Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Vakkas Katırlı, eskiden içki ve sigara için tek ruhsat parası ödenirken, yeni çıkan yönetmeliğe göre sigara için ayrı, içki için ayrı ruhsat alındığını söyledi. Geçtiğimiz yıl sigara ve içki için 200 TL ödeyen bakkal ve bayilerin yeni uygulamaya göre 220 TL sigara, 220 TL de içki için ruhsat harcı yatıracağını söyledi. Katırlı, Geçen sene 750 civarında alkol ve sigara satan bayi olduğunu belirtirken, ruhsat harçlarının artışından dolayı bu yıl ruhsat alan esnaf sayısında yüzde 20 gibi bir düşüş yaşanacağını söyledi.

İÇKİ VE SİGARA RUHSATINI AYIRDILAR

Daha önce Bakkallar Odası'nın verdiği içki ve sigara ruhsatlarını yeni yönetmelikle belediyelerin verdiğini söyleyen Vakkas Katırlı, "Eskiden bir bayi sigara ve içki ruhsatını beraber alabiliyordu. Şimdi içki ve sigara ruhsatını ayırdılar. Satış yapan bakkallar, büfeler iki tane ruhsat alacak. Birisi sigara, birisi içki ruhsatı. Tek satarsa da tek ruhsat alacak. Bakkal, 220 içki, 220 sigara için ruhsat parası ödeyecek"dedi.

AMAÇ SİGARA VE İÇKİ KULLANIMINI AZALTMAK

1 Ocak'ta verilmeye başlanan ruhsat için 31 Mart'ın son gün olduğunu dile getiren Vakkas Katırlı, "İçki ve sigara ruhsatına ilgi az. Eskiye göre yüzde 20 düşer diye bekliyoruz. Geçen sene 750 civarında alkol ve sigara satan bayilerimiz vardı. Yıl zonunda tam olarak düşüş oranına bakacağız. Devlet sigara ve içkide fiyat artımına gidiyo. Amaç vatandaş içmesin" dedi.

Meral KINACILAR