Tüketici Hakları Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz'ın açıklamasına göre, Yerleşim yerlerine baz istasyonları, televizyon ve radyo vericilerinin montajı yapılamayacak. Danıştay'ın verdiği karara göre, Baz istasyonları ve televizyon vericilerinin, yerleşim yerlerine, eğitim kurumları ve çocuk parklarının yakınlarına kurulması yasak sayıldı. Bu durumda İhtiyat ilkesine aykırı kurulan tüm baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin derhal mühürlenmesi gerekiyor..

Tüketici Hakları Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası’nın açmış olduğu davada, Danıştay 13.Dairesi tarafından verilen karara göre, insanların ikamet ettiği yaşam alanlarına, eğitim kurumları ve çocuk parklarının çevresine baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin montajı yapılamayacak. Ayrıca, Danıştay 13.Dairesinin vermiş olduğu çok önemli bir karar ise baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerine ait Türkiye’de uygulanan elektromanyetik alan şiddeti limit değerlerinin iptal edilmesidir. Diğer taraftan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerini kuran firmalara verilen güvenlik sertifikaları da Danıştay 13.Dairesince geçersiz kılınmıştır.

İLÇE BELEDİYELERİ YETKİLİ

Danıştay 13.Dairesinin iptal kararı ile ihtiyat ilkesi dikkate alındığında, hem yerleşim yerlerine gelişigüzel monte edilen hem limit değerleri yüksek olan hem de güvenlik sertifikaları geçersiz hale getirilen tüm baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin varlığı hem Danıştay kararına hem de ihtiyat ilkesine aykırı bir duruma düşmüştür.Danıştay’ın iptal kararına göre, çevre hukukunun temel ilkelerinden olan ihtiyat ilkesi dikkate alındığında; yerleşim yerlerine, okul öncesi eğitim ve temel eğitim kuruluşları ile çocuk parklarının yakınına montajı yapılan baz istasyonları, televizyon ve radyo vericilerinin tamamı kaçak hale gelmiştir. Söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin derhal mühürlenmesi ve kaldırılması gerekmektedir.

Tüketici Hakları Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, bu konuda İlçe belediyelerinin yetkili olduğunu söyleyerek "Tüketiciler ilgili belediyelere başvuruda bulunarak, yukarıda belirtildiği şekilde kaçak hale gelen baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin kaldırılmasını istesinler. Belediyeler yasalara uygulamak zorundadır"dedi.