Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fevzi Topsoy kart kullanıcılarına bir takım uyarılarda bulundu.Topsoy, "banka tuzaklarına dikkat" dedi.

Aidatsız kart uygulamasının en az bir ile sınırlandırılmasının bankaları bu konuda sınırlandıramayacağını söyleyen Topsoy, böyle bir durumda diğer kartlar için ödenen yıllık üyelik aidatlarının tüketici-banka arasındaki karşılıklı müzakere ile kararlaştırılması ve sözleşmeye açık şekilde yazılması şartıyla imzalanması gerektiğini belirtti.

Topsoy, “Tüketicilerin üyelik aidatı olmayan kredi kartı alma eğiliminde bulunmasının bankaları yeni arayışlara iteceğini ve bu durumda bankalar, puan, hediye gibi uygulamalarla tüketiciyi aidatı yüksek yeni kart alımlarına yönlendirecektir. Bu gibi durumlarda dikkatli davranılmalı ve bankaların tuzaklarına gelinmemelidir.” dedi.

MADDELER İYİ OKUNMALI

Yeni tüketici kanun ilgili maddelerinin çok dikkatli okunması gerektiğini vurgulayan Topsoy, “Bu yeni maddelere göre bütün kredi kartlarında yıllık üyelik ücretinin kalktığı şeklinde bir algıya kapılmamak gerek. Yeni kanuna göre bankaların sunmuş oldukları kredi kartları içerisinden en az bir kart türünün ücretsiz olması zorunlu kılınmıştır. Bu konuda vatandaşların ileride büyük sıkıntılarla karşılaşmamak adına azami bir özen göstermeleri gerekmektedir.” diyerek konunun önemine vurgu yaptı.

AİDAT OLMAYAN KART

Yürürlükten kalkan 4077 sayılı Tüketici Kanunu döneminde Yargıtay’ın üyelik ücretine ilişkin sözleşme şartlarını “haksız şart” olarak değerlendirdiğini ve tüketiciden üyelik ücreti alınamayacağını söyledi. Topsoy, “Yeni Tüketici Kanunu’nun 31(3) maddesine göre kredi kartı çıkaran kuruluşların(banka ve özel finans kuruluşlar), tüketicilere yıllık üyelik aidatı veya benzer isimlerde ücret gerektirmeyen bir kredi kartı türü sunmaları zorunlu hale getirilmiştir.” dedi. BÜLTEN