Bebeklerinin yaşadığı kolik sıkıntısı yüzünden kabus yaşayan anne ve babalara eğitim veren uzmanlar, bebek ağlamasının bir yardım çağrısı olduğu ifade etti. Happiest Baby sertifikalı Gürel Koç, "En acı tablo, sinirleri bozulan ebeveynler sarsılmış bebeksendromuna sebep olabilirler" dedi. Son dönemyapılan araştırmalar sonucu, koliğin bilinenin aksine bir sindirim sıkıntısı olmadığını belirten ve bu konuda yurt dışında eğitim alan İlsen Gürel Koç, "Ankara'da yeni yılla birlikte hizmete girenmerkezimizde, anne ve babalara seminerlerdeeğitim veriyoruz. Anne ve babalar, kolik nedeniyleağlayan bebeklerine nasıl davranacaklarını ve neler yapacaklarını bilinçli bir şekilde öğrenmişoluyorlar" dedi.

İLAÇLARA DİKKAT

Yurt dışında anne ve babaların kolik konusunda daha bilinçli davrandıklarını, ülkemizdebu konuda yeterli bir çalışma olmadığını belirten Koç, şöyle konuştu: "Kızım Mayla doğduktan sonra yaşadığım sıkıntıları, tüm anne ve babaların da yaşadığını düşünerek, bu konuda İngiltere ve Amerika'da eğitim aldım. Sertifika alma hakkını elde ettikten sonra, amacım benim gibi aynı sıkıntıları yaşayan anne ve babalara seminerlerle eğitim vermek.Ülkemizde önemsenmeyen kolik için kullanılan bir takım ilaçlar, tembel bağırsak sendromuna ve ciddi kabızlık sıkıntılarına yol açabilir."

"YENİ DOĞAN BEBEKLER GÜNDE İKİ SAAT AĞLAR”

Yurt dışında aldığı eğitim birikimlerini anne ve babalara aktaran Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "İki haftalıkken başlayan ve bebeğiniz 3 aylık olana kadar devam eden, kolik olarak adlandırılan ağlama krizleri hem bebek hem de anne babalar için çok zor birdönemdir. Bu ağlama krizleri neticesinde, anne bebeği ile duygusal bir bağ kurmaktagüçlük çekebilir ya da kendini yetersiz hissedebilir. Bebeğin uzun süre ağlamalarısonucu, yeni ve yorgun ebeveynler arasında da tartışma yaşanabilir. Kolik seminerleri ile bu dönem kabus olmaktan çıkıyor. Bir bebekte kolik var diyebilmemiz için 3'lemek gerekir. Günde 3 saat, haftada 3 gün, üst üste 3 hafta durdurulamayan ağlama olması gerekir."

BEBEK AĞLAMASI YARDIM ÇAĞRISIDIR

Ağlamak bebeklerin en eski hayatta kalma aracı olduğunu belirten Koç, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir nevi yardım çağrısıdır. Ciğerleri genişletme aracı değildir. Bebekler ağladıklarında, kısa sürede ihtiyaçları giderilmezse vücutları kortizol (stres hormonu) salgılar. Belirli bir oranda faydalı olan bu hormon, çok salgılandığı taktirde toksik strese kadar gidebilir. Yine anne ile kurulacak duygusal bağ bundan olumsuz etkilenir."