Şehrimizde ve bölgede yaşanan kontrolsüz Suriyeli mülteci akınına bu kez hayvanlar da eklendi. Daha önce kaçak getirilen hayyvanların, bu kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla, yasal olarak gelmesine yönelik engelin kaldırılması üzerine hayvancılıkla uğraşanlar Karantina uyarısı yaptı. Böylece yüzbinlerce Suriye vatandaşının elini kolunu sallayarak girdiği sınırımızdan, hiç değilse hayvanların kontrollü girmesi istenildi.

Gaziantep Organize Besi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Polat, Suriye'den kaçak hayvan girişinin geçtiğimiz yıla oranla azalsa da zaten devam ettiğini belirtti. Polat, "Şu anda Suriye'den hayvan girişi yapılıyor. Şanlıurfa'ya günde 4-5 bin civarı geliyor. Gaziantep'e ise bin civarında Suriye'den hayvan geliyor. Daha çok küçükbaş hayvan girişi var. Suriye'den gelecek hayvanlar için bölgede karantinanın oluşturulması gerekir. Hayvanlar karantinadan geçtikten sonra küpelenip ülkeye girişi yapılabilir" dedi.

Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner, Gaziantep Organize Besi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Polat ve Gaziantep Kasaplar ve Celepler Odası Başkan Yardımcısı Bekir Özsert, Suriye'den hayvan girişinin serbest bırakılmasıyla ilgili, "Sıhhat, sağlık yönünden hayvancılığı sıkıntıya sokabilir tedbir alınması lazım" dediler.

KURBANLIK FİYATI DÜŞTÜ

Bu hayvanların gelişinin hem kurbanlık fiyatlarında az da olsa bir düşüşe, hem de ülke ekonomisine katkısı olacağını belirten Mevlüt Polat, "Kurban fiyatları, Suriye'den hayvan girişleriyle beraber aşağıya çekilmeye başladı.12 TL'TL'ydi, şu anda küçükbaş 10-11 arası. Büyükbaş 11.5, 12 TL civarı seyrediyor" dedi.

PAZARLAMA İÇİN TALEP VAR

Suriyeli koyunların pazarda pazarlanması için kendilerine talep geldiğini, kendilerinin de bunun için İl, İlçe tarım müdürlükleriyle girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Polat, "Kanunlar çerçevesinde olması gerekeni yapmaya çalışıyoruz. " diye konuştu.

ÇETİNER:HASTALIK UYARISI

Ömer İrfan Çetiner ise, Suriye'den hayvan girişinde hastalık yönden sıkıntı olacağını uyarısında bulundu. Çetiner, "Kurbanlık yönünden sıkıntımız yok. Ama Suriye'den hayvan gelecekse öncelikle bölgede hastalıklara karşı bir karantina oluşturulursa iyi olur. Bulaşıcı yönünden enfeksiyon getirmemesi lazım, dikkatli olmamız lazım. Sıhhat, sağlık yönürden hayvancılığı sıkıntıya sokabilir tedbir alınması lazım" dedi.

KURBANLIK FİYATLARINI ETKİLEMEZ

Çetiner, Suriye'den gelecek hayvanların fiyat yönünden ise piyasayı etkilemeyeceğini belirterek şunları söyledi:"Gelen hayvan besi hayvanı değil. Kurbanlık piyasasını etkilemez. Ne geleceğini, ne kadar geleceğini bilmiyoruz. Geçen sene geliyordu, hatta anormal geliyordu. Düztepe'de aleni satıyorlardı. Yetkililer sağlık açısından yeterli önlemi alırsa sorun olmaz. Fiyat yönünden bizi sıkıntıya sokmaz. Kurbanlık fiyatları değişmedi, ortalama küçükbaş ve büyükbaş 12 -13TL gibi."

ÖZSERT:FİYATLAR 14'Ü BULURDU

Bekir Özsert, zaten Suriye'den kaçak hayvan girişi olduğunu, hayvan girişinin serbest olmasının Gaziantep için faydalı bile olacağını belirterek, "Fiyatlar düşmese de yükselmez. Suriye'den hayvan girişi olmasaydı, piyasa bugün bu fiyatlarda olmazdı. Kurbanlıklar 11-12, değil, 12-14'leri bulurdu. Ramazandan önce et pahalanmıştı, Suriye'den giriş yapılınca gevşedi" dedi.

KONTROLDEN GEÇİRİLSİN

Suriye'den gelecek hayvanların sağlıklı olmasının önemli olduğunu, bunun için yetkililerin veteriner kontrolünü ciddiye alması gerektiğini söyleyen Özsert, "Gelen hayvanlar yorgun, aç, susuzdur. Hastalık getirirmi getirmez mi veteriner kontrolünden geçmeden bilemezsiniz. Antep haliği ile hiçbir farkı yok. Antep haliğinden farkı Suriye koyununun kırkım esnasında boyun kısımlarını, ön kol ile baş kısmını kırpmıyorlar. Zaten Suriye'deki koyunların ırkı da buradan gitme. Yıllar önce bu ülkelere ihracat yapıyorduk" diye konuştu. Bakan Çelik, Suriye'den gelen hayvanlar kamyon kamyon alınıp, kesilip yine kamplarda bulunan Suriyeli vatandaşlara sunulacağını açıklamıştı. Meral KINACILAR