ÇİLTUĞ Büyük düşünüyor

Türkiye’de önemli baraj ve HES’lerin mekanik teçhizatına imza atan Gaziantepli ÇİLTUĞ firması Avrupa’nın gözünü Türkiye’ye çevirdi.

Rüzgar kuleleri, termik santral ve petrokimya tesisleri için çelik konstrüksiyon imalatı ile, basınçlı kap ve petrol depolama tankları yapan Çiltuğ, HES ve barajlar içinde kayar kapak, hidro mekanik sistemleri imal ediyor. Tonlarca ağırlığındaki demir ve çeliğe şekil veren Çiltuğ Isı Sanayi ve Ticaret AŞ, Yedigöz, Akköy, Boyabat, Kuşluk, Reşadiye, Yedisu, Borçka HES Projeleri ile Atatürk, Karakaya, Batman, Sır, Kralkızı barajının demir aksamının yapımında önemli rol oynadı.

BARAJ VE HES'LERE GAZİANTEP İMZASI

Türkiye’nin önemli barajlarına cebri boru, kayar kapak, vana, radyal ve batardo kapakları imal eden firma, HES ve enerji projelerine ait salyangoz ve hız ringleri, emme tüpü, kaplan tribün giriş boruları ile jeneratör karkasları üreterek başarı ile monte etti. Rüzgar tribün kuleleri ve termik santraller için çelik konstrüksiyon imalatı yapan firma, Avrupa'nın gözünü Gaziantep'e çevirmesine sebep oldu. Son olarak KKTC’ye götürülen Asrın Projesi kapsamında denizin zeminine çelik dirsekleri monte eden firma, Gaziantep’in gururu oldu.

ATATÜRK BARAJI'NA 26 BİN TON ÇELİK

1971 yılında Gaziantep’de kurulan firma, 1981 yılında Karakaya Barajı imalatı ve montajını yaptı. Ardından Atatürk Barajı'nın 26 bin ton mekanik teçhizatını başarı ile tamamlayan firma 5 megawattan 1000 megawatta kadar kapasitesi olan barajların mekanik teçhizatını başarı ile tamamladı. Atatürk Barajı’na 26.000 bin ton çelik kullanan firma, Karakaya Barajı'na ise 15.000 ton çelik harcayarak tamamlayabildi.

BARAJ MEKANİK TEÇHİZATLARI GAZİANTEP’TEN

Türkiye’deki birçok barajın hidromekanik ve hidroelektrik aksamlarının mekanik kısımlarının imalatını yaptıklarını söyleyen Çiltuğ Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Can Tuğsuz, “Bunlar cebri borular, salyangozlar, emme tüpleri, radyal ve batardo kapaklardır. Ana hatlarıyla bunların hepsinin imalatlarını biz Gaziantep’te bulunan fabrikamızda yapıyoruz. Türkiye’deki pek çok önemli barajların Çiltuğ tarafından yapılmıştır. Bunlar yüksek teknolojide yapılan imalatlar. Bunların hepsini biz Gaziantep’te yapabiliyoruz” dedi.

Yüksek kaliteli ve paslanmazlık oranına sahip demir ve çeliği yurt dışından almak zorunda kaldıklarını belirten Tuğsuz “Fakat biz teknik olarak hidromekanik konusunda gerekse rüzgar kulelerinin imalatı konusunda yeterli, kapasiteye sahibiz. Bunları çok rahatlıkla yapabiliriz. İmalat kısmında ise kapasitemizin ben yüksek olduğunu düşünüyorum. Avrupa firmalarıyla özellikle Orta Doğu'da rekabet kapasitemiz vardır. Biz Gaziantep’te Çiltuğ olarak cebri borulardan başladık bu işe, şimdi daha da teknolojik olan salyangoz, drav tüp yapabiliyoruz. Baraj kapaklarını yapabiliyoruz. Kısacası hidromekanik olarak adlandırılan yani içinde su geçen bütün çelik aksanların imalatını biz yapabiliyoruz. Ayrıca hidrolik kapaklarını da biz yapabiliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız barajlara kesinlikle güvenebilirsiniz. Çiltuğ olarak biz kendimize güveniyoruz” diye konuştu.

RÜZGAR KULELERİ

Eğe ve Marmara Bölgesi’nde kurulan birçok rüzgar kulesi için sipariş alan firma, 80-100 metre arasındaki devasa kulelerin yapımı için hummalı bir şekilde çalışıyor. Ek ufak bir hatanın facia ile sonuçlanacağı devasa kulelerin yapımı itina ile yapılıyor.

Tonlarca ağırlığındaki çelik bükmeyi başaran firma kule imalatı ile doğunun tek adresi oldu. “Gaziantep’te bu kuleleri yapmak bizim için gurur kaynağı” diyen Tuğsuz, “Bunları Avrupa firmaları anahtar teslim şeklinde yatırımcılardan ihalelerini alıyorlar. Ve kulesini yapacak firmalar kulesini yapıyorlar. Yine bu anahtar teslimi yapan firmalar jeneratör ve kanatları yani pervanelerini Avrupa da yapıp Türkiye'ye getiriyorlar. Bunların ağır olan kısımları Türkiye'de yapılıyor. 40 metreden 80-100 metreye kadar çeşitli ebatlarda değişebilen kulelerdir. Genelde 4 parçadan oluşuyor. Bu kulelerin imalatını yapan sayılı firmalarından bir tanesi de Çiltuğ’dur. Kuleleri çelikten yapıyoruz. Kulelerin içinde merdiven enerji hatları ve asansörleri var. Onun dışında ilk yardım gibi temel ihtiyaçlar vardır. Bunların tanesi tabi projesine göre değişmek üzere 30 tona kadar olabilir. Her bir 30 tondan 4 tane düşünürseniz 120 tonu geçecektir” diye konuştu.