AK Parti Gaziantep Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Selahattin Bekmez Türkiye’nin Başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini, bu sayesede Cumhurbaşkanının daha cesur kararlar alacağını söyledi.

Bekmez, “Başkanlık sistemi Türkiye’ye yakışır. Halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı devleti yönetme açısından güven telkin etmektedir. Bu güvenle birlikte elini güçlendiren Cumhurbaşkanı daha cesur kararlar alabilir” dedi. Ak Partinin favori aday adayları arasında yer alan ve yaptığı cesur açıklamalarla kamuoyunda gündem oluşturan AK Parti Gaziantep Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Selahattin Bekmez başkanlık sistemini değerlendirdi. Türkiye’ye Başkanlık sisteminin yatışacağı yönünde açıklama yapan AK Parti Gaziantep Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Selahattin Bekmez “Son zamanlarda ciddi tartışmalara neden olan Başkanlık sisteminin ayrıntılarını halkımızla paylaşmamız gerekiyor. Türkiye’deki parlamenter sistemin artık güçlü Türkiye’yi taşımadığını, bu gömleğin bu bedene uymadığını görüyoruz. Türkiye’nin de kendini yenileyen bir organizma gibi değişen ve gelişen şartlara uyum sağlaması gerekiyor. Çünkü Başkanlık sisteminin Parlamenter sisteme göre birçok avantajları mevcuttur. Şöyle ki; Öncelikle halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı devleti yönetme açısından güven telkin etmektedir. Bu güvenle birlikte elini güçlendiren Cumhurbaşkanı daha cesur kararlar alabilir. İkinci olarak, yasama, yürütme ve yargı organları arasında demokratik bir denge oluşacağından, sistemdeki tıkanıklıklar kendi kendini düzenlemek suretiyle dengeye gelecektir.

Yargı organlarının demokratik denetimi olacağından dolayı, bir kesime veya zümreye hizmet etmelerinin önü kesilmiş olacaktır. Başkanlık sistemi, yürütmenin iktidar olanaklarını artırmış olduğu için işlerin daha çabuk ve etkin bir şekilde bitirilmesi mümkün olacaktır. Hükümet başkanı ve Devlet başkanı ayrımı ortadan kalkacağı için, yetki çatışmaları da ortadan kalkmış olacaktır. Bu karmaşanın ortadan kalkmasıyla birlikte devlette çoğu zaman şahit olduğumuz bürokratik yavaşlamaların önüne geçilmiş olunacaktır. Siyasal istikrarın sağlanması bakımında da güçlü bir sistem olduğu için, Türkiye’nin önünü açacak ve sistemde görülen tıkanıkların da ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olduğum için ben de yarı hukukçu sayılırım. Rabbim nasip ederse, bu süreçte AK Parti kadrolarında yer alıp, gelişen ve güçlenen Türkiye oluşturma konusunda elimi taşın altına koymaya hazırım” dedi. İHA