Öyle bir zam ki, sadece esnafa vurulan darbe.. Hem de yerel seçim öncesi.. Zam yapan da AK Partili belediyeler.. Zam mağdurları Pazar günleri işyerlerini açan esnaflar.. Düne kadar hafta sonu tatillerinde işyerlerini açan esnaftan 80 TL alınırken, şimdi bu rakam 600 TL’ye çıkarılmış.. Ve bu karar esnafı çileden çıkartmış..

YÜZDE 800 ZAM

Gaziantep'te 394 sayılı hafta tatil kanunu ile pazar günü işyerlerini açmak isteyen esnafların aldığı ruhsata yüzde 800 oranında zam yapıldı.. 2013'te hafta tatili ruhsatı için 80 TL ödeyen esnaf zam karşısında şaşkına döndü.. 2014 yılında 600 TL ödemek zorunda kalacak olan esnaf, "bu zam nasıl izah edilir" diye sordu.

TÜRKİYE'nin her bölgesinde uygulanmakta olan Hafta tatili ruhsatına Gaziantep'te yapılan zaman dikkat çekti. Biranda yüzde 800'lere kadar dayanan zam yapan belediyeler, sınırları içerisinde yer alan işletmelere yönelik denetime devam ediyor. Piyasalarda durgunluktan bahseden esnaf bu zammı gereksiz buluyor. Esnaf, "zaten iş yapamıyoruz. Pazar günleri turistler belki alışveriş yapar diye işyerimizi açıyoruz. Ama hafta sonu çalışma cezası olarak bize 600 TL ödeme çıkartıyorlar. Bu bize ceza mı ?" diye konuştu.

ESNAF ODALAR BİRLİĞİ DEVREYE GİRDİ

Hafta tatili ruhsatına yapılan zamla birlikte Esnaf Odaları Birliği harekete geçti. Başkan Ömer Küsbeoğlu, Plan ve Bütçe Komisyon Başkanıyla görüşerek, durumu düzeltmesini istedi. Küsbeoğlu, "Biz bu konudaki itirazımı yaptık. Önümüzdeki günlerde düzeleceğini ümit ediyorum. Bu yapılan zam adil değil. Büyük marketlerde hafta sonu açtığı zaman aynı parayı ödeyecek, bizim küçük esnafta. Çok büyük bir adeletsizlik. Konuyu Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber'e bildirdik. Sayın Berber, elinden geleni yapacağını ve torba yasasından bunu düzelterek geçireceklerini söyledi. Biz elimizden geleni yapacağız. Ya eskisi gibi olarak ya da az bir rakama hafta tatil ruhsatı için bedel ödenecek" dedi.

İŞTE ESNAFIN GÖRÜŞLERİ

Vahap Dağdeviren- Ayakkabıcı

"BU ZAM NASIL İZAH EDİLİR"

“Hafta sonu tatili ruhsatına yapılan büyük zam hiç iyi olmadı. Geçen Sene 80 TL olan bu ruhsatın 600 TL’ye çıkması nasıl izah edilir anlamış değilim. İstanbul’da ki esnafla Gaziantep’te ki esnafı bir tutmaları doğru değil. Zaten doğru dürüst iş yapamıyoruz pazar günleri dükkanımızı açıp belki turistlere ürün satarız diye bekliyorum. Zammı geri almazlarsa dükkanımı hafta sonu kapatacağım. Yetkililere sesleniyorum bu yaptığınız büyük zammı geri alın”

Erol İşler – Yemenici

ZAM GERİ ALINMALI

“Ruhsata yapılan büyük zammı kınıyorum. Bu kadar yüksek bir zam yapılmaması lazım. Gaziantep esnafı kirasını ödemekte zorlanıyor. Esnafın işi iyi olsa zaten pazar günü dükkanını açmaz. Devletin bu fiyata standart getirmesi doğru değil. Gazimuhtarpaşa’da dükkan ile Çıksorut’ta dükkanın aynı ücreti vermesi doğru mu? Yapılan bu zam geri alınmalı birazda küçük esnaf düşünülmelidir”

Süleyman Satıcı – Çerezci

KÜÇÜK ESNAF ÖDEMEYEZ

“Dört günden bu yana dükkanımı siftahsız kapattım bugün saat 12 oldu ve hala bir satış yapmadım. Hafta sonu ruhsatı 80 TL iken bile çoktu şimdi duyunca çok şaşırdım 600 olmuş. İnanın bunu ödeyecek küçük esnaf yok. Esnafın çoğu bu parayı ödeyemez. Eğer yapılan bu zam geri çekilmezse dükkanımı pazar günleri kapatmak zorunda kalırım. Kale altı esnafının yüzde sekseni benim gibi düşünür ve dükkanını kapatır. O zaman gelen tursit kapalı dükkanları bakmak zorunda kalır. Ruhsat fiyatlarının tekrar eski haline dönmesini istiyorum”

Çetin Şimşek – Elektrik

BU ZAMMI GERİ ALIN

“Ruhsatlara yapılan bu zam korkunç bir boyutta. 21. yüzyılda Türkiye’de bu kadar anormal bir zam yapılması normal değil. Yetkililerin adaletli davranması gerek. İstanbul, Ankara, İzmir gibi turistin bol, ekonomik canlılığın sürekli olduğu yerlerle bizi aynı tutmaları hiç iyi değil. Orada adamlar bol para kazanıyorlar ama burada o kadar çok iş yok. Ben bu rakamı ödemekte zorluk çekmem ama gelgörelim küçük esnaf bu parayı ödeyemez. Adam zaten kirasını ödemekte zorlanıyor bu parayı nasıl ödesin. Bu kadar anormal bir zammı yapan yetkililere sesleniyorum elinizi vicdanınıza koyun ve bu zammı geri alın”

Mehmet Çeteci – Elektrikçi

BU ZAMDAN VAZGEÇİN

“Bu yapılan büyük zamma karşı olduğunu söylüyorum. 1970’li yıllardan bu yana esnaflık yapıyorum ilk defa yüzde 800 zam yapıldı. Tarih bu kadar büyük bir zammı ilk defa yazıyor. Bu zammı yapan yetkililer tekrar düşünmesini istiyorum. Gelin bu zamdan vazgeçin”

Leyla Özekşi Polat - Bora Toktaş