"Bu işte terslik var"

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, HSYK'nın binlerce hâkim savcının yerini değiştirdiği son kararnamesinde Gaziantep mahkemelerine başkan atamamasının avukatları direk olarak ilgilendirdiğini söyledi. Son kararnamenin bir sürgün kararnamesi olduğunu iddia eden Elibol, "Ağır ceza mahkemesinin bir üyesi geçici başkan olarak gözüküyor. Yedek başkanlarla mı devam edecekler, yoksa buraya hakim mi atayacaklar, bir süre bekleyeceğiz. Ondan sonra bu işin ilgili yeri olan HSYK'ya başvuracağız. Sessiz kalmayacağız" dedi. Elibol, bir çok hakim savcının rızası olmadan Gaziantep'e atandığını, istemdışı tayin olanların ailelerini bile getirmediğini söyledi.

BU ŞEKİLDE CEZALANDIRMAK YANLIŞ

Gaziantep'e en son 6 tane ağır ceza mahkemesi başkanının düz hakim, 3 tane de başsavcının düz savcı olarak gönderildiğini belirten Ali Elibol, "Biz tayinin bir ceza olarak uygulanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bir yargı mensubunu bu şekilde cezalandırmak yanlış. İsteksiz gelen hakim ve savcılar her cuma günü İstanbul veya Ankara'ya gidip geliyor. Ailelerini orada bırakmışlar kendileri burada. İstemeden tayinleri buraya çıkmış. Her hafta böyle. İnsanları isteklerine göre atamak lazım. Liyakatı başarıyı ve çalışkanlığı öne almak lazım. Görevini kötüye kullanan hakim savcı varsa bunları başka yerlere atama ile cezalandırmayacaksın. Haklarında soruşturma açılıp açığa alınmalı ve ceza kanununun ilgili hükümleri uygulanmalıdır" diye konuştu.

VEKİL BAŞKANLARLA İDARE

Siyasi nedenlerle hakim savcıların bir yerden bir yere sürgün edilmelerinin hukuk devleti ve yargı bağımsızlığına yakışmadığını söyleyen Elibol, "4 tane ağır ceza mahkemesi başkanı eksiğimiz var. 1, 2,5 ve 6 nolu ağır ceza mahkemesi başkanlarımız düz hakim olarak atandılar, yerlerine ise ağır ceza mahkemesi başkanı atanmadı. Vekil başkanlarla şu anda idare ediyoruz" dedi.

SÜRGÜN KARARNAMESİ

Son kararnamenin bir sürgün kararnamesi olduğunu iddia eden Elibol, "İnşallah teknik hatadır. Ancak kamoyunda yaratılan algı var bu kararnamenin bir sürgün kararnamesi olduğu söyleniyor. Atamaya bakılınca sürgün kararnamesi olduğu anlaşılıyor. HSYK'nın 7.nci dairesinde 7 tane üye var, bunların üçü bu kararnameye muhalif kalıyor, dördünün oyuyla çıkıyor. Üyelerin birisi istifa etti. Sürgün kararnamesi algısını bunlar kuvvetlendiriyor" dedi.

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

HSYK'nın binlerce hâkim savcının yerini değiştirdiği son kararnamesinde Gaziantep mahkemelerine başkan atamamasının avukatları direk olarak ilgilendirdiğini söyleyen Elibol, "Yedek başkanlarla gidilen mahkemeden iş çıkar mı? Ağır ceza mahkemesinin bir üyesi geçici başkan olarak gözüküyor. Yedek başkanlarla mı devam edecekler, yoksa buraya hakim mi atayacaklar, bir süre bekleyeceğiz. Ondan sonra bu işin ilgili yeri olan HSYK'ya başvuracağız. Yedek başkanlarla götürülmeye çalışılırsa sessiz kalmayacağız" dedi. Meral KINACILAR