Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan Gaziantep'te nasibi aldı. Kuraklık nedeniyle Gaziantep'e su sağlayan barajlardaki doluluk oranları yüzde 30'lara düştü. Dün gündeme getirdiğimiz, tedbir alınmaması halinde Gaziantep'te susuzluğun başgöstereceğiyle ilgili haberimiz geniş yankı buldu. Ziraat Mühendisleri Odası ve Ziraat Odası Başkanları yağışların az olması nedeniyle barajlar, göller, nehirlerde su seviyelerinin düştüğünü, yeraltı sularında azalmalar olduğunu belirtirek tehlike çanlarının çaldığını belirtirken, müjdeli haber GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler'den geldi. Hüseyin Sönmezler, Gaziantep'in susuzluk sorunu yaşamaması için gerekli tedbirleri aldıklarını belirtirken, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ile birlikte Bakanlığa gittik ve Bakan Eroğlu ile görüştük. Kartalkaya Barajı'ndan hem içme suyuna, hem sulamaya su veriliyor. Biz Kartalkaya Barajı'ndan sulama suyunun ikinci ürün için verilmemesini talep ettik, bakan da kabul etti ve talimat verdi" dedi.

SÖNMEZLER: VEYSEL EROĞLU İLE GÖRÜŞTÜK

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, "Haberinizi okudum, doğrudur. Ancak Gaziantep'in susuzluk sorunu yaşamaması için gerekli tedbirleri aldık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ile birlikte Bakanlığa gittik ve Bakan Veysel Eroğlu ile görüştük. Kartalkaya Barajı'ndan hem içme suyuna, hem sulamaya su veriliyor. Sulama için daha önce DSİ ile protokol yapılmış, Biz Kartalkaya Barajı'ndan sulama suyunun ikinci ürün için verilmemesini talep ettik, bakan da kabul etti ve talimat verdi. Örneğin sulamaya geçen yıl 100 Milyon metreküp su verildiyse bu sene 50 Milyon metreküp verilecek. Yani tarımda ikinci ürün için sulamaya su verilmeyecek" diye konuştu.

MİZMİLLİ'DE POMPANIN BİRİNİ ÇALIŞTIRMIYORUZ

Sönmezler, Gaziantep’in içmesuyunun Kahramanmaraş sınırları içerisinde bulunan, Aksu havzasından beslenen Kartalkaya Barajı ile Narlı Ovası’ndaki Mizmilli yer altı su kuyularından ve merkez su kuyularından terfi ile temin edildiğini söyledi.

BARAJ BİZE KALACAK

'2 miyon insanın susuz kalması tarımsal sulamadan daha öncelikli' diyen Sönmezler, "Öncelik içmesuyu. O anlamda önceliğimiz içmesuyuna su verilmesi. İkinci ürün için ulamaya su verilmeyince yine yüzde 30'a geliniyor. Yani biz önlemi önceden aldık. Baraj bize kalacak. Olaki bir sorun yaşalabiiriz diye ilave kaynaklar açtırdık, Mizmilli hattında pompanın birini çalıştırmıyoruz ileride hesaplamadığımız durum olursa orayı devreye alacağız" dedi.

KÖYLERDE CİDDİ SORUNLAR VAR

Gaziantep’i asıl besleyen kaynağın Kartalkaya Barajı olduğuna dikkat çeken Sönmezler, “Bugün itibariyle barajda doluluk oranımız yüzde 30 mertebesindedir. Dünyada yaşanan küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklığın etkileri ile ülkemiz genelinde olduğu gibi bölgemiz de kurak bir yıl geçiriyor” dedi.

AYLIK 10 MİLYON METREKÜP SU TÜKETİYORUZ

Gaziantep'in içmesuyunun aylık 7 milyon metreküpü Kartalkaya'dan, 2 milyon metreküpü Mizmilli'den, 1 milyon metreküpü ise kuyulardan tüketiyoruz. Kartalkaya'da sıkıntı yaşarsak, Mizmilli'den gelen suyu iki katına çıkarma şansına sahibiz. Kuyulardan bu aylarda fazla çekmedik ilave kuyular açtık, kuyularında takviyesini artıracağız. Temmuz ayı itibariyle Mizmilli'yi tam çalıştırmıyoruz. Ekim-Kasım Aralık aylarında önümüzü görebiliyoruz. Kurak bir sezon yaşıyoruz, bizim havzada daha fazla yaşıyoruz. Mahalleye dönüşen köylerde ciddi sorunlar var. yeni tankerler aldık" diye konuştu.

BARAJDA 50 MİLYON METREKÜP SU VAR

Barajı besleyen Aksu havzasının yeterince yağış almadığını ifade eden Hüseyin Sönmezler, “Toplam hacmi 167 milyon metre küp olan barajda 10.07.2014 tarihi itibariyle 50 milyon metre küp su mevcut. Aksu havzasındaki baraj göl alanına Göksu’dan GASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından 3 m3/sn su takviye yapılmaktadır. Önümüzdeki süreçte de kuraklığın devam etme ihtimaline karşı GASKİ tarafında ilave kuyular açılmış olup, ihtiyaç halinde bu kuyular devreye alınacaktır” diye konuştu. Sönmezler vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaya, özellikle şebeke suyundan bahçe sulamamaya davet etti.

SEÇKİN: İKİNCİ ÜRÜNE İZİN YOK

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, barajlarda doluluk oranının düştüğünü bu nedenle sulama göletlerindeki havzalara ikinci ürün için izin verilmeyeceğini söyledi. Seçkin, "Çünkü su yok. Birlikler ilkbaharda bu yönde bir karar aldılar" dedi.

BARAJLARDA DOLULUK ORANI AZALDI

Gaziantep'in içmesuyunu karşıladığı Kartalkaya'da bir önceki yıla oranla üçte biri oranında rezevr olduğunu belirten Kenan Seçkin, "Gaziantep'in yeraltı suları da her yıl azalıyor. Tarla sularımızda çok büyük sıkıntı var. Bu sene susuzluk önemli bir sorun olacak. Su seviyesi ve su miktarı çok düştü. Barajlarda doluluk oranı gerek Hancağız'da gerek, Kayacık'ta, gerekse diğer sulama göletlerinde azaldı" dedi.

ZATEN 370 BİN HEKTARDAN 42 BİNİ SULANIYOR

Gaziantep'te sulanabilir tarım arazisinin 370 bin hektar olduğunu, bunun ise 42 bin hektarını sulayabildiğimizi belirten Kenan Seçkin, "Üstelik yağış olduğu zaman sulayabildiğimiz alan bu. 20 bin hektarı devlet sulaması, 22 bin hektarı ise halk kendi imkanlarıyla suluyor. Halk yer altından su çıkararak suluyor. Sulama göletlerindeki havzalara ikinci ürün için izin verilmeyecek. Çünkü su yok. Birlikler ilkbaharda bu yönde bir karar aldılar. İkinci ürün mısır ekiliyor, çok az da soya az ekiliyor" diye konuştu.

YİĞİT: BUĞDAY VE ARPADA VERİM KAYBI BÜYÜK

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, ikinci ürüne sulamalarda izin olmadığını, barajlarda su seviyesi düştüğü için böyle bir karar alındığını söyledi.Cuma Yiğit, "Yağış olmadı, yeraltı suları azaldı. Tarım sektörü sıkıntılı. Bu sene suğday ve arpada sulanmayan yerlerde verim kaybı büyük. Bizim bölgede buğday ve arpada yüzde 70 ürün kaybı var. Bu sene yağış az odu. Ayrıca dolu beyaz sinekten dolayı ürün rekoltelerinde düşüşler var. Buğday ve arpanın yanısıra üzümde, fıstıkta azalma var, ceviz hiç kalmadı" dedi.

KEPKEP: BİR İKİ AY İÇİNDE SORUN DAHA DA NETLEŞİR

Şehitkamil Ziraat Odası eski Başkanı Zipni Kepkep, barajlarda su seviyesinin düştüğünü, barajdan su alan yerlerde ikinci ürünün yasaklandığını söyledi. Kartalkaya Barajı'na yakın olan Narlı tarafında ikinci ürüne izin verilmediğini belirten Zihni Kepkep, "Narlı'da suyu kısıtladılar. Şu anda kuyularda su seviyeleri düşmeye başladı. Su sorunu kendini bir iki ay içinde daha iyi meydana koyar" dedi.

İNŞALLAH İÇMESUYU BOYUTUNA VARMAZ

Barajlara, göllere gelen suda azalma olduğunu dile getiren Kepkep, "Torosların bu tarafında yeraltı suları bütün sıfır olmaz. Çünkü Fırat'tan, Dicle'den yeraltı nehirlerinden bizim yeraltı sularımız beslenir. Torosların öbür tarafında Orta Anadoluda kuraklık büyük sıkıntılara gidiyor. Göller kuruyor barajlarda su seviyesi düştü, nehirlerde düştü. Fırat nehrinde de su seviyesi düştü. Bu giderek daha çok meydana çıkacak. Baraj seviyelerindeki, nehirlerdeki, göl debisindeki azalış daha belirgin hale gelecek. Suyla ilgili Türkiye genelinde büyük oranda darlık var. Yağış az oldu, kar yağan dağlara kar yağmadı veya ihtiyacın çok çok altında yağdı. Bu iklim değişimi bu sene Türkiye'ye menfi etki yaptı. İnşallah içmesuyu boyutuna varmaz. Su sıkıntısından bizde nasibimizi alırız, ister istemez" diye konuştu. Meral KINACILAR