Yazıma 2014 yılının,içinde sevgi, barış, hoşgörü taşıyan herkese, mutluluk, başarı,sağlık getirmesini dileklerimle başlamak istiyorum.

Bu hafta gündemde olan belediye seçimleri nedeniyle belediyelerin bilhassa denetim boyutu ile ilgili kısmında bir şeyler yazmak istedim.

İnsanlar, yaşamlarının her saniyesinde belediye hizmetleriyle karşı karşıyadırlar.Yerel yönetimlerin varlık nedeni, kent halkıdır.

Kent halkının ortak gereksinimlerinin karşılanmasına, ekonomik ve kültürel zenginliğine ve refahına ilişkin geniş kapsamlı sorumluluk alanında yerel yönetimler, iç içe geçmiş ikili bir yapıda faaliyet gösterirler.

Bu noktadan hareketle belediyeler;

• İlk olarak, işleyişlerinde insan haklarını, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkelerini yaşama geçiren özerk ve demokratik yönetim birimleri olmanın gereklerini yerine getirmeye çalışırlar.

• İkinci olarak da, hizmete dönük olmanın zorunlu kıldığı, yerel hizmetlerin sağlanmasında insan gücünün ve mali kaynakların daha etkin ve verimli bir biçimde kullanılmasına çalışırlar.

Belediyecilik konusunun derinlerine çok daha fazla girmeden, belediyecilikte önemli bir mevzu olan denetim konusuna girmek istiyorum.

Belediyelerin bütçe ve denetim komisyonlarında mali müşavirlerin yeterli sayıda yer almasını vurgulayarak meslektaşlarının seçilebilecek sıralardan belediye meclis üyeliklerine konulmasının ve hukuki yönden çok önemlidir.

Bu noktadan hareketle,belediyelerin gelir ve giderleriyle ilgili hesap ve kayıt işlemlerini denetlemek yasal zorunluluktan dolayı kurulan denetleme ve bütçe komisyonlarında mali müşavirlerin görev alması gerekir.Komisyon üyelerinin denetimle ilgisi olmayan meclis üyelerinden oluşması denetim ilkelerine aykırı olduğu gibi, gerekli faydayı da sağlaması mümkün değildir.

Bir belediyenin projelerini hayata geçirebilmesi için güçlü mali disipline ve muhasebeye ihtiyaç vardır .Bu güne kadar denetim komisyonlarının farklı meslek gruplarından oluşması denetim alanında görev yapan meslektaşlarımız arasında şaşkınlık yaratmış ve asıl işi denetim olan mali müşavirlerde oldukça üzmüştür.

Muhasebecilerin 3568 sayılı kanunla elde ettikleri Denetim,Tasdik ve Raporlama yetkilerinden kaynaklanarak yerel yönetimlerde de meslek mensuplarından yararlanılmalıdır.

İşte bu noktada belediyelerin denetiminin amacı ;

• Faaliyet ve işlemlerde hataların önlenmesine yardımcı olmak,

• Çalışanların ve belediye teşkilatının gelişmesine, yönetim ve kontrol sistemlerinin geçerli, güvenilir ve tutarlı duruma gelmesine rehberlik etmek amacıyla; hizmetlerin süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek;

• kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek,

• elde edilen sonuçları rapor haline getirerek ilgililere duyurmaktır.

Yasalar Belediyelerde iç ve dış denetim yapılması gereğinden bahseder.Denetim, iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini kapsayacak şekilde yapılır.

Belediyelerin mali konuları İç ve Dış denetime tabii tutulmuş olup ve olumsuzluk görülmesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması zorunlu kılınmıştır.

Belediye Kanununda böyle bir hüküm bulunmasına rağmen bir çok belediye uzman kişilerden SMMM’lerden hizmet talebinde bulunmamaktadırlar.

Konunun bir başka yönü de, yeni göreve gelen belediye başkanı

devir aldıkları beledilerin mali durumlarını net olarak görmek ve halkı bilgilendirmek amacıyla iç denetim yaptırmaları gerekir ki bu kendinden önceki dönemde olması muhtemel yanlışlıklardan etkilenmemesi için gerekli bir husustur.

Sonuç olarak,belediyelerin amacı,ülke insanımıza en kaliteli yerel hizmetleri hızlı bir şekilde sunabilecek belediyelerin şeffaf, hesap verebilir, daha özerk olmasını sağlayarak, merkezden yönetim değil, yerinden yönetim mantığını geliştirip, merkezi idarenin bu alandaki yükünü azaltmak gerektiği kanaati taşımaktayız.En azından çağımızda çağdaş hizmet veren belediyecilik anlayışının bu olacağı kanaatindeyiz. Dileğimiz mart sonunda yapılacak seçim sonuçlarının bu anlayışa hakim olacak çağdaş anlayışa hakim yöneticilerin iş başına gelmesidir.

Her şey gönlünüzce olsun.