Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, yaptığı açıklamada, Tarihi Kentler Birliği, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve Obruk Mağara Grubu ile yürüttükleri bir çalışma kapsamında kentin tarihi içme suyu şebekesi livasların tespitinin yapıldığını söyledi.Bu çerçevede Alleben Göleti'nden sonraki kısımda yaklaşık 860 metre livas içerisinde yürünebilir bir kısım belirlendiğini anlatan Gürsel, burada önemli bir bölümde yüksekliğin 5-6 metreyi bulduğunu ve içinde insanların rahatlıkla gezebileceği durumda olduğunu söyledi.

TURİZME KAZANDIRILACAK

Projenin şu anda başlangıç aşamasında olduğunu belirten Gürsel, böylece bu tarihi su yolunun turizme kazandırılacağını kaydetti. Hattın başlangıcının GASKİ'nin Pancarlı İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin yerleşkesinde olduğunu ve burada hatta ait 2 baca bulunduğunu ifade eden Gürsel, burasının hali hazırda da sulak bir alan olduğunu ancak söz konusu tarihi su şebekesinin kullanılmadığını söyledi.

OKUTUCU: BAKİR BÖLGELER

Büyükşehir Belediye Başkanı Kültür Danışmanı ve ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Zafer Okutucu da hattın bulunduğu alanın bakir bölgeler olduğunu ifade ederek, "Buraların bir an önce tescilinin yapılması gerekiyor. İleride imara girdiğinde bilinmezse üzerinde parseller yapılır. Şehir içinde bu sıkıntıyı çok yaşıyoruz. Binalar yapılmış, başka tesisler yapılmış. Dolayısıyla antik su yolumuzda parçalanmalar olmuş." dedi. AA