Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, "7 yaşında bir kız çocuğu, 25 yaşında bir erkek çocuğu ile veya 7 yaşında bir erkek çocuğu 25 yaşında bir kız ile nikahlanabilir. 10 yaşında, 7 yaşında, 6 yaşında nikaha engel bir durum yoktur”şeklindeki sözleriyle tepki çeken, bazı iller gibi Gaziantep'te de konferansı iptal edilen Nurettin Yıldız ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığına çeşitli sorular yöneltti.

Bektaş Şarklı, Diyanet İşleri Başkanlığına gönderdiği yazıda, "İlimizde 16 Mayıs 2016 Pazartesi Günü Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesinde ve Şehitkamil Kültür Merkezinde iki ayrı konferans vereceği duyurulan ve afişlerinde “Sosyal Doku Vakfı”, “ Diyanet İşleri Başkanlığı” ve Şehitkamil Müftülüğü’nün logolarının yer aldığı ,Nurettin Yıldız'ın vereceği konferanslarla ilgili olarak aşağıdaki sorularımızın kamuoyunun aydınlatılması için cevaplanmasını talep ediyoruz" diyerek şu sorulara yanıt istedi; Etkinlik programı iptal mi edilmiştir, ileri bir tarihe mi ertelenmiştir? Program içeriğinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın , Anayasanın 136 md.de yer alan “…

Laiklik ilkesi doğrultusunda” çalışma yapma ve yine Anayasanın 2.md.yer alan “…demokratik ,laik…”ilkesine uygun bir program ve çalışma olarak kabul ediyor musunuz? Kabul ediyorsanız , tarafınızca , Türkiye’de yaşayan diğer din ve mezhep gruplarına yönelik böyle bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa nerede ve kim/kimler tarafından yapılmıştır? Yapılmamışsa neden yapılmamıştır?

Kurum olarak diğer din ve mezhep gruplarına yönelik böyle bir çalışma ve etkinlik planlıyor musunuz? Yukarıda belirtilen program hangi bütçeyle ve ne kadar maliyetle ve kim ya da hangi kurum yada kurumlar tarafından desteklenmektedir. Yukarıdaki etkinlikte izinler kim/kimler y ada hangi kurum /kurumlar tarafından talep edilmiş ve izinler kim/kimler yada hangi kurum /kurumlar tarafından onaylanmıştır.Konferans verilecek olan salonların güvenlik ,personel ,elektrik vb .giderlerinin muhtemel maliyeti ne kadar hesaplanmıştır? Yapılması düşünülen ancak ertelenen/veya iptal edilen etkinlik için kamu kurumları tarafından şimdiye kadar herhangi bir harcama yapılmış mıdır?

Yapılmışsa ne kadar yapılmıştır? İptal nedeniyle kamunun herhangi bir zararı oluşmuş mudur? Oluşmuşsa ne kadardır ve hangi bütçeden ve kimin tarafından karşılanmıştır?

Konferans verecek olan şahsın hangi bilimsel çalışması/çalışmaları referans alınarak davet edilmiştir? Kamu adına ve ülkedeki tüm dinlere ve mezheplere eşit mesafede hizmet vermesi gereken bir kurumun , 76 milyon yurttaşın verdiği vergilerden pay alan bir kurumun, çoğunluk olan belli bir kesime hizmet vermesini hangi hukuk kuralıyla açıklıyorsunuz? Konferansa davet ettiğiniz şahıs ,aşağıdaki beyanları ile kamuoyunca maruftur. Kamuoyuna yansıyan ve her biri suç unsuru taşıyan ve her biri insanların vicdanını kanatan ; “Çalışan kadın fuhuşa hazırlık yapıyor”

“kadın spikeri izlemek caiz değil” “7 yaşında bir kız çocuğu, 25 yaşında bir erkek çocuğu ile veya 7 yaşında bir erkek çocuğu 25 yaşında bir kız ile nikahlanabilir. Nikahlanmalarında sakınca yoktur.”

“Evlilik için bir yaş söz konusu değildir. 10 yaşında, 7 yaşında, 6 yaşında nikaha engel bir durum yoktur” Sözleri , kurumunuzca da bilinmekte midir ? Yoksa kurumunuz , zatın sözlerinden bihaber olarak zatı davet etmiştir. Eğer , işbu yazı ile bu sözlerden haberdar olmuş iseniz , bu sözlerin , Türkiye’de artık sıkça rastlanan, çocukların cinsel istismarına ve erken yaşta evliliklere etkisi hakkında kurumsal görüşünüz nedir?" Haber Merkezi