CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, bankalar ve tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan ihtiyaç, taşıt ve diğer tüketici kredilerinden Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi alınmamasını öngören Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Gökdağ, 2015 yılı verilerine göre bankaların takibe aldığı kişi sayısının 2milyon 600 bin civarında olduğunu belirtti.

Gökdağ, teklifin gerekçesinde, “Vatandaşlar artan ekonomik sıkıntılar nedeniyle aile bütçesi dengelemek ve ihtiyaçlarını karşılamak için toplu para ödeyemediklerinden bankalardan, ihtiyaç, konut ve otomobil alımı gibi amaçlarla kullandıkları kredilerin geri ödemesinde zorluklar yaşamaktadır. Alınan bu krediler vatandaş üzerinde önemli bir faiz yükü oluşturmaktadır" dedi.

2 MİLYON 600 BİN KİŞİ BANKALARIN TAKİBİNDE

2015 yılı verilerine göre bankaların takibe aldığı kişi sayısı 2milyon 600 bin civarında olduğunu belirten Gökdağ, "Tüketici kredisi borçlarında faizlerin en az %80’inin silinmesine dönük düzenleme yapma talebimizin bu koşullarda ne kadar yerinde bir talep olduğu açıkça görülmektedir” dedi.

Vatandaşların kredi veren kuruluşlardan kullandıkları kredilerden sadece konut kredileri için ödedikleri paralar Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden müstesna tutulduğuna dikkat çeken Gökdağ, “Konut kredileri toplam tüketici kredilerinin yüzde 46’sını oluşturmakta, geri kalan yüzde 54’lük kısım ise ihtiyaç, otomobil ve benzeri nedenlerle kullanılan kredilerden oluşmaktadır. Takibe düşen kredilerin çokluğu ve vatandaşın artan kredi çekme ihtiyacı dikkate alındığında, vatandaşın zorunlu olarak kullandığı kredilerin faizlerini azaltmak için bazı tedbirler alınması gerektiğini ” dile getirdi. Haber Merkezi