Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor boşanma ile ilgili yaptığı açıklamada, “Batıdaki boşanma oranı doğudaki boşanma oranına göre daha fazla” dedi.

Türkiye’deki boşanma olgusu üzerine açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, boşanmaların kaçınılmaz olduğu bir durumda boşanmanın sağlıklı bir şekilde yapılmasının gerektiğini ifade etti. Zor, “Kişi eğer boşandıktan sonra kendi ayakları üzerinde durmayacaksa, eşinden şiddet ve baskı görmüş olsa da kendini mahkum hissediyor. Dolayısıyla evliliğini yaşatmak zorunda kalıyor” dedi.

EKONOMİK GÜÇ ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Bakanlık ve toplum olarak ailelerin boşanmamasını istediklerini dile getiren Zor, “Ailelerin, bir arada yaşaması ama bu evlilik birlikteliğinin de sağlıklı bir şekilde devam etmesi gerekmektedir. Bu evlilik birlikteliği hem çocuklara hem de eşe zarar veriyorsa dolayısıyla boşanma kaçınılmazsa, boşanmanın sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir” diye konuştu. Boşanmalarda ekonomik gücün ön plana çıktığını vurgulayan Zor, “Boşanmalara baktığımız zaman kadının ekonomik durumu, şiddet görmesinin nedeni. Boşanma süreçlerinde de kadının ayakları üzerinde durabilmesi ve ekonomik güç önemli bir faktör olarak öne çıkıyor” ifadelerinde bulundu.

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

“Batıdaki boşanma oranı, doğudaki boşanma oranına göre daha fazla” diyen Zor, “Gaziantep’in boşanma oranı Türkiye oranının üzerinde değil. Gaziantep’te boşanma oranları yüksek olabilir ama Türkiye ortalamasının üzerinde değil. İlçelerimizde Sosyal Hizmet Merkezlerimiz var. Bu merkezlerimizde aile yapısını güçlendirmek, aileyi bir arada tutmak, aile içi iletişimi güçlendirmek için aile eğitim programları, evlilik öncesi aile eğitim programları uyguluyoruz” şeklinde konuştu. TÜİK Bölge Müdürlüğü ile bir protokol imzaladıklarını belirten Zor, “O protokol çerçevesinde ilimizin sosyal verilerini oluşturmayı hedefledik. Sunacağımız hizmetleri de oluşturduğumuz verilere göre planlamayı hedefliyoruz. O kapsamda da çalışmalarımızı başlattık. Veriler üzerine ciddi çalışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.

ŞİDDETE MARUZ KALMASINLAR

Hiçbir kadın ve çocuğun şiddete maruz kalmasını istemediklerini anlatan Zor, “Toplum içerisindeki hiçbir bireyimizin şiddete ve toplumsal baskıya hiçbir şeye maruz kalmaması ama istemesek de bu yaşanıyor. Ben bu mübarek ay içerisinde dinimizin gereği insanlara sevgiyle, hoşgörüyle yaklaşma emrediliyor. Dolayısıyla toplumda insanların birbirlerine karşı, ailenin içerisindeki eşlerin birbirlerine karşı yaklaşımlarındaki temel sevgi ve hoşgörü olması gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu. İHA