1 Eylül Dünya Barış Gününde odalar, dernekler ve partiler çağrıda buluştu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ortak basın açıklaması yaparken, CHP kadın Kolları ve TÜRKONFED, barışa sahip çıkma mesajı verdi.

MESLEK ODALARINDAN BARIŞ ÇAĞRISI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu, Gaziantep Barosu, Gaziantep Diş Hekimleri Odası, Gaziantep Eczacılar Odası, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali müşavirler Odası ortak açıklama ile barış çağrısı yaptı. Açıklamada, "Bizler; Demokrasi, özgürlük ve Barış’ın yanında olduğumuzu ilan ediyor, savaşlarda kazanan taraf olmadığı bilinciyle yurttaşlarımızı barışa sahip çıkmaya, ülkenin geleceğini karartmaya çalışanlara karşı seslerini duyurmaya, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz barış, kardeşlik ve dostluk içerisinde olmaya çaba göstermeye davet ediyoruz. Can kayıplarının sonlandırılması için bütün kesimlerin barıştan yana tavır almasının insani ve tarihsel bir sorumluk olduğunu hatırlatırken, Tüm yurttaşlarımızın, Gazianteplilerin ve meslektaşlarımızın “Dünya Barış Günü”nü kutluyor, Barış Gününde tüm Dünyada göz yaşlarının sona ermesini diliyoruz" mesajını verdi.

CHP'DEN ÇAĞRI

CHP Gaziantep İl Kadın Kolları Başkanı Mine Polat ise, " Zor günlerden ve acıların içinden geçiyoruz. 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşadıklarımız, kandan, acıdan, nefretten beslenenleri bir kez daha gözler önüne serdi. Sahte barış güvercinlerinin taşıdığı düşünülen zeytin dalının, aslında kamufle edilmiş bir kitle imha silahı olduğu, bugün tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Oysa bizim çocuklarımız ölüyor, bu ülkenin evlatları ölüyor, bu ülkenin değerleri yok oluyor. Ve biz çok iyi biliyoruz ki barışı; savaş için diretenler değil, barış için direnenler yapacak. Bu doğrultuda, herkesi ortak geleceğimizin korunması ve toplumsal barışın sağlanabilmesi için her türlü şiddete karşı "beyazlar giyerek" içten, kapsayıcı bir dayanışmaya ve imza kampanyamıza destek vermeye davet ediyoruz"

AĞCA: ÇÖZÜM BARIŞTA

Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, "İçinde bulunduğumuz günlerde dünyanın bir çok bölge ve ülkesinde yaşanan çatışmalar, savaşlar insanlığın geleceğini tehdit etmekte ve insanın en temel evrensel hakkı olan “yaşama hakkı”nı elinden almaktadır. Küresel eşitsizliğin ve sömürünün yarattığı yoksulluk, yoksulluğun getirdiği açlık, açlığa eklenen savaş ve çatışmalar, yaşamı çekilmez kılmaktadır. Yanı başımızda savaş günbegün artarken ,bölgemizde barış için çaba harcamak iç barışın tesisinden geçiyor. Bu noktada ülkenin can alıcı sorunlarının başında gelen Kürt sorununa göz attığımızda tarihsel, sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik nedenlerin söz konusu olduğunu görmekteyiz. Sorunun bütün boyutları ile ele alınarak değerlendirilmesi ve demokratik, barışçıl çözümün aranması kaçınılmazdır"

KADOOĞLU: Barış için adım erdemliliktir

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu; 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Kadooğlu açıklamasında; “1 Eylül 1939’da başlayıp dünyanın en kanlı savaşı olarak tarihe geçen ve 72 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan 2. Dünya savaşının üzerinden tam 76 yıl geçti. O günden bugüne dünyada çok şey değişti ancak barışa olan ihtiyaç hiç değişmedi. Ne yazık ki son zamanlarda dünyada ve ülkemizde meydana gelen çatışmalar, savaşlar ve ölümler, bizleri barıştan uzaklaştırıyor. Buna karşılık bizim yapmamız gereken barışı daha çok seslendirmek ve barış için daha çok çalışmaktır. Barış ise uzlaşarak, empati kurarak, vicdani ve ahlaki değerleri ön planda tutarak gerçekleşir. Çocuklarımızın huzur içerisinde büyüyebileceği bir gelecek için adım atmalıyız. Barış için atılan her adım acizlik değil, aksine erdemliliktir” dedi.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT