Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, 2001 yılında 58 ton olan baklava ihracatının son 15 yılda 10 kat artarak 2016'da 575 tona ulaştığını belirtti ve "Buradan elde edilen gelir 240 bin dolardan 5 milyon 750 bin dolara çıktı" dedi.

10-12 LİRADAN BAŞLIYOR

Mehmet Yıldırım, Türkiye'de günde bin ton baklava üretildiğini kaydederek, yıllık rakamın ortalama 365 bin ton olduğunu söyledi. Türkiye'de baklavanın kilogramının 10-12 liradan başladığını, bu fiyattaki baklavaların da yenilebileceğini dile getiren Yıldırım, burada ucuzluğun sebebinin makine üretimi ve ucuz hammadde olduğunu belirtti.

HEDEF 20 MİLYON TL

Yıldırım, Türkiye genelinde 25-30 bin baklava üreticisinin bulunduğu kaydederek, en çok üreticinin İstanbul'da, en çok kaliteli üreticinin ise İstanbul ve Gaziantep'te bulunduğunu bildirdi. İç piyasada son dönemde normal ve kaliteli baklava satışlarının arttığını ifade eden Yıldırım, kaliteli üretimin artmasının ihracata da yansıdığını aktardı. Bu yılın ilk 7 ayında gidişatın istedikleri gibi olduğunu dile getiren Yıldırım, bu süreçte 2,6 milyon dolar değerinde 300 tonluk baklava ihraç ettiklerini, şu ana kadar 10 milyon lira gelir elde ettiklerini ve yıl sonu hedeflerinin 20 milyon lira olduğunu anlattı. Yıldırım, 2015 yılıyla birlikte ihracatta ciddi artış yaşanmaya başladığını belirterek, küresel ve yerel sıkıntıların yaşandığı 2015 ve 2016'daki artış oranlarının çok önemli olduğunu, burada Türk baklavasının tescil edilmesinin ve baklava üreticisinin tanıtım çalışmalarının ciddi etkisinin olduğunu aktardı. (AA)