Alman televizyonunda terör örgütü IŞİD'in kaçırdığı Ezidi kadın ve çocukları sanal sistemle satışa sunduğu ve irtibat ofislerinin birinin Gaziantep'te olduğu yönündeki iddialar şok etkisi yaşattı. Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı ve İlerici Kadınlar Derneği Kuruluş Komitesi Gaziantep üyesi Sibel Altıntaş haberler ilgili suç duyusunda bulunurken, MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, "Bu iddia karşısında kanımız dondu" değerlendirmesini yaptı. HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ise, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, "Gaziantep’teki IŞİD terör örgütünün köle satış bürosundan Vali’nin haberi var mıdır? Eğer varsa Vali iddiaya yönelik herhangi bir açıklama veya konuya ilişkin bir araştırma yapmış mıdır?" diye sordu.

ŞARKLI: GAZİANTEP TERÖR İHRAÇ EDİYOR

Şarklı, "Gaziantep'in nüfus anlamında kalabalık olması IŞİD'in daha kolay barınmasını sağlıyor. Acı tablo Gaziantep canlı bombaların geçtiği nokta. Maalesef Gaziantep adeta terör ihraç ediyor. Bizde bu bağlamda son gelişmelerle birlikte suç duyurusunda bulunduk" dedi.

LOJİSTİK BÖLGE

İki yıldan bu yana IŞİD'ın Gaziantep'i lojistik bölge olarak kabul ettiğini belirten Şarklı, "Yakalanan mühimmatları gördüğünüzde özellikle para alışverişin transferinin buradan gerçekleştiği de ele alınırsa, IŞİD kentte kolay barınma sağlıyor. Gaziantep IŞİD'in lojistik üstü" diye konuştu.

SUÇ DUYUSUNDA BULUNDUK

Şarklı, Alman televizyonunda terör örgütü IŞİD'in kaçırdığı Ezidi kadın ve çocukları sanal sistemle satışa sunduğu ve irtibat ofislerinin birinin Gaziantep'te olduğu yönündeki iddialar ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Şarklı, iddiaların araştırılmasını ve olayda ihmali bulunan MİT ve kolluk görevlileri hakkında kamu davası açılmasını talep etti. 
 Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Şarklı, basında yer alan iddiaları hatırlatarak sorumlularının ortaya çıkması gerektiğini söyledi. Şarklı, şunları kaydetti: “Hem haberle ilgili hem de önleyici istihbaratla ilgili olarak iddianın araştırılması neticesinde ihmali bulunan MİT ve kolluk görevlileri için suç duyurusunda bulunduk. IŞİD adlı terör örgütü, tüm dünyada ve Türkiye’de kanlı eylemlere imza atmış ve ülkemizde son olarak Suruç ve Ankara Garı'ndaki bombalı eylemleri gerçekleştirmiştir. Böyle bir uluslararası terör örgütüyle yaşadığımız ilimiz arasında paralellik kurulması bir hukukçu olarak hepimizi rahatsız etmektedir.”

KAMU DAVASI AÇILMALI

Şüpheliler hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak kamu davası açılması talebini Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'na ileten Bektaş Şarklı,“Soruşturma aşamasının neticesine göre, bu olaylar basına yansımadan önce önleyici ve gerekli istihbarat çalışması yapmayan ve gerekli tedbirleri almayan MİT ve kolluk görevlileri hakkında görevi ihmal ve kötüye kullanma fillerinden dolayı suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz. İddia konusu olan olayların açıklığa kavuşturulması gerekiyor. İddiaların, TCK’da düzenlenen insan ticareti, fuhuş, hürriyeti tahdit, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve göçmen kaçakçılığı konularındaki suçları kapsadığı düşünülüyor. Konunun hassasiyeti gereği ivedilikle soruşturma yapılarak suça konu faillerin tespit edilmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TAŞDOĞAN: KANIMIZ DONDU

MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan ise, "Haberleri izledim. Tamamen iddia üzerine. Ama eğer gerçekse kan dondurucu bir şey. Yani bu haberle kanımız dondu diyebilirim. Fakat ben üzerinde çok yorum yapmak istemiyorum. Burada bizleri tek düşündüren şey, Gaziantep adının yıpratıcı şeylerle anılması. Bu zorumuza gidiyor. Eğer böyle bir şey varsa, yetkililer gerekli önlemi alsın. İddialar araştırılıp, gereği yapılsın" dedi.

TOĞRUL'DAN SUÇ DUYUSU

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul'da konuyu meclise taşıdı. Toğru, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi sundu.

IŞİD CİRİT ATIYOR

"Gerek Gaziantep yerel basınında gerekse ulusal basında çok sayıda IŞİD terör çetesinin uyuyan hücre evlerinin bulunduğu ve mensuplarının cirit attığı bir kent haline getirilmiştir" diyen Toğrul, "Alman NDR ve SWR haber sitelerinin haberine göre, IŞİD’in kaçırdığı Ezidi kadın ve çocukların sanal sistemle satışa sunulduğunu ortaya çıkardı. Gizli kamerayla çekilen görüntülerde para transferinin yapıldığı standart bir ofis gösteriliyor. Büyük bir titizlik ve para sayma makinesinin yardımıyla satış bedeli kontrol ediliyor. Paranın doğrudan IŞİD’e gönderilmesi için diğer arabuluculara telefon yoluyla bilgi veriliyor. Tüm bunlar Türk istihbarat servisinin hiçbir engeli olmadan yapılıyor"

KAÇ TANE BÜRO VAR?

Toğrul, Ala'ya 'Gaziantep’te IŞİD terör örgütüne bağlı kaç tane irtibat bürosu bulunmaktadır? Eğer bulunmakta ise bu irtibat büroların herhangi bir yasal dayanağı var mıdır? Bu bürolar hangi isimler adı altında faaliyetlerini sürdürmektedirler? Bu bürolar herhangi bir kuruma bağlı çalışmakta mıdır?" diye sordu.

KÖLE TİCARETİ DOĞRU MU ?

İşte Toğrul'un soruları; "Gaziantep’teki bu büroda kaç Ezidi kadın ve kız çocuğu satılmıştır? Bu kadın ve çocuklar hangi tarihlerde kimlere satılmıştır? IŞİD terör örgütünün söz konusu kadın ve kız çocuklarının köle ticaretinden elde ettiği para doğru ise ( 250 ticaretini yapan ve örgüte 2. 5 milyon para aktaran) bu parayı aktaran aracı kimdir? Bu parayı hangi yolla örgüte teslim etmektedir? Gaziantep’teki IŞİD terör örgütünün köle satış bürosundan Vali’nin haberi var mıdır? Eğer varsa Vali iddiaya yönelik herhangi bir açıklama veya konuya ilişkin bir araştırma yapmış mıdır? IŞİD’in Güney Kürdistan bölgesinden kaçırdığı Êzidi kadın ve kız çocuklardan ne kadarı Türkiye ve özelinde Gaziantep’e giriş yaptığına dair elinizde bir bilgi mevcut mudur? Ve Gaziantep’te yaşayan Ezidi kadın ve diğer mülteci kadınların kaç kişi olduğu ve nerelerde barındığına dair bir elinizde bilgi var mıdır? Gaziantep’te bu güne kadar kaç tane IŞİD hücre evine baskın düzenlenmiştir? Bu hücre evlerinde kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınan terör çetesi mensuplarının, Êzidi kadınlar ve kız çocuklarının köle ticaretini yaptığına dair bir bulguya rastladınız mı? Gaziantep’te, IŞİD terör örgütüne bağlı kaç tane hücre evi bulunmaktadır? Türk istihbarat birimlerinin ellinde bu konuda bir veri bulunmakta mıdır? Eğer bulunmakta ise Türk istihbarat servisi neden köle ticareti yapan IŞİD terör örgütüne herhangi bir müdahalede bulunmuyor? Müdahalede bulunmaması suç ortaklığı değil midir? Günümüzde artık gelişmiş teknik imkânlara, insani ve siber istihbarat kabiliyetine sahip olan MİT'e rağmen, İŞİD terör örgütü çetesi Gaziantep'teki istihbarat bürosundan hücre evlerindeki faaliyetlerini nasıl yürütebilmektedir? MİT'in bölgedeki İŞİD terör çetesinin üzerinde bir denetim mekanizması var mıdır? İŞİD terör örgütü Gaziantep’i bir üst olarak kullanmaktadır. Bunun için bakanlığınız nasıl bir önlem almayı düşünüyor? "

KADINLAR DA SUÇ DUYUSUNDA BULUNDU

ŞİD’in Gaziantep’te ezidi kadın köle satış bürosu olduğu haberlerinden sonra İlerici Kadınlar Derneği Kuruluş Komitesi Gaziantep üyesi Sibel Altıntaş suç duyurusunda bulundu. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçede özellikle Ezidi kadınlarını bu yolla köle olarak satan suçlular doğrudan İŞİD üyeleri olarak gösterildi. Dilekçede basına yansıyan ve görüntüler ile ispatlanan eylemin, insanlığa karşı suç oluşturduğu ve aynı zamanda insan ticareti, eziyet ve kişi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarının işlendiği belirtilerek faillerin yakalanması ve cezalandırılması talebinde bulunuldu. Yıllardır, Gaziantepte kadın ve insan hakları savunuculuğu yapan Sibel Altındaş aynı zamanda dilekçesinde, IŞİD’in bugüne kadar yaptıklarının göz önünde bulundurularak bu suçu da işlemiş olacağının şüphe götürmediğini vurguladı.

BELGELERLE YAYINLADILAR

IŞİD’in Ezidi kadınları internet üzerinden pazarladığı, satış ofislerinden birinin de Gaziantep’te bulunduğu Alman NDR ve SWR kanalları tarafından ortaya çıkarıldı. Gazetecilerin ulaştığı chat protokolleri, whatsapp yazışmaları, belgeler, fotoğraflar ve satışı tamamlayan aracılar ile görgü tanıklarının ifadeleri Ezidi kadın ve çocukların dijital ortamda fotoğraflı şekilde “köle” olarak satışa çıkarıldığını ve en fazla para teklif edene satıldığını, para transferinin de Türkiye’deki IŞİD irtibat büroları üzerinden yürütülüp örgüte aktarıldığını belgeler nitelikte.

TALİMATLAR VERİLİYOR

Alman SWR kanalının belirttiğine göre IŞİD, dijital bir köle pazarından açık artırmayla sattığı kadınlardan, kadın başına 15 bin ile 20 bin dolar arasında para kazanıyor. Gelen paranın ise irtibat bürosu aracılığıyla örgüte iletildiği belirtiliyor. Haberin videosunda yer alan bölümlerden birinde Iraklı Abu Mutaf adlı kişi IŞİD’in Internet sayfasına girerek Ezidi kadınları satın almaya çalışır gibi yaparken pazarlık yürütüyor. Para transferinin sağlanması için internet üzerinden chat yoluyla iletişime geçiliyor. IŞİD Gaziantep’e seyahat etmesi için talimatlar veriyor.

FİDYE BEDELİ VERİLİYOR

Arabulucularla buluşan Abu Mutaf, fidye bedelini onlara teslime ediyor. Gizli kamerayla çekilen bu görüntüler, para transferinin yapıldığı ofisi gösteriyor. Gayet büyük bir titizlik ve para sayma makinesinin yardımıyla satış bedeli kontrol ediliyor. Paranın doğrudan IŞİD’e gönderilmesi için diğer arabuluculara telefon yoluyla bilgi veriliyor. Bütün bu süreç Türk istihbarat servisinin hiç bir engeli olmadan gerçekleşiyor. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT