Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Paris saldırısının bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Suriye'de Ortadoğu'da barış sağlanmazsa dünyada huzur mümkün değil. Bataklığı kurutmazsanız bu gelip sizi bulur. PKK'yı, DEAŞ'ı, besleyenlerin hepsi aynı. Finansal, silah desteği sağlayanlar aynı. Bundan sonra hızlı tedbirler alınacağına inanyorum" dedi.

BAŞBAKAN PLAKET VERDİ

Fatma Şahin, katıldığı bir televizyon programında, Suriyeliler, IŞİD, G20 zirvesiyle ilgili soruları yanıtladı. 1 Kasım'dan sonra gelen siyasi istikrarın ekonomik istikrarı da beraberinde getirdiğini, 5 Organize Sanayisi olan Gaziantep'in Türkiye'nin iki katı büyüdüğünü anlattı. Bir kültür ve turizm şehri şehri olan Gaziantep'te mültecilerden dolayı kendilerine çok iş düştüğünü söyleyen Şahin, "Bu kadar zorluğa, sıkıntıya rağmen bütün rakamlarda büyüme iyileşme rakamları görülüyor. Başbakanımız bize plaket takdim etti. Bu kadar sıkıntıya rağmen oyunu en fazla artıran illerden olduk. Halk, güven, istikrar büyüme diyor. Bizim insanımız yoluna bakıyor, olumsuzlukları fırsata dönüştürüyor. Yeni dönemden çok ümitliyiz. Orta ve uzun vadeli göç politikamızı üretmemiz gerekiyor." dedi.

ORTAK AKILLA YÖNETİYORUZ

'Kentte odalarla hep birlikte oturarak bu şehir ve bölge için neler yapabilirizi konuşuyoruz 'diyen Şahin şunları dile getirdi:"Türkiye'nin sigortasıyız. Suriyelilerin gelişi 5 yıl geçti. İnsani, vicdanı olarak, komşu hakkı olarak yapmamız gereken herşeyi yaptık. Savaştan kaçanlara kapımızı soframızı evimizi açtık. 300 binden fazla Suriyeli şehirde yaşıyor bunu yönettik. Bizim göçle alakalı orta ve uzun vadeli neler yapılması gerektiğini planlamamız gerekiyor. 60 bin Suriyeli çocuğun eğitim alanında olması gerekiyor. 45 binini sistemin içine aldık. Yönetmelik değiştirdik. Ciddi çalışmalar yapıyoruz. Türkçe öğrenmek istiyorlar, meslek öğrenmek istiyorlar, çalışmak istiyorlar. Esnafla ortak dükkan açan var, çalışmak zorundalar. Hazıra dağ dayanmaz. Önümüzdeki süreçte, kendi vatandaşımızı mağdur etmeden, bizim Ankara'da ilgili bakanlıklarla açık işlerde belli bir kota koyarak onları sistemin içine almamız gerekiyor. İki toplumun birbiriyle adaptasyonu önemli. Psikolojik durumları önemli. Koordinasyon merkezi kurduk, psiko sosyal destek, dil kursları, hukuki desteklerle beraber bizim halkımızın da onlardan olan rahatsızlıklarına projeler üretmekle ilgili bakanlıklarla yoğun bir çalışma içerisindeyiz."

GAZİANTEP HUZUR ŞEHRİ

Fatma Şahin, IŞİD'la ilgili Vali başkanlığında, emniyet, istihbarat, jandarma ve bütün birimlerin her türlü tedbiri aldığını söyledi. Şahin, "Gaziantep güven ve huzur şehri olarak yoluna devam ediyor" dedi.

JAPONYA'YA TEŞEKKÜR ETTİ

Avrupa Birliği ve BM'yi eleştiren Fatma Şahin, "Japonya'ya teşekkür ediyorum. Suriyelilerle ilgili çözüm önerisiyle geldiler. Üç maymunu oynayanlar, insan hakları ,demokrasi diyenler bunları nasıl almayızın telaşına girmeye başladılar. Çok acı bir şey. Kadın ve çocuk meselesinde mangalda kül bırakmayanlar, denizde boğulmalarına fırsat veriyorlar. Türkiye'den istedikleri mülteciler akademisyen, profesör. Böyle bir şey olabilir mi? Sosyal desteğe ihtiyaç var. Avrupa birliği niye kuruldu, niye BM kuruldu?" dedi.

DÖNÜM NOKTASI

Paris saldırısının bir dönüm noktası olduğunu belirten Şahin, "Suriye'de Ortadoğu'da barış sağlanmazsa dünyada huzur mümkün değil. Bataklığı kurutmazsanız bu gelip sizi bulur. PKK'yı, DEAŞ'ı, besleyenlerin hepsi aynı. Finansal, silah desteği sağlayanlar aynı. G20 zirvesinde alınan kararlarla, bundan sonra hızlı tedbirler alınacağına inanyorum" dedi. Meral KINACILAR