Oğuzeli'ne bağlı Kayacık Barajı'nda can sıkan gelişmeler yaşanıyor… Sacır deresinin pis suları baraja yönlendirilince olanlar oldu ve barajdaki balıklar teker teker ölmeye başladı. Bir süre önce balık ölümlerinin yaşandığı Kayacık Barajı'ndaki suyun durumu ile ilgili Oğuzeli Belediyesi devreye girdi ve su örneklerini Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderdi. Henüzün sonucun gelmediği su ile ilgili Başkan Mehmet Sait Kılıç, sıkıntının büyük olduğunu söyleyerek, "Sacır Deresi'nin baraja tutulması tam bir katliamdı" dedi.

Konu ilgili sorularımız yanıtlayan Kılıç, tahlil sonuçlarına göre net bilgiler verebileceğini söyledi. Sudaki oksijen arttığı için balık ölümlerinin olabileceğine dikkat çeken Kılıç, "Kirli ve atık sular Sacır'dan Kayacık'a geliyor. İlk yapıldığında temizdi. Hatta balık yetişiyor ve çocuklar bile yüzüyordu. Daha sonra Sacır Deresi'nin yani Alleben'in suyu buraya çevrilince durum değişti' diye konuştu.

KAYNAK SU İLE BESLENİYORDU

Daha önceki durumla ilgili bilgi veren Kılıç, "daha önce Pınar suları Aynafar dediğimiz kaynak su ile besleniyordu. Biranda suyu çoğaltalım diye Sacır deresine aktardılar. Sacır deresine gidince bu su buraya gelinceye kadar ne kadar atık varsa hepsini topladı. Balçık gibi oldu. İnsanların değil içine girmek yanına bile yaklaşıyor.

YANLIŞLIK BAŞTA YAPILDI

Kılıç yanlışlığın başta yapıldığına dikkat çekerek, "Sacır deresinin çevrilmesi büyük yanlıştı. Su az olacaktı ama temiz kalacaktı. Büyükşehir Belediyesi'nin yeni arıtma tesisi hizmete girdiğinde arıtılmış şekilde dönüştüreceklerdi ve suyu tutacaklardı. Şimdi su kirli. Kirli sudan ne kadar tarım yapacaksın. İnsanlar biranda suyu görünce mutlu oluyor ama zehirli ve kirli su. Toprağı çoraklaştırıyor, çölleştiriyor. Bunun şimdi belki farkında değiliz ama zaman bize bunları gösterecek. Yani kısacası Sacır deresinin baraja tutulması tam bir katliamdı ve 3 yıl önce oldu"

YAVAŞ YAVAŞ ORTAYA ÇIKTI

Su tutulduktan sonra olayın farkedilmediğini belirten Kılıç, "Su yavaş yavaş artınca ve çoğalınca ortaya çıktı. Zaten öncesinde barajın dibinde çökeldi. Şimdi dışa vurmaya başladı. Burada yapılması gereken şey arıtma tesisinin biran önce faaliyete geçmesi lazım ve suyun yönünün değiştirilmesi gerekir. Daha önce Suriye"'ye oradan da Fırat'a karışıyordu. Sıkıntı büyük. Tahlil sonucunu de beklemek lazım" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT