Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, yarına her zamankinden daha umutla baktıklarını belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Özgür Suriye Ordusu ile beraber Cerablus'tan başlayarak bu bölgede 800 kilometrekareyi DAEŞ teröründen ve PYD teröründen arındırması, yerli halkın kendi topraklarına, doğdukları köye dönmesi bizim artık buradaTürkiye'nin her yerinde dünden daha güvenli olmamız neticesini verecektir, çünkü kimse bize bu sınırlarımızdan terörist ve terör ihraç edemeyecektir." dedi.

Kaynak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarıylaGaziantep'in Karkamış ilçesindeki Merkez Camisi'nde bayram namazı kıldı. Cami çıkışında gazetecilerin ve vatandaşların bayramını kutlayan Kaynak, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ifade ettiği bir hususu gerçekleştirdiğini söyledi.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusu ile Cerablus'un, Cerablus halkına açıldığını ifade eden Kaynak, bu süreçte en fazla sıkıntı yaşayan sınır ilçelerinden biri olanKarkamış halkıyla bayramlaşmak üzere bölgeye geldiklerini, Cumhurbaşkanlığının ikramı olan etli pilavı da halka dağıtacaklarını belirtti.

Gün içerisinde başarılı bir operasyon icra eden askerlerle bayramlaşacaklarını da aktaran Kaynak, "Tabii biz mutluyuz, 6 yıldan sonra Cerabluslular ilk defa kendi bayramlarını yapacaklar. 20-25 bin Cerabluslu'nun birkaç gün içerisinde ülkesine geçtiğini tahmin ediyorum. Gaziantep Büyükşehrimizin, diğer kurumların çalışmalarıyla içme suları akıyor, elektrikleri bağlandı ve gıdaları var. Çocuklarıyla beraber bu bayram kendi evlerinde olacaklar. Bu bayram ilk defa yine 6 yıldan beri sağlanan ateşkes neticesinde Halep'te de güzel bir bayram olacak. Bugünden itibaren yardım tırları oraya ulaşacak, muhtemelen bu gece yine Kızılayımızın tırları da BM gözetiminde Halep'te olacak. Bu defa biz yine çocukları çok sevindirmeyi arzu ettik. 20 bin çocuk ayakkabısı ve elbise var. 25 bin oyuncak var, 33 tırlık filomuz gidecek." şeklinde konuştu.

"Geleceğe umutla bakıyoruz"

Fırat Kalkanı Harekatı'na da değinen Kaynak, yarına her zamankinden daha umutla baktıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Özgür Suriye Ordusu ile Cerablus'tan başlayarak bu bölgede 800 kilometrekareyi DAEŞ teröründen ve PYD teröründen arındırması, yerli halkın kendi topraklarına, doğdukları köye dönmesi bizim artık burada Türkiye'nin her yerinde dünden daha güvenli olmamız neticesini verecektir, çünkü kimse bize bu sınırlarımızdan terörist ve terör ihraç edemeyecektir. Bu bayram, Suriye'nin de bizim de belkide son 6 yıldan beri çok taze bir umutla başlayacağımız bir bayram. Milletimize şükran borçluyum, bütün bunlar milletimizin büyük fedakarlığıyla oluyor. Tabii güvenlik güçlerimize, silahlı kuvvetlerimize, hükümetimize en başta da basireti ve ferasetiyle bunları öngören, planlayan tatbik ettiren Cumhurbaşkanımıza... Aziz milletimizin ve İslam dünyasının bayramını kutluyorum. Bu bayramın sadece milletimize değil, bütün insanlara barış,huzur, mutluluk getirmesini diliyorum. İşte burada Arap, Kürt, Türkmen beraberce yaşıyoruz barış içerisinde. Bu model Gaziantep modeli, Kilis modeli, Türkiye modeli bütün dünyaya örnek olur diye düşünüyorum."

Halep'teki ateşkes

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Halep'teki ateşkesin kapsamı ve bu süreçte Fırat Kalkanı Harekatı'nın devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya, ateşkesin sadece Halep ve mücavir sahasına yönelik olduğunu bildirdi.

Ateşkes anlaşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çin'deki G20 zirvesinde yaptığı girişimler neticesinde ABD ve Rusya arasındaki mutabakatla sağlandığını anımsatan Kaynak, "Bu ateşkes mutabakatı çerçevesinde DAEŞ unsurları ve El Nusra'ya yönelik operasyonlar devam erdecek. Halep'te ateşkesin sınırları Halep'le çizili. Oraya insani yardımlar ulaştırılacak, ilk etapta 7 günlük ateşkes sağlanmıştı zannediyorum bu 7 gün daha uzayacaktır. Bu süreci inşallah sabote eden, dinamitleyen, berhava eden olmaz. Biz mutluyuz. Biz 6 yıldan beri ilk defa daha umutla bir bayrama girdik. Halep'te de çocuklarımız, kadınlarımız muhtaç olanlar bu ilk bayramı biraz daha kendilerini güven içinde hissedecekler, öyle kutlayacaklar." diye konuştu.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında nereye kadar ilerleneceğini arazi şartlarının belirleyeceğini aktaran Kaynak, "800 kilometrekarelik bir alanın DAEŞ'ten temizlemesi Türkiyeyi çok daha güvenli hale getirmiştir. Bizim orada Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi güvenli bölgeler tesis etmek, güvenli bölgeler üzerinde uçuşa yasak bölgeler tesis etmek ve sonra Suriye'yi Suriyelilere bırakmak, Suriye'nin kendi geleceğine kendisinin sahip çıkmasını sağlamak görevimiz. Bizim yaptığımız hadise doğrudan bizim kendi ülke güvenliğimize ve kendi sınır güvenliğimize aittir ama bundan da en çok evlerinden, yurtlarından edilmiş Suriyeliler yararlanacaktır. Bugün aynen 25 bin Cerabluslunun yaşadığı gibi."

Kaynak, gazetecilerin gün içerisinde Cerablus'a geçip geçmeyeceğini sorması üzerine, "Hayır biz Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanıyız. Türkiye Cumhuriyeti Parlementosunun milletvekiliyiz. Bizim sınırlarımız burası, buradaki insanlarımızla çok uzun süreden beri zorluklar yaşadı, onlarla hemhal olalım diye geldik. Cerabluslular, bayramlarını Türk kardeşlerinin yaptığı destekle kutlayacaktır." yanıtını verdi.

Belediyelere yeni görevlendirme yapılması

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 28 belediyeye yeni görevlendirme yapılmasını da değerlendirdi.

Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) konulan bir hükümle bu hadisenin gerçekleştirildiğini anlatan Kaynak, aslında ilk çıkarılan 667 Sayısı KHK'ya bakıldığında bunun ipuçlarının görüldüğüne değindi.

Söz konusu kararnamede sadece Fetullahçı Terör Örgütü'ne değil tüm terör örgütlerine yönelik, milli güvenlik açısından tehlike arz ettiği anlaşılan bütün örgütlerine yönelik bir KHK hazırladıklarını vurgulayan Kaynak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hepimizin geçen sene bu zaman vicdanımız sızlıyordu. Bu milletin ürettiklerinden elde edilen vergilerle, İller Bankası payı olarak gönderilen paraların, bu milletin paralarının bu millete karşı hendek kazılmasına bu milletin paralarının o belediyeler tarafından milletin askeri, polisi, korucusuna, kendisinine mermi olarak dönmesi, Kandil'e gönderilmesi tüm milleti ve tüm vicdanları rahatsız ediyordu. O andaki mevzuat çerçevesinde bunu yapma imkanı yoktu. Biz aslında bunu KHK ile değil normal bir yasayla yapmak istedik. Meclis takviminin olağan üstü sıkışması nedeniyle KHK ile hallettik. Meclis açıldıktan sonra bu KHK'ler kanunlaşmak üzere Meclis'te olacaktır. Ayrıca bu sadece HDP'lilere yönelik de değil bildiğiniz gibi bizim partimizden de başka partiden de var. Türkiye, son terörist bertaraf edilinceye kadar, terörü doğuran hadise bitirilinceye bu mücadelesine devam ettirecektir."

Kaynak ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, daha sonra cami önünde bekleyen vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan etli pilavdan ikram etti.

Orgeneral Akar, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla selamlaştı, bayramlarını kutladı.