Gaziantep Üniversitesi, Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Baş Müşavirliği ile Hacettepe Üniversitesi Göç ve İnsani Çalışmalar Merkezi’nin düzenlediği Akademisyenler Toplantısı’nda, ülkemize göç eden Suriyelilerin eğitim, din, güvenlik, barınma, istihdam başta olmak üzere çeşitli sorunlarıyla ilgili son gelişmeler değerlendirildi.

KİMLER KATILDI ?

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü ve Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci’nin yanısıra, çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı toplantıda, Suriyeliler için yapılan ve önümüzdeki süreçte yapılması gerekenlerle ilgili olarak Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başkanlığı başta olmak üzere çeşitli bakanlıklara mensup bürokratlar görüşlerini açıkladı.

UYMAZ: 350 BİN SURİYELİ VAR

Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uymaz ise, Gaziantep’te şuanda 350 bin Suriyeli bulunduğunu belirttiği konuşmasında, “Bu konuda Gaziantep’i birçok bakımdan da iyi örnek diye değerlendiriyoruz. 4 çadır kent, bir konteyner kentimiz var. Nizip, Karkamış ve İslahiye’deki çadır kentlerde 51 bin insan yaşıyor. Şu anda Gaziantep’te 93 bin Suriyeli çocuğumuz ilkokul-lise dönemi arasında eğitim alıyor. Eğitim konusunda oldukça güzel bir seviyeye geldik. Barınma merkezlerinde eğitim okullaşma oranı yüzde 94’ün üzerine çıktı. Barınma merkezleri dışında ise ilkokul seviyesinde yüzde 94’leri yakaladık” dedi.

YAPILAN YARDIMLAR BÜYÜK

Daha iyi bir yaşam için bir takım önlemler de aldıklarını anlatan Uymaz konuşmasının devamında şöyle dedi: “Bununla birlikte asayişin sağlanmasına yönelik, sözgelimi seyahatler konusunda bir takım yeni düzenlemelere gidiyoruz. Diğer taraftan da kendi istekleriyle yaklaşık 11 bine yakın Suriyeli kardeşimizin çocukları Türk çocuklarıyla beraber okullarda Türkçe eğitim alıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti olarak kayda geçen, açıklanan harcama rakamı şu anda 10 milyar dolar diye beyan ediyoruz. Ama, belki de bu buz dağının görünen kısmı. Bir de görünmeyen kısmı var ki vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın çeşitli kurumlarımızın yaptıkları gönülden yapılan yardımlar var ki bunun birkaç katı"

KÖKEN: 10 BİN YENİ ARAÇ, 35 MİLYON LİTRE SU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve OSB başkanı Deniz Köken ise, belediye olarak bin 500’ün üstünde Suriyeli çocuğun yeme, barınma, giyinme gibi fiziki ihtiyaçlarını giderdiklerini belirterek, “Üç aş evimiz var. Birisini Suriyelilere tahsis ettik. Ama, bunlar aperatif çözümler. Bu şehirde 350 bin göçmenimiz varsa günde bir insanın 100 litre su tükettiğini düşünürseniz, 35 milyon litre yapar. 10 bin Suriyelinin kendi aracıyla bu şehre geldiğini düşünürseniz 10 bin trafikte ekstradan araç var demektir. Bütün bunları hesaba kattığınız zaman şehrin yollarını on sene sonra o sayıya gelmeyi düşünürken, on sene önce o sayıya gelmiş oluyorsunuz. Yol genişlemesinden tutun şehir içi trafik sıkışıklığından tutun su temini için yapmanız gereken yatırımları on-on beş yaymanız gerekirken iki üç yıl içinde yapmanız gerekmektedir. O yüzden bu işlerle ilgili kararları acilen alıp acilen hayata geçirmek lazım” diye konuştu.

BARINMA, GÜVENLİK, İSTİHDAM,EĞİTİM VE SAĞLIK

Gerek akademisyen, gerek diğer katılımcılardan gelen soruları cevaplandıran Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar İdaresi Baş Müşaviri Ali Güneş, Suriyelilerin eğitim, barınma, güvenlik, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle istihdam edilebilir seviyedekilerin üretime katkısı için bu tür toplantıların yapıldığını kaydetti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT