Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı Başkan Vekili Latif Karadağ başkanlığında yapıldı. 51 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında Büyükşehir ve 9 ilçenin 2019 yılı mali yılı tahmini bütçeleri görüşülerek karara bağlandı. Meclis toplantısında belediyelerin 2019 yılı tahmini bütçeleri de belli oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Milyar 650 milyon, Şahinbey Belediyesinin 905 milyon, Şehitkamil Belediyesinin 550 milyon gider, 450 milyon Gelir, 100 Milyon TL iç borçlanma, Nizip’in 82 milyon, Nurdağı’nın 37 milyon 940 bin, Oğuzeli’nin 35 milyon, İslahiye’nin 35 milyon, Araban’ın 17 milyon 437 bin 65, Yavuzeli’nin 17 milyon, Karkamış’ın 10 milyon 500 Bin TL olarak belirlenen bütçelerine CHP Grubu ret oyu verdi.

SUCU:5 YIL BAŞARISIZ YÖNETİM ANLAYIŞIYLA BOŞA GEÇTİ

CHP Meclis üyesi Mehmet Sucu, belediyelerin bütçelerine gerçekleşmeyeceğini öngörüp ret oyu verdiklerini, yılların da kendilerini haklı çıkardığını söyledi. Sucu, “Bütçeleinizin tamamında sapmalar oluştu ve başarısız bütçe olduğu görüldü ve sürekli Sayıştay bütçelere dev vurarak raporlar hazırladı. 2014 yılında göreve talip olurken 1027 proje diye talip olmuştunuz ama yıllar gösterdiki bu hedeflerden çok uzakta kalıp bırakın 1027’yi 127 proje bile göremedik. Yani bu kentin 5 yılı başarısız yönetim anlayışıyla boşa geçti.

Faaliyet raporunu artık yeni meclis konuşacak inşallah o meclisi yönetende CHP’li belediye başkanı olacak. Biz bu bütçeye nasıl onay verelim?” dedi.

BU KENTE EN BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ YAPTINIZ

‘Yoğunluk getirerek bu kente en büyük kötülüğü yaptınız’ diyen Sucu, şunları söyledi:” Kentsel dönüşüm alanları ilan ettiğiniz bölgelerin bir kısmından yüzde 65 alarak imara açtınız. Bir kısmı ise öylece duruyor. İmara açtığınız bölgelerde yüzde 65’ini alarak uygulama yaptınız ama bu bölgeye yani Metro etrafı ve civarına onlarca plan iptali ve yürütmeyi durdurma kararı iptaline rağmen hukuk tanımayarak o bölgeye müthiş bir yoğunluk getirerek bu kente en büyük kötülüğü yaptınız. Diğer kentsel dönüşüm bölgeleri ise yanlızca ilan edilmiş durumda perişan şekilde duruyor. Bununla kalmadınız sürekli dile getirmemize rağmen yeşil alanları yok, edip eğitim alanlarını konuta ticaret çevirdiniz. Özel okulllara verdiğiniz desteği devlet okullarına vermediniz yani paralı eğitime destek verdiniz. Bu kent bu yüzden eğitimde Türkiye’de bu kadar eğitim sıralamasında gerilere düştü.”

G HARFİNİ 270 BİN DOLARA MAL ETTİNİZ

‘Bu kenti TOKİ yönetiyormuş gibi Beyazlar mahallesindeki eğitim alanını ticaret artı konuta çevirerek okulu yok ettiniz’ diyen Sucu, konuşmasına şöyle devam etti:”Ayrıca bu dönemde vatandaştan uygulama adı altında yüzde 20 zorla bağış yüzde 40’da DOP diyerek yüzde 60 alarak uygulama yapanları görmeyerek ses çıkarmayıp adeta prim verdiniz. Ama yıllar sonra yandaş mallarının çok olduğu bölgelerde ivedilikle alt yapı ve yol çalışmalarına destek verdiniz. Bu kentte ekmeğini arayan hakkını arayan esnafa gaz sıktıranları görmediniz. Burada seçim beyannamenizde 40 bin m2 büyüklüğünde yaşayan kent meydanı sözü verip 2018 Ocak ayında Kamil Ocak stadyumunun yerine ticaret artı konut ve küçük meydan olarak meclisten geçirdiniz. Kamuoyu teknik odaların ve bizlerin itirazları sonucu geri adım attınız. Planı geri eski haline getirdiniz. Bu kente logo adıyla bir Gaziantep’in G. harfini 270 bin dolara mal ettiniz. Sorduğumuzda sinirleniyorsunuz. 3 dakikalık videoya 220 bin TL ödediniz. Ulu Önder Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu bu Gazi kente Atatürk’e hakaret eden Mustafa Armağan’ı getirerek sohbet düzenlediniz. Ortak akıl dediniz ama uygulamadınız yandaşlarınızın ve bakanlarınızın ismini verdiniz. Bizim önerimiz olan rahmetli belediye başkanımız Ahmet Yılmaz’ın ismini ret ettiniz.”

MEMUR TAYİN İSTİYOR, ÖĞRENCİ TERCİH ETMİYOR, İŞÇİ BU KENTTEN KAÇIYOR

Trafiğin içinden çıkılmaz bir hale geldiğini söyleyen Sucu, “2016 yılında iş barışını hiçe sayarak 657’ye tabi memurları sağa sola sürgün ettiniz. 7 personeli Oğuzeli mezarlığına gönderdiniz. Bu kentin çarpık yapılaşmasını yaratarak trafiğin içinden çıkılmaz, kangren olmasına vatandaş yaya yürüyemez hale getirdiniz. Avrupa Birliğinden ödül almış ekolojik tabanlı plandan vazgeçerek belediye meclislerinin emsallerini yükselterek 12 kat vatandaşın mülklerini 2 kat bırakarak ekolojik tabanlı yaşanabılabilir planı yok ettiniz. Bu kenti devlet eliyle dağıtılan kalitesiz kömür çarpık yapılaşma sayamadığımız yanlışlardan dolayı dünya sağlık örgütünün verilerine göre Avrupanın havası kirli 3. şehri haline getirdiniz. İnsanların nefes alamaz yolda yürüyemez hale getirdiniz. Bu kent gastronomi şehri bu meclis destek oldu ama tanıtımı İstanbul, Ankara’da yapıldı. 3-5 esnaf tok gerisi aç vatandaş bakıp duruyor, yiyemiyor. Bununla ilgili bu mecliste konuşmuştuk. Güya çalıştay toplanıp sorun tartışılacaktı ama ne oldu lafta kaldı. Öğrenci tercih etmiyor, memur tayin istiyor işçi kentten kaçıyor. Nasıl olsun denetim komisyonunda görev yaparken belediyeye bir kişilik yemeğe 165 TL fatura kesildiğini gördük” diye konuştu.

BORÇLANMAYIN DEDİK DİNLEMEDİNİZ

Bu kentin yönetimden memnun olmadığını iddia eden Sucu konuşmasını şöyle bitirdi:”2017 yılında belediye otobüslerini Ak Parti’nin malıymış gibi Ak Parti amblemi astığını gördük. İtirazlarımız sonucu seçim kurulu yasaya aykırı dedi. Kaldırmak zorunda kaldınız. 2013 yılında 1066 bilboard sayısı 1066 iken 2014 yılında 3071 olmuş. Şerin her köşesinde Fatma Şahin. Sayın Başkan bu kent bu ekonomik krizde bol keseden harcamayı kaldıramaz. 14 Temmuz 2015’te kürsüde borçlanmaları yapmayın dedik dinlemediniz. Bugün en boçlu 2. belediye olduk. 2017 yılında bir yılda 144 milyon 797 TL faiz ödedik. Gelirimizin yüzde 13,5’ini faiz olarak bu kente ödettiniz. Sayıştay bizden 6 ay sonra Ekim ayında bu söylediklerimizin tamamını rapor edip Türkiye gündemine getirmiştir. Bu kent bu yönetimden memnun değil. İnin esnafa çarşıya halka sorun zaten sizde bunu bilerek faaliyet rahorunuzda itiraf etmişsiniz. Belediyeye açılan dava 2014 yılında 266 iken 2017 yılında 543’e yükselmiş. En son 2017 yılındaki performans göstergesinde göstermektedir 374 göstergenin 128’i hedefine ulaşmıştır.CHP olarak bütçe kararnamesinin meclise dağıtılmadığı 2018 yılı 11 aylık bilançosunu istememize rağmen tarafımıza verilmediği şeffaflıktan uzak 2019 yılı bütçesine ret oyu vereceğiz.”

KARADAĞ REKORLAR KIRDIK

Latif Karadağ da, belediye yönetiminin zamanı,parayı insanı yönetmek olduğunu belirterek, “Keşke muhalefet eden arkadaşlarımız Mehmet Sucu, yanlışlarımız olabilir keşke iyileride söyleyebilseydi. 2018 yılı en gerçekçi bütçesi çıkacak. Gelirin gideri karşılama oranı yüzde 90. Bu bir rekor, belediye tarihinde yok. Belediye bütçesi içerisinde yatırımların bütçeye oranı yüzde 40. Borçlanma yapıldı doğru ama ne kadar borçlanma yetkisi alınıyorsa tamamı kullanılmıyor sadece yetki alınıyor. 219 milyon borçlanma yapmışız, 491 milyon yatırım yapmışız borçlanmanın iki katı. Cumhuriyet tarihinin en büyük konut, ulaşım, su projesini yapıyoruz. 500 bin Suriyeli yaşıyor. 1027 projenin yüzde 90’ının üzerinde tamamlandı. Büyükşehir belediyesi bütçesiyle, hizmetleriyle rekorlarla geçti” diye konuştu.

SUCU:BİZİ DİNLEMEDİNİZ

Gündemin 16. maddesi olan, Güneykent mahallesinde Erdem Koleji’nin yeriyle ilgili mahkemenin kararı görüşülürken söz alan Mehmet Sucu, “Buranın yanlış olduğunu burada yoğunluk getireceğini söylemiştik. Maalesef bizi dinlemediniz plan yaptınız. Bugün yargıda buna dur diyor” dedi. Latif Karadağ ise, ”Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda yeniden plan yapılmasına karar veriyoruz” dedi.

YANLIŞI KİM YAPTI?

Gündemin 21 maddesi olan Deniz Mahallesi nazım imar plan değişikliğine yapılan itiraz görüşülerken söz alan Mehmet Sucu, “Niye bizi dinlemiyorsunuz? Belediye hizmet alanından ticarete çevirmişlerdi bugün tekrar ticareti belediye hizmet alanına çeviriyorsunuz. Allah’tan korkun. Niye mimarlar odası,vatandaşı dinlemiyorsunuz. CHP’nin dediği noktaya geldiniz. Yanlışı kim yaptı?” dedi.

KARADAĞ:EŞDEĞER ALAN GÖSTERİYORUZ

Gündemin 27. maddesi olan Mavikent Akaryakıt ve LPG servis istasyonu alanı ağaçlandırılacak alan ve park alanı 1/25 bin ve 1/50 bin ölçekli nazım imar planı değişikliği ile ilgili konuşan Mehmet Sucu, “Akaryakıt istasyonunu yeşil alana yapıyorsunuz. Vatandaşın gereksinim duyduğu park alanı ne olacak?” dedi. Latif Karadağ ise “Eşdeğer alan gösteriyoruz” diye cevap verdi.

BÜTÇELER BELLİ OLDU

Meclis toplantısında belediyelerin 2019 yılı tahmini bütçeleri de belli oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Milyar 650 milyon, Şahinbey Belediyesinin 905 milyon, Şehitkamil Belediyesinin 550 milyon gider, 450 milyon Gelir, 100 Milyon TL iç borçlanma, Nizip’in 82 milyon, Nurdağı’nın 37 milyon 940 bin, Oğuzeli’nin 35 milyon, İslahiye’nin 35 milyon, Araban’ın 17 milyon 437 bin 65, Yavuzeli’nin 17 milyon, Karkamış’ın 10 milyon 500 Bin TL olarak belirlenen bütçelerine CHP Grubu ret oyu verdi.