CHP Sözcüsü Haluk Koç, Ak Partili bazı yöneticilerin eş, dost ve kendi yakınlarını ön plana alarak, kendi yandaşlarına kadro ulufesi dağıttığını, KPSS’de başarı elde ettiği halde atanamayan 20 gencin intihar ettiğini savunan sözleri yeni bir gündem yarattı. Gaziantepli siyasiler, Haluk Koç'un aralarında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in erkek kardeşi Ünal Kıymık'ın da açıktan Muş Valiliği özel kalem müdürlüğüne atamasını gündeme getirdiği açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Muhalefet il başkanları açıktan atamaların haksızlık, emek gaspı olduğunu ileri sürerken, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, "Bir Ak partili, bir bakanın, bir bürokratın çocuğu değilsen, yetenekli olmanın hiçbir anlamı yok" dedi.

KURALLAR BAKANLAR İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Haluk Koç'un söylediği yeni bir şey değil, yıllardır bu ülkede var olan şeyler. Kamu sınavı getirdiler, birtakım kurallar getirdiler, ancak bu kurallar bakanlar, bakan yardımcıları, bürokratların çocukları için geçerli değil. Onların yakınları istedikleri yere sınavsız girme hakkına sahipler, istedikleri kurumda da çalışma hakkına sahipler. Senin çok yetenekli olmanın hiçbir ehemmiyeti yok. Bir Ak partili, bir bakanın, bir bürokratın çocuğu değilsen, yetenekli olmanın hiçbir anlamı yok. Bunların hepsi din Allah derler, bütün yolsuzluk, hırsızlık, haksızlık, hukuksuzluğun hepsi bunlarda. Üniversite bitirmiş gençler bekliyor, bir taraftan hiçbir yeteneği olmayan, tek yeteneği bir yakının üst düzey yönetici olduğu kişiler bir yerlere atanıyor. Bu her zaman olan şeyler. Bu ülkede insanlar şeklen müslüman, hırsızlık var, yalan söyleme var, haksızlık, hukuksuzluk var ama bu adamlar müslümanlar. Halk da bu adamlar müslüman, ben onun için oy verdim diyor görsünler müslüman denen adamlar neler yapıyormuş, görsünlerde gözlerinin önüne baksınlar.

HALUK KOÇ, İSİM İSİM, MAKAM MAKAM ORTAYA KOYDU

CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ, Öteden beri Ak Parti döneminde yapılan partizanlığın üst noktalara çıktığını, Ak partili yöneticilerin kendi yandaşlarını haketmediği önemli noktalara getirdiğini söylediklerini belirtti. Gökdağ, "Kendinden olmayanlara hiçbir yaşam hakkı tanımadığını ifade ediyorduk. Sayın Genel Başkan Yardımcımız Haluk Koç'un somut örnekleri, isim isim makam, makam yapılan atamalar herşeyi ortaya koydu. KPSS sınavına girerek yüksek puan alan ancak, atanamayan 20 gencin karşısında, yandaşların nasıl keyfi olarak önemli noktalara getirildiğini görüyoruz. 20 gencin vebalini, günahını nasıl ödeyecekler, bunu halkımızın değerlendirmesine sunuyorum. Bunlar doğru şeyler değil, toplumun vicdanını sızlatacak şeyler" dedi.

BİZE DE ÇOK ŞİKAYET GELİYOR

MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, KPSS'ye bakılmadan Ak Partili yöneticilerin bir yerlere atanmasının hak gaspı, emek hırsızlığı olduğunu söyledi. Muhittin Taşdoğan, "Gençler ODTÜ' bitiriyorlar, gençler Boğaziçi'ni bitiyorlar, özel saygın üniversiteleri bitiriyorlar, kamu çalışanı olarak atanabilmek için tekrar dersanelere gidiyorlar, emek ve para harcıyorlar, aile huzurlarını, kendi huzurlarını bozuyorlar. Çok zorlu aşamalardan sonra çok az bir kısmı atanabiliyor. Oysa adından başka hiçbir yerinde adalet olmayan Ak Parti yönetici ve yandaşları ne okulu bitirdiğine, ne mezunu olduğuna bile bakılmadan bakkallık, manavlık, kasaplık, tüpçülük yapanlar, özel müdürlük görevlerine atanıyorlar. Bu hak yemektir, hakların gasbıdır, emek hırsızlığıdır. Bu Ak Parti'nin siciline uygundur. Vatandaşın vicdanında adalet duygusu incinmiştir. Bize de şikayetler geliyor, Ak Partililer atanıyor diye. Şahinbey eski kaymakamı Muş'a vali oluyor, Fatma Şahin'in kardeşi ona özel kalem oluyor. Anlamadığımız ilişkiler, MHP'ye uymayan ilişkiler, Türk milletine uymayan ilişkiler" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANLARININ BİRİNCİ DERECE YAKINLARI İŞE ALINMAZ

HDP ll Başkanı Mehmet Karayılan, bu ülkede zihniyet değişikliğinin şart olduğunu söyledi. Karayılan, "Bizim siyasi anlayışımıza göre siyaseti halk için yaptığında çıkarcı ilişkileri ortadan kaldırabilirsin. Bizim iktidar olduğumuz belediyelerde belediye başkanının birinci derecede yakınları işe alınmaz ,milletvekillerinin birinci derece yakınları işe alınmaz. Üstelik haketse bile. Türkiye'de çıkarcı rant ilişkileri, siyaseti meslek haline getirme var. Bu siyaset anlayışı insanların sorunlarını çözecek bir erk değil. Siyaseti kar mantığı gibi görmek, siyaseti para kazanılan meslek olarak görmek doğru değildir" dedi.

İL BAŞKANLARI VALİ, İLÇE BAŞKANLARI KAYMAKAM GİBİ

Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı İhsan Kaya, Yanlış şeyler, bunların eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, ancak bu uygulamaların yeni olmadığını söyledi. İhsan Kaya, "Yıllardan beri siyasette yaşanıyor. Vatandaşların çocukları KPSS'ye girerken, KPSS'ye girmeyenleri kalem müdürü olarak atıyorlar. Bu eskiden de vardı bunlar da devam ettiriyorlar. Bu dönemde İl başkanları Vali, İlçe başkanları Kaymakam gibi oldu. Oysa Vali herkesin valisi, kaymakam herkesin kaymakamı, emniyet müdürleri herkesin emniyet müdürü olmalı. İktidara bir türlü muhalefete bir türlü Vali, Kaymakam, Emniyet Müdürü olmaz. KPSS'ye vatandaşların çocukları nasıl giriyorsa, siyasetçilerin çocukları da öyle girmeli. Aslolan vatandaştır. Adalet olmadan devlet olmaz, o zaman krallık olur. Bugün krallıkla yönetilen ülkeler bile yok olup gidiyor. Suriye, Irak örneği meydanda. Bir an önce demokrasiye dönmek lazım" diye konuştu. Meral KINACILAR

HALUK KOÇ NELER SÖYLEMİŞTİ?

* Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlık makamındaki Özel Kalem Müdürü Fatih Can’ın kardeşi Ömer Faruk Can sınavsız olarak TİB’de işe alınıyor ve uzman yapılıyor. Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı Ahmet Demiralp’in oğlu Muhammed Demiralp de sınavsız SultanbeyliBelediyesi Özel Kalem Müdürlüğü görevine getiriliyor.

* Bilal Erdoğan’ın İmam Hatip Lisesi’nden sınıf arkadaşı İbrahim Eren ATV’den Başbakanlığa alınıp istisnai kadrodan memur yapıldıktan sonra TRT Genel Müdür Yardımcılığı görevine getiriliyor. Daha ballı maaş alabilsin diye Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi yapılıyor.

* Cemil Çiçek’in 2000’de TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü’nde işe başlatılan oğlu Ahmet Çağrı 2005’te Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda başkan danışmanı, 2010’da SPK’da Daire Başkanı oluyor. Daha sonra Toroslar Elektrik yönetim kurulu başkanlığı, Mayıs 2012’de de EPDK üyeliğine getiriliyor.

* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, coğrafya öğretmeni baldızı Esin Kara sınava girmeden TOKİ’de göreve başladı. Şimşek’in basın danışmanı Sibel Tokgöz de Nisan 2008’de Başbakanlık’ta istisnai memur, Temmuz 2008’de TRT’de araştırmacı oldu.

* İçişleri Bakanı efkan ala’nın kız kardeşi Elif Ala sınavsız olarak Şırnak Valiliği’ne özel kalem müdürü yapılıyor, hiç bekletilmeksizin önce memleketi Erzurum’a, sonra da Gençlik ve sporBakanlığı’na memur olarak atanıyor.

* Beşir Atalay, kızının arkadaşı Melahat Çelebiöz’ü önce sınavsız olarak bakanlık müşavirliğinde göreve başlatılıyor, sonra Atom Enerjisi Kurumu’na uzman olarak atanıyor.

* Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in erkek kardeşi Ünal Kıymık açıktan Muş Valiliği özel kalem müdürlüğüne atanıyor.

* TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut’un oğlu KPSS’yi kazanamıyor. Sınavsız bir şekilde Malatya Valiliği özel kalem müdürlüğüne atanıyor. Sonra Ankara’ya bir kamu kurumuna birinci hukuk müşaviri oluyor.