Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Zafer Okutucu, şehrin gerekmeyen yerlerine yapılmasına izin verilecek yüksek yapı ve iş merkezlerinin kentin geleceği açısından çok önemli sıkıntıları beraberinde getirebileceğini belirterek "Altyapısı tamamlanmamış, plansız programsız bir yapılaşma biçimi, ne kentliyi ne de kenti ziyarete gelecek yabancıları memnun etmez." dedi.Belediye hizmetlerinin, siyasi bir kimliğin öne çıkarılarak değil, tüm halkın yararlanabileceği şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Okuducu "Plansız programsız bir yapılaşma olursa, beriki ve öteki Gaziantep ortaya çıkar, bu ise çok tehlikeli bir gidişattır"dedi.
Mevcut belediyelerin imar uygulamalarının tartışılır olduğunu sözlerine ekleyen Zafer Okutucu, Şehitkamil bölgesi'nde Atatürk Bulvarı benzeri bir uygulamayla karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Devlet Demir Yolları'na ait arazi ve çevresinin yüksek yapılaşmaya açılma düşüncesi olduğunu, buralara yapılmak istenen çok yıldızlı oteller, işmerkezleri ve diğer tesislerin Şehitkamil ilçesi ile şehir merkezini perdeleyeceğini ifade etti.
BERİKİ VE ÖTEKİ GAZİANTEP TABLOSU
Plansız programsız bir yapılaşma olursa, beriki ve öteki Gaziantep deyiminin ortaya çıkma tehlikesi olduğunu söz konusu eden Zafer Okutucu, "Belediyelerimizin, böylesine hayati konularda dikkatli olmaları ve ilgili kuruluşlardan görüş alarak yanlış yapmamaya özen göstermeleri kentin geleceği açısından son derece önemlidir." dedi.Belediyelerin asli görevleri arasında ilk sırayı yeşil alanları koruma, artırma, temiz hava ve çevre koşullarının iyileştirilmesi aldığına dikkat çeken Mimarlar Odası Başkanı Zafer Okutucu, "Herkesin gönlünde temiz, yaşanılabilir ve görülmeye değer bir kent hayali vardır. Belediyeler bu hayali gerçekleştirmekle yükümlüdür. Olur olmaz yerlere yüksek yapı, iş merkezi ve çok yıldızlı otel gibi işletmelerin açılmasına izin verirken geleceği iyi hesaplamak lazım. Alt yapısı oluşmamış, müsait yol ve alanları olmayan bir kentte yeni ve mevcut yerleşim alanları arasına sıkıştırılmak istenen çok katlı işmerkezleri ve otellerle diğer tesisler, kentiçi trafiğini felç etme tehlikesini doğurur." ifadelerini kullandı.
YÜKSEK YAPILARLA KENT GİZLENMEK İSTENİYOR
Yüksek yapıların kenti perdeleyeceğini, bunun bir örneğinin yıllar önce Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandığını hatırlatan Zafer Okutucu, "Atatürk Bulvarı'nın arkasındaki Bey ve Kayacık Mahalleleri, önlerine yapılmasına izin verilen yüksek yapılarla adeta perdelenmiştir. Önlerindeki yüksek yapılar sebebiyle yıllardır girilemeyen bahse konu sağlıksız ve emniyetten yoksun mahallelerde yine bu şehrin insanları yaşamaktadır. Her biri birer tarihi değer olan buralarda, yenilik adına bir çivi bile çakamazsınız. Çoğu, neredeyse içinde oturan insanların üzerine devrilecek hale gelmiştir. Yüksek yapılara izin verilerek kent gizlenmemelidir." şeklinde konuştu.