Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Suriye’de hayat normale döndüğünde Gaziantep iş dünyasının bu ülkede önemli işlere imza atacağını söyledi.

Bartık, Kanal 7’de yayınlanan İskele Sancak programında yaptığı konuşmada, Suriyelilerin şehrin sosyal hayatını etkilediğini ancak ekonomisine de katkı sağladığını belirtti. Suriyelilerin Türkiye’ye geldiği ilk günlerde GTO’nun öncülüğünde 12 sivil toplum kuruluşuyla “Suriye Raporu” hazırladıklarını hatırlatan Bartık, 4 ana başlıkta toplanan raporda, eğitim, güvenlik, ekonomi ve sağlık konularını çalıştıklarını ifade etti. Hazırlanan raporun da ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıldığını anlatan Bartık, Suriyelilerin araçlarına geçici plaka ve çalışma izni verilmesinin de bu rapordan sonra başladığını vurguladı.

Suriyelilerin dezavantaj gibi göründüğünü belirten Bartık, şöyle devam etti: “Bu insanları kabullendik, onları sosyal hayata ve iş dünyasına kazandırmak için çalıştık. Suriyelilerin şehrimize gelmesi sosyal hayatı etkiledi mi, etkiledi, enflasyonu artırdı mı artırdı ama birçok gayrimenkulün değerinin artmasını da sağladı. Sorun olduysa dahi şehrin ekonomisine de katkı sağladı. Suriye’de iç savaş başlamadan önce az sayıda Suriyeli üyemiz vardı, şu anda 600 Suriyeli üyemiz var. Bu insanlar savaş sonrası bizim Suriye’deki elçilerimiz olacaktır. Suriye’de hayat normale döndüğünde Gaziantep iş dünyası bu ülkede önemli işlere imza atacaktır.”

“Türkiye dışındakilerin de güzel yemeklerden tatmasını istiyoruz”

Gaziantep’in, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmesine de değinen Bartık, Gaziantep’in ticareti ve sanayisiyle örnek bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Bu şehri büyütmek için yeni bir hikayeye ihtiyaç var, bu hikaye de turizmle yazılacaktır” dedi. Gastronomi turizminin önemine dikkati çeken Bartık, gastronominin dünyanın önemli turizm dallarından biri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Türkiye, Gaziantep’in adını ve tadını çok iyi biliyor. Gaziantep mutfağını dünyaya duyurmak çalışıyoruz. Türkiye dışında yaşayan diğer insanların da güzel yemeklerden tatmasını istiyoruz. Ticaret ve sanayideki başarımız turizmle devam edecektir. Bunun için de Gaziantep’in tatlarının tüm dünyaya tattırılması gerekiyor. Gaziantep, Mezopotamya’nın başkenti, tarih ve kültür şehri. Bunun yanına yeme ve içmeyi de eklediğinizde Gaziantep’e gelmeye bir neden oluşuyor. Dünya, UNESCO ile birlikte Gaziantep mutfağını daha iyi tanıyacak.”