalışmalarının üzerine ne koyabiliriz dedik. Halkla ilişkiler birimini kurduk. Tarım Daire başkanlığını kurduk. Engelliler Daire başkanlığını kurduk" dedi.

BÜYÜK İŞLER PLANLADIK

Seçim öncesi beyannamede söylenilen her sözün noktasıyla virgülüyle arkasında olduklarına vurgu yapan Şahin, “Öncelikle büyük işlerin planlamasını yaptık. Acil ve önemli işleri paralel götürmeye çalıştık. Daha yaşanabilir bir Gaziantep için insanı merkeze alan, çevreyi koruyup kollayan bir planlama yaptık” diye konuştu.

Kalkınmayı ana damar olarak gördüklerini ve şehirdeki 2 milyonun kalkınma hamlesinde onların yanında olduklarını ifade eden Şahin, güven ve istikrarı hedef alan yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini dile getirdi.

CHP İL BAŞKANI 1 YIL VERDİ

Güven ve istikrar üzerine giden bir yönetim anlayışında dönen bilgi kirliliğini yönetmenin önemli olduğunu dile getiren Şahin, "Kent konseyinde CHP il başkanı, ' Sayın başkana bizim 1 yıl hiçbir şey demeden beklememiz gerek dedi. Muhalefetin hepsinin bize büyük güven, duyduğunu sermaye açtığını biliyorum. Belediyecilik akşamdan sabaha iş bitirme yeri değildir. Planlama vizyon istiyor. Demokrasinin gereği fikirlere açık olmamız gerekiyor. Ancak benim tek isteğim haberlerle ilgili kısımda ricamız, teknik bilgiyi bizden alarak istediğiniz haberi yapma özgürlüğüne sahipsiniz. Bizden bilgiyi alarak böyle birşey var, gerçeği nedir dediğinizde biz size bütün bilgileri veririz" dedi.

NELER YAPTIK?

Çevreyi koruyan ve kollayan bakış açısı ile, hava kirliliği, yeşil alan, gürültü ve görüntü kirliliğini çok önemsediklerini, şehirlerin kalkınması için altyapı ve üst yapı, enerji, ulaşımda 2 milyonun kalkınmasını vizyon olarak ortaya koyduklarını belirten Şahin, teknolojiye önem verdiklerini dile getirdi. Şahin, "Buğday tohumu, arı kovanı, sof domatesi fidesi ve biber fidesi dağıttık. 153 hattı günlük 2 bin talep alıyor. İşitme engelliler tercüman aracılığıyla cuma vaazını dinliyorlar. İtfaiyede 30 gencimiz işe başladı, itfaiyemiz daha güçlü hale geldi, köpük kalitesi artırıldı" dedi.

KAVŞAK PROJELERİ YAPTIK

Trafikteki acil sorunları çözecek projeleri hemen hayata geçirdiklerini söyleyen Şahin, "Sıkışma olan yerlerde trafiği rahatlatmak için kavşak projeleri yaptık. Sıkışma olan yerlerde Çok sola dönüşler vardı, bunları kaldırdık. Bazı yerlerde tek yön uygulaması yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Gaziantep çevresindeki otobanlardan geçişi ücretsiz yaptık. Ağır vasıta araçların sürekli ücret ödemelerinin önüne geçtik" dedi.

SAFARİ PARK MÜJDESİ

Hayvanat Bahçesinde Safari Park müjdesi veren Şahin, "Safari Park 23 Nisan'da açılacak. 25 çeşit hayvan serbest dolaşacak. Kendirli Taş binası endüstri merkezi olacak. Düzbağ Projesi'nde proje yapılıyor. Organizede 200 bin kişinin şehre taşınmasının önüne geçmek için 5 milyon metrekarelik mera vasfını kaybetmiş alanda uydu kent yapacağız. Ezber bozuyoruz. AVM'nin yerini yıktık, meydan yapıyoruz. Eski adliye kültür merkezi olacak. Kent Arşivi oluşturuyoruz. Gelin Etmeyin Okula gönderin projemiz var. Tüp bebek merkezi, anne merkezi kuruyoruz. Kitap fuarı düzenleyeceğiz. Bunun birincisini yapacağız. Kitap festivali fuara dönüşecek" dedi.

HAVUZ SİSTEMİNE GEÇİLECEK

'Halk otobüsleri minibüsler mahkemedeler' diyen Şahin, "Havuz sistemine geçmemiz gerekiyor. 1 milyon kart kullanıcısı var. Nasıl bir dağıtım ağı kuracağız. Geçmişte esnafın bir Kevser derdi vardı. 76 tane otobüsü kiralamıştı. Mahkemeyi kazandı. Daha 1.5 yılı vardı. Minibüsü, halk otobüs sıkıntı yaşıyorlardı. 1.5 trilyon verdik, 76 otobüs piyasada çektik. Havuz sistemi, çevre, insan sağlığı ve milli servet açısından önemli" diye konuştu.

KIRKAYAK'TA YIKTIĞIMIZ KADARINA BİNA YAPIYORUZ

Kırkayak Parkı'na yapılan kreşle ilgili bir soru üzerine Şahin, "Bu parktaki eski bina depreme dayanaklı olmadığı için yıkıyoruz. Kreş çok önemli. Biz şu anda yıktığımız alan kadar kapalı alan yapıyoruz" dedi.

STADIN YERİNDE SÖZÜMÜN ARKASINDAYIM

Kamil Ocak Stadı'nın yerine yaşayan meydan sözünün arkasında olduğunu belirten Şahin, "40 dönümlük stadın yeri için meydan konusunda ne söylediysem sonuna kadar arkasındayım. TOKİ 120 milyon TL'lik stadyum yapıyor. Bunun karşılığında bir şey bekliyor. TOKİ başkanı bu kadar yatırım karşılığında hesap veriyor. Ve bunlar kendilerine göre proje yaptılar. Ancak şehir halkı, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri, belediye başkanlarıyla birlikte TOKİ'nin buraya ticari alan ve konut yapmak için getirdiği projeleri kabul etmedik. Burası TOKİ'nin konut alanına dönüşmeyecek. Dediğim gibi meydan sözümün sonuna kadar arkasındayım" dedi.

CAMİ HASSAS BİR KONU

40 dönümlük stadyum alanı, 36 dönüm demokrasi meydanı, 5 dönümlük yıkılan Bedesten'in yeriyle meydanın genişliğinin 100 dönümü bulacağını dile getiren Şahin, "Kalenin yanındaki lojmanları yıkıp, oraya panorama müzesini yapıyoruz. Önemli olan 100 dönümü nasıl yaşatacaksınız? Meydan olayına cami yapma cami yapmama olarak bakarsak bu yanlış olur. Cami hassasiyeti toplumun ortak değeri. İsteyenin de istemeyenin de aynı hassasiyette olduğunu düşünüyorum" dedi.

TARTIŞMALARIN ŞEHRE KATKISI YOK

Stadın yerine yapılacak meydanın herkesin peh diyeceği bir meydan olacağını, bunun için yapılacak projenin tartışılması gerektiğini dile getiren Şahin, "Dünyanın en iyi meydanlarında neler var. Bunları araştırıyoruz. Örneğin Çin'de bir meydana gittim. Genç, yaşlı herkes o meydanda hayat buluyorlar. Çocuklar çizgi film izliyor, gençler ışık oyunları izliyor. Meydana bir kilise koymuşlar. Hepimiz merak edip gidip geziyoruz. Biz bunları tartışalım. Yaşayan kent meydanı nasıl olacak. Caminin konumu ve büyüklüğünde rahatsız edecek hiçbir şey yok. Tartışma noktasını buraya getirmemiz gerekiyor. Odalara, bana en iyi projecileri getirin proje maliyetini ben ödeyeceğim dedim. Kentler meydanlarıyla büyüyor. Bu tartışmaların bu şehre faydası yok. Halkımızın peh diyeceği bir çalışma olacak. Projelerimizi yaparız halkımıza sorarız onların görüş ve düşüncelerini alırız. Cami taraftarı, cami karşıtı diye bu toplumu bölmek bu şehre verilecek en büyük zarar olur. 100 dönümü 300 dönümü nasıl yaşatacağız bunun cevabını verelim, bunu tartışalım" dedi.

VALİLİK, DEFTERDARLIK, VERGİ DAİRESİ TAŞINACAK

Valilik ve defterdarlık binalarının 2 milyon nüfuslu şehre yetmediğini, bunların taşınması için çalışma başlattıklarını dile getiren Şahin şunları söyledi:"Valimizle konuştuk onlara yeni bir hizmet binası için Valilik, defterdarlık birlikte bir çalışmayı başlattık. Vakıflarla birlikte bir çalışma yapıyoruz. Valilik taşınacak. Kalkınma Ajansının olduğu bina vergi dairesinin olduğu binayı taşıyabileceğimiz 300 dönüm bir alana ihtiyaç var" dedi.

CAMİ ALANI ÖNCE SANAYİ ALANIYDI

Örnek Sanayi Sitesi ile ilgili sorumuzu yanıtlayan Şahin, Örnek Sanayi Sitesi'ne yeni cami müjdesi verdi. Şahin, cami yeri satıldı diye bir algı yaratılmaya çalışıldığını, bunun doğru olmadığını iddia ederek, "Cami yerine çok daha büyük bir cami yeri konuldu. 700 metre mesafede yeni bir cami planladık. Eski yer 1100 metrekare, yeni yaptığımız yer de 1100 metrekare. Burası eskiden de sanayi alanıydı, sonra park ve cami alanı oldu. Cami sattılar söylemi hakikaken hepimizin yüreğini yıpratan üzen bir söylem, bunu bu şehir haketmiyor. Örnek sanayinin cami ihtiyacını yerine getireceğiz" diye konuştu. Meral KINACILAR, Muharrem TÜRKOĞLU