x Basın konutları için Gazeteciler Cemiyetine üye olmak şart değil

xSadece gazeteciler konut sahibi olabilecek, TOKİ belirleyecek

x Evi ve dairesi olanlar için kararı TOKİ verecek

x Gazeteciler peşinatla birlikte her ay yaklaşık bin TL ödeyecek

Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'nin Haftaya Bakış köşesinde, basın konutları ile ilgili yazısı Gaziantep'te gündem yarattı. Birçok gazetecinin gidişattan endişe duyduklarını ve belirsizliğin kendilerini rahatsız ettiğini söylediği gelişmeye Gaziantep Milletvekilleri de farklı yorumlar getirdi. Özekşi'nin, basın konutlarıyla ilgili kriterlerin neler olacağı yönündeki bilgi sahibi olma konusundaki yazısına, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer ve Mehmet Erdoğan ile CHP Gaziantep milletvekili Mehmet Gökdağ açıklık getirdi. Ahmet Uzer, basın konutları için çok önemli bilgiler verirken, Mehmet Erdoğan ise, sadece gazetecilik yapanların ev sahibi olmasından yana olduğunu dile getirdi. Mehmet Gökdağ ise, konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını ve sadece son gün kendisini davet ettiklerini söylerken, "Bu proje Gazeteciler cemiyete ilişkin bir şey değil. Gaziantep'te gazetecilik yapanlara ilişkin bir proje olmalı. Bütün arkadaşların gazetecilik yapan herkesin başvurması gerekir" diye konuştu.

UZER'DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, tamamen iyi niyetle yola çıkılan bir proje olduğunu belirterek, "Arsası, evi veya dairesi olana değil, gerçekten ev ihtiyacı olan gazetecilerin ev sahibi olması gerekiyor. TOKi Başkanı bize söyledi verilen liste tek tek incelenecek. Basın emekçisi olmayanların burada ev alması mümkün değil"dedi.

CEMİYETE ÜYE OLMAK GEREKMİYOR

Ahmet Uzer bu konudaki açıklamasına devamla, "Gönül isterdi ki, Gaziantep'teki diğer cemiyet ve derneklerle bir havuz yapılsın.. Böylece tüm gazeteci arkadaşlar bu işin içinde olsun, ortak bir liste verilip öyle karar alınsın. Maalesef bu olmadı. Ancak şunun bilinmesi lazım, buradan konut almak için illaki Gazeteciler Cemiyetine üye olmak gerekmiyor. Cemiyet bu işin sekretaryasını yapıyor" diye konuştu.

TOKİ EVİ OLMAYANLARA VERMEYECEĞİM DE DİYEBİLİR

TOKİ'nin şartlarına değinen Uzer, "350 tane daire ayrıldı. 250 tane 3+1, 100 tane 2+1. Eğer TOKİ bu 350 kişilik listeden gazeteci olmayanları tespit ederse bunlar elenecek. Örneğin diyelim ki 250 tanesine verilecek. 100 tane daire için ihale yapılacak. Tabi evi olanlara verilip verilmeyeceğiyle ilgili net bir konu yok. TOKi bunu da diyebilir. Evi olanlara vermeyeceğim de diyebilir" dedi.

Uzer, vadenin 156 aya çıktığını, aylık ödenecek miktarın yapılacak ihaleye göre tespit edileceğini söyledi.

HEDEF GAZETECİLERİN EV SAHİBİ OLMASI

Mehmet Erdoğan, "TOKİ, basın sitesine gazeteci olarak yazılan isimleri araştıracak. Basın çalışanı mı değil mi? Bu siteden basında çalışanlar yararlanacak. Basın mensubu olmayanlar elenecek. Bu basın mensubu değildir diyenler araştırılacak. Bu konutlar, gazetecilik yapanlara açık. Sadece basın mensubu olarak çalışanlar faydalanacak" dedi.

Gazeteciler Cemiyetinin bu işin önderliğini yaptığını, ancak diğer dernek ve cemiyet üyelerinin de başvuru hakkının olduğunu belirten Erdoğan, "Kimsenin cemiyete üye olma zorunluluğu yoktur. Üye olmadan da, basın çalışanı ise TOKi konutları için başvuru yapabilir. Buradaki hedef gazetecilerin ve emekçilerinin ev sahibi olması için yapılan bir proje" dedi.

TAHMİNİ AYLIK ÖDEME BİN LİRA OLACAK VE 10 YILDA ÖDENECEK

Ödeme koşullarıyla ilgili tahminde bulunan Erdoğan, "Daire fiyatları belirlendikten sonra bunun yüzde 12'sini peşin alacaklar. 3+1 , 2+1 daireler olacak ve metrekaresi bin lira civarında olacak. 2+1'ler için 10 bin, 3+1'ler için 15 bin lira gibi bir peşinat alınabilir. Yine tahmini aylık ödeme bin lira civarında olacaktır. Tahminim 10 yıla bölecekler. Tekrar altını çizeyim, bunlar benim tahminim" diye konuştu.

GÖKDAĞ YETERİNCE BİLGİLENDİRİLMEMİŞ

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, basın konutlarının kriterleri ile ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi. Gökdağ, "Benim orada olmam istendi, davet ettiler gittim. AKP milletvekilleri de vardı. 350 konut olacağı söylendi. TOKİ Başkanı, ev sahibi olacak olanların sadece gazeteci olması gerekiyor dedi. Ödeme 156 aya çıktı dendi. Çok kriterlere girilmedi. Evi olan olmayan ayrımına da girilmedi. Hatta, işte balkon küçük olur diye konuşuldu. Yüzde 10-12 peşinat alınacağını söylediler.

PROJE GAZETECİLER CEMİYETİNE İLİŞKİN BİRŞEY DEĞİL

Çok geniş bilgi sahibi değilim. Gazeteci arkadaşlar adına mutlu oldum. Dar gelirli Gazeteci arkadaşları ev sahibi yapmaya dönük bir proje. Yapılması gereken bir proje. Tabi bu proje cemiyete ilişkin bir şey değil. Gaziantep'te gazetecilik yapanlara ilişkin bir proje olmalı. Bütün arkadaşların gazetecilik yapan herkesin başvurması gerekir" diye konuştu.