Kamu adına görev yapanlar eleştiriye açık olmalılar. Fatma Başkandan beklenen eleştirileri dikkate alması. Bu açıdan Kent konseyi çok önemli bir kurumdur. Geçen dönemde Kent Konseyi maalesef yol gösterici görememiş, KRAL ÇIPLAK diyememiştir. Başkan kent konseyini kendi arka bahçesi olarak görmemeli ve konseyi kurumsal eleştirilerin merkezi çözüm merkezi yapmalıdır. Bir başkan ne kadar güçlü ve kendine güveni varsa, o kadar eleştirilere açıktır.

Mustafa Karakuş'un bir açıklaması çok manidar. Eğer doğruysa Taşeron işçi statüsüyle itfaiye elemanı çalıştırılması son derece sakıncalı. Gaziantep'in en büyük sektörlerinden biri olan halı sektörü sırf kendine bir tane itfaiye teşkilatı kursa değerdir. Yasal mevzuat buna uygundur sanırım. Teknik elemanların pozitif düşünce, izleme ve analiz kabiliyetleri vardır. Fatma başkanda da böyle bir kabiliyet olduğuna inanıyorum. Fatma başkan ilgili yargılar için beklemek lazım. Belli bir süre tanımak lazım. Bu 6 ayda olur, 1 yıl da olur.

Başkan eleştirilere açık olmalıdır

Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci, şehrimizde yaşanan gelişmeleri enine boyuna değerlendirirken önemli mesajlar verdi. Belediyeciliğin bir birikim meselesi olduğunu, özellikle altyapı konusunda yetişmiş elemanlarına sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Gereçci, “Her kurumun mutlaka hafızası olması lazım. Eğer bir kurumun hafızası yoksa o kuruma kurum dememek gerekiyor”dedi. Son yaşanan fabrika yangını, 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı'ndaki imar tadilatı ve belediyede kadro değişiminde yaşananlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Gereçci, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e sabredilmesi gerektiğini vurgularken, ancak belediyedeki ilk günlerinde yaşanan personel kaosunun ve 100. Yıl Kültür Parkı gelişim alanında yapılan imar tadilatını bir iş kazası ve talihsizliklik olarak değerlendirdi.

Gereçci, bu arada Asım Güzelbey’in görev tesliminden önce yapması gerekeni söyleyerek “Ben Asım başkanın yerinde olsaydım makamımdan ayrılırken, devir teslim sırasında bütün eski daire başkanlarının istifalarını alıp Fatma Başkana kendim sunardım. Böylelikle bu değişimler sırasında yaşanan yanlış kamuoyu algıları da ortadan kalkardı. Fatma Başkan bu ilk deneyimi yaşadığına göre, kendinden beklenenden de kendi bu görevi devrederken, yeni gelecek başkana bu istifaları bizzat kendinin sunmasıdır. Fatma hanımın daha sonra bütün daire başkanlarının, önemli kilit noktadaki personelin istifa etmelerini isteyecek bir gerekçesi ortadan kalkardı. Ben o alanı ona sağlamış olurdum, o da kendi tercihlerini ona göre yapardı"diye konuştu. Gereçci, Belediye Başkanlarının görev değişiklerinde ve personel atamalarında Liyakat ve sadakatı iyi dengelemeleri gerektiğini vurguladı.

Meral Kınacılar - Belediye başkanları değiştiğinde kadrolarda da önemli değişiklikler yapılıyor. Bu değişiklikler yapılırken sizce belediye başkanı nelere dikkat etmeli?

ASIM BEY'İN YERİNDE OLSAYDIM...

Kamil Gereçci -" Kurum ve kuruluşlar için liyakat ve sadakat ta önemlidir. Bu siyasette de böyledir. Sadakattan kasıt, kişilere sadakat değil kurumlara sadakattır. Ben eski belediye başkanı Asım başkanın yerinde olsaydım makamımdan ayrılırken, devir teslim sırasında bütün eski daire başkanlarının istifalarını alıp Fatma başkana kendim sunardım. Aynı davranışı ilerde kendi devrettiğinde de beklemek gerekir. Böylelikle atamalar konusunda yaşananlar rahat bir kamuoyu algısı sağlardı.

MUSTAFA KARAKUŞ'UN BEYANATINA KATILIYORUM

M.K.-Değişimlerde liyakat konusunun önemine dikkat çektiniz. Belediye başkanları liyakata ne kadar önem veriyor?

K.G. -"Bazı görevler vardır. Bir tanesi son günlerde gündeme gelen itfaiye konusu. İşte organizede yaşanan yangın, liyakat konusunu tekrar gündeme getirdi. Mustafa Karakuş'un gazetenizde bir demeci vardı, ben o beyanata katılıyorum. Bu yangını kendisinin söndürüp söndüremeyeceğini bilemem. Ama eski bir profesyonel yönetici olarak biliyorum ki, itfaiye gibi bazı kurumlar kendi içinde kendi personelini kendi yetiştirir. Bunlar başka yerden transferle, şunu şura getirelim, bunu buraya getirelim şeklinde olmaz."

İTFAİYEDE TAŞERON İŞÇİ MESELESİ ÖNEMLİ

M.K.-"Yangından nasıl bir ders çıkarılmalı?"

K.G. -İtfaiye çok önemli bir kurum. Belli eğitimler alarak periyodik çalışmalar yapan bir itfaiyeci yeri geldiğinde 1 yıl boyunca yatar. Ama ona bir gün ihtiyaç olur. Bir günde de hayat kurtarır, bir yangın söndürür. Bu açıdan bu gibi kurumlarda görev değişiklikleri yaparken çok dikkat edilmeli. Liyakata çok önem verilmeli. Biz şu adamları buraya getirelim, nasıl olsa bu adamlar işi burada öğrenirler düşünces yanlış. Bilhassa bu konuda Mustafa Karakuş'un bir açıklaması çok manidar. Gene eğer gerçek ise, Taşeron işçi statüsüyle itfaiye elemanı çalıştırılması son derece sakıncalı. Umarım bu konuda belediye bir açıklama yapar. Eğer Sayın Başkan 11 Eylül ikiz kuleleri saldırısı ve yangınıyla ilgili İtfaiye belgesellerini izlerse bu teşkilatın ne kadar önemli olduğunu sanırım daha iyi anlayacaktır"

İYİ BİR İTFAİYE TEŞKİLATIMIZ VARDI

M.K. –“Mustafa Karakuş'un İtfaiye teşkilatımızda gerileme olduğu yönünde iddialarına katılıyor musunuz?”

K.G. -"Geçmiş dönemde Şirehanı yangını oldu. Büyükşehir belediyesinde danışmandım. Şirehanı eski yapı tamamen yandı. Fakat çevresine aksettirilmesi önlendi. O zaman büyükşehirin profesyonel bir itfaiye teşkilatı vardı ve ekipman da iyi durumdaydı. Ama son 15 yılda bu ne duruma geldi, bilgim yok."

HALI SEKTÖRÜ KENDİ İTFAİYESİNİ KURMALI

M.K. -“Sanayiciler yangından nasıl bir ders çıkarmalı, ne yapmalı?”

K.G. -"Gaziantep'te bazı sektörler kenti itfaiye teşkilatını kuracak kapasitede iş yapıyor. Bence halı sektörü dediğiniz zaman Antep'in büyük bir sektörü. Yapılan yatırımların boyutu göz önüne alındığında Halı sektörü sırf kendine bir tane itfaiye teşkilatı kursa değer. Onun için herşeyi kamudan beklemek, herşeyi kamunun üzerine yıkmakta bana göre doğru değil. Fabrika sahipleri kendi tedbirlerini kendileri almalılar en azından sektörler kendi tedbirlerini alabilirler. Her sektörün yangın söndürme sistemleri ayrı olması lazım.

ALLAH TEDBİRLERİNİ ALANA YARDIM EDER

Son yangın Gaziantep'e bir ders olması ve bundan herkesin gerekli dersi çıkartması gerekir. Tabi bu yangın belediye için hem negatif bir algı yarattı, hemde doğru yapılanma için bir fırsata dönüştürülebilir. Yangın konusunda sanayicilerimiz de bilinçli olmalı. Sigorta şirketleri yangın konusunda çok hassaslar ama fabrika sahiplerini gerekli tedbirleri almaya daha çok zorlamalılar. Bu yangın reel sonuçlar doğuran bir yangın. Tabi herşey Allah'a emanet ama teknik tedbirleri de mutlaka almak lazım. Allah tedbirlerini alana yardım eder, almayana yardım etmez."

LİYAKAT VE SADAKATI DENGELEMEK GEREK

M.K. –“Yöneticiler değişim yaparken nasıl bir yol izlemeli?”

K.G. -"Liyakat ve sadakatı iyi dengelemek ve Profesyonel bir yönetim tarzını uygulamak gerekir. Mühim olan liyakat buna dikkat edilmesi lazım. Belediyeler siyasi kuruşlar bunu kabul etmek lazım. Tabi bir miktar siyaset politika belediyelerde olacaktır. Tabi hiç siyaset olmasın, politika olmasın diye gerçekçi olmayan bir yaklaşımla yaklaşmakta doğru değil. Ama bunları yaparken burada belediye başkanının konuları iyi dengelemesi gerekiyor. Bu dengeleri yaparken önce bu işe layık olanı alması lazım. Liyakatın mutlaka ön planda olması gerekir. Sadakatta önemli. Fakat sadakattan kasıt, kişiye değil, kuruma sadakattır.

FATURA BELEDİYE BAŞKANINA

-Her belediye başkanının kendi ekibiyle çalışma isteği en doğal hakkı. Belediyecilik öyle birşeyki başarı ve başarısızlık, tamamıyla belediye başkanına fatura edilir. Şu daire başkanı başarısız veya şu daire başkanı çok başarılı da kimse demedi. Geçmiş belediye başkanları içinde geçerli. Mesela trafik konusunda Asım başkan başarısız diyoruz ama ulaşım daire başkanı başarısız demiyoruz veya tarihi ve kültürel konularda Asım başkan başarılı diyoruz, hiçbir zaman kültür müdürü kültür, daire başkanı başarılı demiyoruz. Bu algı çok önemli. Çünkü halk için oy verdiği seçtiği insan önemlidir burada. Bu nedenle Fatma başkanın istediği elemanlarla çalışmasını normal karşılıyorum. Çünkü bunun pozitif ve negatif faturası Fatma Başkana çıkacaktır."

KENT HAFIZASI MUHAFAZA EDİLMELİDİR

M.K. “-Geçmiş belediye başkanları kendi ekiplerini nasıl oluşturdu, nelere dikkat ederlerdi?"

K.G. -"Arpacıoğlu geldiğinde ben de o zaman Anavatan Partisi belediye meclis üyesiydim, Ahmet Turan Ertuğ ihtilal belediye başkanı olmasına rağmen çok başarılı belediye başkanıydı. Kısa dönemde çok iyi belediye başkanlığı yapmıştır, bu benim görüşüm değil herkesin görüşüdür. Gaziantep o zaman büyükşehir belediyesi değildi normal bir belediyeydi ve büyük çapta Ahmet Turan Ertuğ'un bize bıraktığı personelle liyakata önem verilerek devam edilmiştir. Personel politikasında liyakat gözönüne alınarak particilik ikinci plana bırakılmıştır. Daha sonra Celal Doğan'ın 3 döneminde de büyük çapta Ahmet Turan Ertuğ'un ve Ömer Arpacıoğlu dönemindeki personel ve daire müdürleriyle devam edilmiştir. Birtakım değişiklikler olmuş ama temelde belediye kadroları muhafaza edilmiştir. Dolayısıyla kent hafızası muhafaza edilmiştir bu dönem içinde."

KENT HAFIZASI = KURUM HAFIZASI

M.K. -"Kent hafızasından ne anlaşılmalı?”

K.G. -Kent hafızası dendiğinde şahısların hafızasının algılanmaması gerektiğini söyleyen Gereçci, "Kurum hafızası aynı zamanda dokümantasyon hafızasıdır. Mesela Antep'in altyapısı dendiğinde, hangi borunun nereden geçtiğinin belediye bilgisayarlarında olması lazım. Bu teknoloji çağda bunların olması kaçınılmaz gerçek."

HER KURUMUN HAFIZASI OLMALI

M.K. “-Kurum hafızasına sahip çıkılıyor mu?”

K.G. -"Belediyecilik bir birikim meselesi. Özellikle altyapı konusunda belediyelerin yetişmiş elemanlarına sahip çıkması gerekiyor. Her kurumun mutlaka hafızası olması lazım. Eğer bir kurumun hafızası yoksa o kuruma kurum dememek gerekiyor. Buna belediyeler de başka kurumlarda dahil. Eğer yapılan değişiklikler bir kurumun hafızasını yok edecek seviyedeyse, burada dikkat çekici durum vardır demektir. Her kurum gibi belediyelerin de hafızası önemlidir, bu hafızanın korunması lazım"

BELEDİYEDE RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

M.K. –“Asım başkan ve Fatma başkanın'ın kadro değişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

K.G. -"Asım başkanın zamanından itibaren birtakım radikal değişiklikler yapıldı. Tabi o da Asım Bey'in en doğal hakkıdır. O zamanki başkanlar öyle tercih etmiştir, bunlar böyle tercih etmiştir. Ama Asım Bey döneminde de meseleye hiçbir zaman siyasi olarak yaklaşıldığı kanaatinde değilim. Fatma başkana baktığımızda çok önemli radikal personel değişiklikleri yapıldı. Bununda sonucunu hep beraber göreceğiz. Ama şunu söylemeliyimki Fatma Hanım'ın hakkı tabi bu. Kendi güvendiği sadakat ilkesinde kendine bağlı bir personelle çalışma isteği gayet normal. Ancak liyakatı biraz geri plana ittiği kanatindayım.

BELEDİYE BAŞKANLARI UYARILARI DİKKATE ALMALILAR

M.K. –“Geçmişten alırsak, Belediyelerde danışmanlık kurumları iyi çalışıyor mu, belediye başkanları bu danışmaların fikirlerinden tam olarak yararlanıyor mu?”

K.G. -" İtici güç belediye başkanının kendisidir. Belediye Başkanı ne kadar faydalanmak istiyor, ne kadar yararlanmak istemiyor. Celal Doğan ve Ömer Arpacıoğlu etraflarında kafalarına uyan fikirler olduğu zaman değer verirlerdi. Asım Bey dönemini bilmiyorum. Ben yaptım oldular da var tabi, örneğin trafik, tramvay. Tabi son karar merci belediye başkanlarıdır ancak, kamuoyunun, sivil toplumun ve basının uyarılarını dikkate almaları gerekiyor."

ELEŞTİRİLERİ DİKKATE ALMALI

M.K. -“Belediye başkanlarımız eleştirilere ne kadar açık?”

K.G. -"Belediye başkanlarının eleştiriye açık olmaları gerek. Gaziantep Kulübü olarak son yaptığımız toplantılarda bunu açıkça vurguladık. Uzmanlığa saygı gösterilmesi gerek. Bir belediye başkanı ne kadar güçlüyse ve kendine ne kadar güveni varsa eleştiriye de o kadar açık olur. Bu alanda Kent Konseyi çok önemlidir. Geçen dönemde Kent konseyi, yol gösterici bir işlev gösterememiştir. Kral Çıplak diyebilecek ve çözüm önerileri üretebilecek bir kent konseyi oluşumu sağlanmalıdır. Başkan da kent konseyini kendi arka bahçesi olarak görmemeli ve Konseyi kurumsal eleştirilerin ve çözüm önerilerinin merkezi yapmalıdır.

6 AY, 1 YIL SÜRE VERELİM

M.K. –“Fatma Hanım'ın 3 aylık icraatını nasıl değerlendiriyorsunuz?”

K.G. -"Şu an kadrolaşma meselesi daha yeni bitmiştir. İtfaiye faciasının başka bölümlerde de yaşanmamasını diliyoruz. Fatma Başkana süre vermek ve en azından 6 ay beklemek gerekiyor. Fatma hanımla ilgili yargılar için beklemek lazım. Belli bir süre tanımak lazım. Bu 6 ayda olur 1 yıl da olur"

FATMA BAŞKAN 100. YILA DOKUNMAMALI

M.K. –“Fatma Hanım'ın icraatlarında eleştirdiğiniz bir konu var mı?”

K.G. -"Mesela bu dönemde eleştireceğim en büyük konu 100.Yıl Kültür parkına dokunmaması gerekiyor. 100. Yıl Kültür Parkı gelişme sahası içerisinde bir imar tadilatı yapılması bence Fatma başkan için şu ana kadar olan en büyük şanssızlıktır diyebilirim. İnşallah itirazlar dikkate alınır. Tabi belediyelerin kaynağa ihtiyacı var o konuyu da saygıyla karşılamak lazım, buradan bir yol açılacak biz bu yolun kaynağını karşılamak için 100. Yıl Parkının genişleme sahası içerisinde konut izni verelim, bu olmaz. Doğal genişleme sahasıdır orası, belki üniversite gelişim alanı olarak diye gözükebilir ama, 100. Yılı Gölet ile birleştirecek bölümü için doğal genişleme sahasıdır imar tadilatı yapılan yer.

GAZİANTEP İÇİN ŞANSIZLIK

'Yol açmak için kaynağa ihtiyaç var onun için böyle yaptık densede bence bu geçerli bir mazeret değil, her belediyenin kaynağa ihtiyacı var. Dikkat ettim bilboardlarda ilçe belediyelerinin satacağı arsaların ilanları var. Büyükşehir Belediyesi her zaman için ilçe belediyelerinin amiridir. Bu tür şeylerde büyükşehirin arsası olmayabilir ama ilçe belediyelerinin ellerinde arsalar var ilçe belediyelerini de işin içine sokarak, devreye sokarak, yol açılımlarının ve yol kamulaştrımlarının yapılması lazım. Bu sorunların bir kısmı bu arsalarla çözülebilir. Bu tadilatları genişleme sahası içinde yapmayı ben bir şanssızlık olarak nitelendiriyorum. Umarım bu itirazlar değerlendirilir ve bu yanlıştan dönülür"

KADIN BELEDİYE BAŞKANI KENTİMİZE PRESTİJ KAZANDIRIYOR

M.K. –“Fatma Hanım'ın Gaziantep için en büyük artısı nedir?”

K.G. "Kentimizin bir kadın belediye başkanı tarafından yönetilmesi en azından kentimize prestij kazandıran bir durum. Fatma başkanın teknik bir eleman olmasını çok önemsiyorum. Biz teknik elemanların bir pozitif düşünce, izleme ve analiz kabiliyetimiz vardır. Fatma başkanın da böyle bir kabiliyet ve zeki bir insan olduğuna inanıyorum. İnşallah bu kabiliyetini ve zekasını şehrin çıkarları için kullanır. Tabi herşeyi zaman gösterecek."

KAMİL GEREÇCİ KİMDİR?

Makina Yüksek Mühendisi olan Kamil Gereççi Anavatan Partisi kurucularından (1983). Belediye Meclis üyeliği (1984-1987), ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi eski öğretim üyeliği ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı (1993-1998 ) yapan Kamil Gereçci, 1998- 2002 Gaziantep Serbest bölgesi yönetim kurulu başkanlığı ve Gaziantepspor Basın sözcülüğü görevinde bulundu. Turizm Derneği başkanlığı yapan Kamil Gereçci, şu anda Gaziantep Kulübü başkanlığını yürütüyor.

Meral KINACILAR