8.Bölge Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, ülkemizde üretilmeyen, eşdeğeri bulunmayan, ruhsat ya da ithal izini olmayan ilaçların temininin son 10 yıllık dönemde Türk Eczacıları Birliği İthal İlaç Birimi tarafından yapıldığını, hastaların bu ilaçlara ulaşmasının zaman aldığını ancak, bundan sonra hastaların bu ilaçları eczaneden temin edeceğini söyledi. Demirci, bu uygulamanın hastayı rahatlatırken, eczacının ise yükünü artırdığını belirtti.

'Genellikle kronik, tedavisi zor ve güç hastalıkların tedavisinde kulllanılan ilaç grubunu içeren bu İlaçların temini hasta sağlığı açısından son derece kritik ve önemlidir' diyen Demirci, "Bu zamana kadar bu ilaçların temini Türk Eczacıları Birliğinin Ankara ve İstanbul'da bulunan iki merkezine direkt, bu iki merkez dışında kalan hastalarda yine bu ofislere online veya posta yoluyla başvuru yapabiliyorlardı" dedi.

Yeni uygulama ile bu ilaçları içeren reçeteleri olan hastaların artık Türkiye'nin her noktasında bulunan eczanelere başvurup ilaçlarının teminini isteyebileceklerini ifade eden Demirci, "Böylelikle bakanlık ve Eczacılar Birliği, hastanın mevzuatla uğraşmasının önüne geçmeye çalışmaktadır.

Burada yer alan bakanlık izinleri SGK uygunluğu, endikasyon uyumları eczacı tarafından kontrol edilecek ve üst birliğe iletilecektir" dedi.

BU UYGULAMANIN ESASI YANLIŞ

Demirci, yurtdışından ilaç getirilmesi uygulamasının eski hali ile hasta açısından, kolaylaştırılmış bu yeni hali ile de eczacılık uygulamaları açısından doğru olmadığını belirten Demirci, "Hasta eczaneye gittiği zaman ilacını alıp çıkmalı, bir an önce tedavisine geçilmelidir. Yani Türkiye'de olmayan, bulunamayan ilaçların ithalatına ya da ruhsatlandırılmasına izin verilmedir. Bunun yanında Türkiye'de ruhsatı olupta firmalar tarafından getirilmeyen, hastanın kullanımına sunulması gerekirken yok denilen ilaçlar ise fiyat politikaları kaynaklı olarak getirilmemektedir. İnsan sağlığı riske edilmekte geç de olsa bu yolla sunulmaktadır. Yurt dışından getirilerek temin edilen ilaçlar için ödenen bedel yaklaşık 1 milyar lirayı bulmaktadır. Sağlıkta tasarruf ilaçta tasarruf amaçlı yapılan bu uygulamada eczaneler insan sağlığı hastaların bir an önce iyileşmeleri için ellerinden geleni mutlaka yapacaklardır. Ancak esas olan sorunun tamamıdır. Bu ilaçların Türkiye'de bulunması , hastaya eczanelerden zahmetsiz engelsiz bir biçimde sunulmasıdır" diye konuştu. Meral KINACILAR