Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) önderliğinde oluşan “Bilim Barış Elçileri” başta ABD Başkanı Obama olmak üzere dünya liderlerine bilimin sadece bilim için değil, toplumsal kalkınma ve barış için de yapılması gerektiğini belirten mektup gönderdi. Mektupta, iklim değişikliği, küresel ısınma, su, açlık ve Ortadoğu barışı konuları ele alındı.

BÜYÜK DESTEK BULDU

Gaziantep Üniversitesi’nin önderliğinde, SANKO, Hacettepe, Bahçeşehir, Acıbadem, Marmara ve Boğaziçi Üniversitesi ile Gaziantep İpek Yolu Kalkınma Ajansı’nın fikir ve ilkesel desteği ile gerçekleşen girişim, uluslararası ölçekte de büyük destek buldu. Bu bağlamda, 15 ülkeden bu yeni konsepte destek verildi. Avrupa Birliği’nden ileri gelen kalkınma ajansları ve üniversiteler, Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nden bağımsız düşünür ve öğretim üyeleri de açık mektuba kişisel olarak katıldı. Çağrının mimarı Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un Uluslararası Teknoloji ve İnovasyon alanında Danışmanı, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vural Özdemir, söz konusu Bilim Barış Elçileri Yazısı’nın geçtiğimiz Temmuz Ayı’nda New York’taki OMİCS Dergisi’nin Temmuz 2014 Afrika ve Kalkınma Özel Sayısı’nda yer alarak 170 ülkede yayınlandığını açıkladı.

TOPLUMSAL KALKINMA VE BARIŞ

Dünya liderlerinin yanı sıra, uluslararası kalkınma ajanslarına hitaben hazırlanan mektubun toplumsal kalkınma ve barış odaklı olduğu vurgusunu yapan Özdemir, “Önerimiz; dünyanın birçok bölgesinde 6 haftadan iki seneye kadar uzayabilen gönüllü bilimsel değişim ve ziyaret programlarının kurulmasını öngörüyor” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BARIŞI TEHDİT EDECEK

Son 100 yılda bilime yapılan büyük yatırımlara rağmen, laboratuvarda yapılan keşiflerin, orantılı olarak, gerçek hayata geçirilememesinin birçok devlet lideri, düşünür ve inovasyon politika tasarımcılarını endişelendirmeye devam ettiği vurgusunu yapan Doç. Dr. Vural Özdemir açıklamasının devamında şunları söyledi: “Doğal kaynaklar, temiz su ve yiyecek açılarından sıkıntılar doğabilecek ve beraberinde insanlar arası barışı da tehdit edebilecektir. Diğer bir değişle, 21. yüzyıl bilimi giderek kalkınmaya odaklı, kitlesel işbirliğini ve toplum barışını destekleyecek şekilde gelişmek zorunda. Bunun için ise, yeni teknoloji, bilim ve inovasyon politikaları ve yönetişim enstrümanları gerekiyor. Bilim Barış Elçileri sağlık ve sağlık bilimleri projeleri ile kalkınma ve barışa imza atabilirler.”

ORTADOĞU BARIŞI ÇOK ÖNEMLİ

Bilim, barış ve kalkınmanın tüm toplumların öncelik listesinde kaçınılmaz olarak yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Özdemir, küresel iklim değişikliğinin tüm ülkeler ve mevcut insan kitlelerini yakından ilgilendirdiğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Orta Doğu’da barış hem Türkiye’yi hem de küresel sivil toplumu yakından ilgilendiriyor. Bilim Barış Elçileri konsepti bu çerçeve içinde özellikle sağlık bilimleri, toplumsal sorumlu kalkınma ve barış arasında önemli köprüler kurmak için çok zamanlı. Girişimimizle ilgili aldığımız geri dönüşümler son derece olumlu. Ümit ediyorum ki, açık mektubumuz dünya liderlerini bilimi sadece laboratuvara kısıtlı değil, aynı zamanda toplum kalkınması, sorumlu inovasyon ve barış diplomasisi için önemli yapıcı bir enstrüman olarak düşünmeleri için teşvik edecek. Bu konu da birlikte, toplumsal barış, kalkınma, ve küresel dayanışmalar için önemli ilkesel bir tohum attık. Bu önemli projeye fikirsel ve ilkesel destek veren Gaziantep Üniversitesi’ndeki, Türkiye’de ve uluslararası tüm değerli düşünürlere samimi katkıları ve işbirlikleri için teşekkür ediyorum. Bilim Barış Elçileri’nin getireceği olumlu kazançlar hem etiksel, hem de ulusal ve küresel ölçeklerde anlamlı olacaktır.”

TÜRKİYE KİLİT ÜLKE

Gaziantep Üniversitesi önderliğinde yaşama geçirilen Bilim Barış Elçileri girişiminin önemine işaret eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, Türkiye’nin başta Ortadoğu barışı olmak üzere dünya barışı için önemli bir misyon taşıdığını vurguladı.

Coşkun, “Salt bilginin üretimi ve onun sadece bilim camiasında ses getirmesi ve dünyada yalıtılmış bir tarzda muhafazası yeterli değildir. Üretken bir bilginin, insanın, insanlığın kalkınmasına, refahına, barışa yeni boyutlar ve ivme katması beklenmelidir. Teknolojiden sağlık, sosyal ve hemen her alanda ve nihayetinde bu “Kalkınma ve barışa” ayarlı ve barışı hedef alan anlayışın yönetici ve karar vericilerin önem verdikleri, altını çizdikleri bir ‘Paradogmanın’ ortaya çıkması, yaygınlaşması, bir bilim kurumu ve bilim insanı ‘Barış ve Kalkınma İçin Dünya’ya Mektup’ projesini ortaya çıkarmıştır. Tüm katkı verenlere teşekkür ederken, bu sürecin insanlığın huzuruna, toplumlara, kaynayan Ortadoğu coğrafyasında barışın sağlanması yolunda somut sonuçların ortaya çıkmasını diliyorum.”

KİMLER İMZA ATTI?

GAÜN

Yavuz Coşkun, Türkay Dereli, Metin Kılınç, Mustafa Bayram, Fahrettin Göğüş

Levent Elbeyli, Cengiz Toraman, Kıvanç Güngör, Şükrü Aynacıoğlu, Kamile Erciyas

Kemal Üstün, Vural Özdemir

SANKO Üniversitesi

Ahmet Sınav, Nezih Hekim

Gaziantep İpek Yolu Kalkınma Ajansı

Bülent Özkan

Marmara Üniversitesi

Semra Şardaş

Mehmet Ağırbaşlı

Bahçeşehir Tıp Fakültesi

Türker Kılıç

Acıbadem Üniversitesi

Tanıl Kocagöz

Mustafa Cengiz Yakıcıer

BoğaziçiÜniversitesi

M. Asım Karaömerlioğlu

Hacettepe Üniversitesi

Ümit Yaşar

ULUSLARARASI KATILIM

AFRİKA

Mısır Kahire Üniversitesi

Alaa H. Abou-Zeid

Nijerya Ibadan Üniversitesi

Simisola O. Akintola

Güney Afrika Stellenbosch Üniversitesi

Louise Warnich

Cape Town Üniversitesi, GüneyAfrika

ColletDandara AmbroiseWonkam

AVRUPA

İsviçre Cenevre Üniversitesi ve Küresel Sağlık Diplomasisi DüşünceMerkezi

Ilona Kickbusch

Extremadura Üniversitesi veIbero-Latin Amerika Sağlık Bilimleri Araştırma Ağı, İspanya

AdriánLLerena

Yunanistan Trakya Democritus Universitesi

Vangelis G. Manolopoulos

İtalya Cenova Üniversitesi

Nicola Luigi Bragazzi

Finlandiya Turku Üniversitesi

MerviGürsoy

Ulvi K. Gürsoy

KUZEY AMERİKA

Fearey İşletme Danışmanları Grubu Küresel Sağlık

Seattle, WA, ABD

Jack Faris

ABD KaliforniyaNanosistemlerEnstitüsüveWashington Üniversitesi, Seattle

Biaoyang Lin

Kanada TorontoÜniversitesi

Laszlo Endrenyi

Kanada Bağımsız Düşünür

Edward S. Dove

ASYA

Hindistan Mumbai TeknikÜniversitesi

Sanjeeva Srivastava

Hindistan Amrita Üniversitesi

Bipin Nair

Çin Cumhuriyeti Zhejiang Universitesi

Biaoyang Lin

Singapur Ulusal Üniversitesi

Tikki Pang

Yeni Zelanda:Auckland Üniversitesi'nden Lynnette R. Ferguson

Bülten