Gaziantep’te İki gün sürecek 5. Türkiye Enerji Zirvesi başladı. Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantepli yatırımcılara çağrıda bulunarak nükleer enerjiye ortak olmalarını istedi. Bakan Yıldız, "Yüze 5, yüzde 10, yüzde 20 hisselerle ortak olduğunuzda bunun Gaziantep'e de faydası olur, Gaziantep'i de destekler. Bunu sanayicilere duyurmuş olayım. Nükleer santrallere isterseniz ortak olabilirsiniz" dedi.

MÜZİK DİNLETİSİ İLE BAŞLADI

Şehitkamil Kültür Merkezi'nde start alan 5. Türkiye Enerji Zirvesi müzik dinletisiyle başladı. Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim elemanları, Senede Bir Gün ve Kapıldım Gidiyorum Bahtımın Rüzgarına şarkılarını seslendirdi.

YATIRIMCILARIN SORUNLARI DİNLENECEK

Enerji Zirvesi'nin açılışında konuşan, Zirve Konferanslar Başkanı Fatih Dönmez, Gaziantep'in sanayi ve ticarette enerji sektöründe büyük yatırımları olan bir kent olduğunu belirtti. Dönmez, "9 farklı oturumda 50 konuşmacı elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG sektörlerinde 4 piyasa tek zirvede biraraya geliyor. Gaziantepli yatırımcıların sorun ve taleplerini dinleyeceğiz" dedi.

TEMPOYU ARTIRALIM

Dönmez daha sonra Melih Kibar'ın Çoban Yıldızı adlı eserini düşük ritim ve yüksek ritimle dinleterek, müzikte ritimin önemine vurgu yaptı. Dönmez, "Lütfen tempoyu artıralım herkes mutlu olsun" dedi.

Dönmez'in ardından ana sponsor Yingli Green Energy Güney Avrupa Ceo'su Yao Wen İnglizce bir sunum yaptı.

ENERJİ KALKINMANIN İTİCİ GÜCÜ

Gaziantepli olan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, zirvede enerji sektörünün enine boyuna tartışılacağını, elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG'de bugünü ve yarının konuşulacağını belirtti. Yılmaz, "Enerji kalkınmanın itici gücüdür. Enerji sektöründe ihtiyacı karşılamak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst düzeyde kullanmalıyız. Bunun için termik santral sayısını artırmak, nükleer enerjili, çevreye rağmen değil çevre ile uyumlu şekilde hayata geçirmek gerekiyor" dedi.

LİSANS İPTALLERİNE ÜZÜLÜYORUZ

Lisans iptallerinin kurul olarak kendilerini üzdüğünü belirten Yılmaz, "Lisansları aldık, yatırımları bilahere yaparız anlayışını kabul etmemiz mümkün değil. Zamanında yatırım yapanlara teşekkür ediyorum. Enerji yan gelip yatma yeri değildir. Bu sektörde yatana yer yok" diye konuştu.

ŞOVLARA CEVAP VERECEK DURUMDA DEĞİLİZ

Yılmaz, işadamı Ali Ağaoğlu’nun, 'Bizim EPDK’nın adı Enerji Piyasası Dinamitleme Kurumu’na döndü' şeklindeki açıklamalarına sert cevap verdi. Yılmaz, “Sokak ağzıyla yapılan açıklamalara ben cevap vermem. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun tanımı kanunlarda belirlenmiştir. Biz bu kanunların tanımladığı görevimizi o isim altında yapıyoruz. Sokak ağzıyla ve çok seviyesi düşük ağızlarla yapılan şovlara cevap verecek durumda değiliz. Bizim işimiz çok. Ben bunu demeç olarak da kabul etmiyorum. Bu insanların şovdan çok işlerini takip etmesi lazım. Tamamlanmayan izinler için ise mücbir sebeplerle bunu yapmamış olması lazım. Biz lisans iptallerinde isimlere bakmıyoruz. Biz bütün izin süreçlerine bakıyoruz. Tüm işlemleri takip etmiş, ilgili kurumlara zamanında müracaat etmiş fakat izin zamanında verilmemiş ve hala bekletiliyorsa zaten biz onu mağdur etmiyoruz. Ama müracaat etmiş ve reddedilmişse bitmiş artık. Örneğin Belediye ya da Çevre Bakanlığı’na müracaat etmiş ve bitmiş. Oranın artık lisans alması mümkün değil. Orman Bakanlığı belli alanlara lisanslara izin vermiyor. Burada beklemenin de manası yok. Kaldı ki biz EPDK olarak hakikaten vermiş olduğumuz lisansları çocuğumuz gibi görüyoruz. En çok üzüldüğümüz şey vermiş olduğumuz lisansı iptal etmek. Keşke lisans sahibi şirketler bizim kadar hassas ve itinayla bu süreci yönetseler, eminim bu kadar zorluk yaşamayız” diye konuştu.

DOĞALGAZDA MODEL OLDUK

Doğalgazda başarı hikayeleri yazdığımızı belirten Yılmaz, "Birçok ülkeye model olduk. Özel sektör elini taşın altına koyuyor. Tüm şehirleri doğalgaza geçirmek 62. hükümetin programında da var. LPG sektöründe 10 bin istasyon 8000 tüp bayi var. Enerji ihtiyacımızıın yüzde 4'ü LPG'den karşılanıyor" dedi.

ENERJİ TÜKETİMİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ VAR

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, büyümenin ölçüsünün enerji tüketimiyle doğru orantılı olduğunu söyledi. Mazıcıoğlu, "12 yıllık iktidarımız döneminde enerji üretimi ve tüketiminde önemli artış yaşandı. Enerji tüketiminde daha üst sıralara çıkacağız. 2002 yılında 136 milyar kilovatsaatlardan 2013 yılında 245.5 milyar kilowatsaate çıktık" dedi.

YATIRIMCILARIN EMRİNDEYİM

Gaziantepli sanayicilerin rüzgar, güneş, HES, jeotermal, termik santralde ciddi yatırımları olduğunu belirten Mazıcıoğlu, "12 yılda Gaziantep'te toplam 192.6 milyon TL'lik elektrik, doğalgaz yatırımı oldu. Diğer enerji yatırımlarıyla bu miktar 443.4 milyon TL civarında. Yatırımcıların emrindeyim. Kapım sonuna kadar açık" dedi.

COĞRAFYA KADERDİR

Enerjinin insan yaşamındaki önemine dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 5. Türkiye Enerji Zirvesi'nde, ekonomi politikalarını, sürdürülebilir enerji politikalarına bakıldığında zirvenin stratejik bir şehirde yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi.

Bütün enlerin yaşandığı bir dünyada olduğumuzu, en zengin ile en fakirin arasındaki farkın arttığı ve günlük 1 doların altında yaşayan milyonlarca insanın olduğunu belirten Fatma Şahin, "5 yaşına gelmeden temiz kaynak suyuna ulaşamayan birçok çocuğun öldüğü bir dünyadayız. Teknolojinin nimetlerinde istifade ederken çok ciddi bir şekilde insanların hırsının, aç gözlülüğünün sonucunda acının gözyaşının ve savaşın olduğu bir coğrafyadayız. İbn-i Haldun "Coğrafya kaderdir'' demiş" diye konuştu.

ÇIKAR DÜNYASINDAN VİCDAN DÜNYASINA

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye sığınan Suriyelilere de değinen Şahin, "En yakın örneğimiz bugün şehrimizin içerisinde savaşın kadınlarını, savaşın yetimlerini, savaşın yaşlılarına kucağımızı açtık, ekmeğimizi bölüştük, enerjimizi bölüştük, suyumuzu bölüştük ve bu bakımdan da bütün hemşerilerime bu yaptıkları ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Bir taraftan insanı merkeze alan bir yönetim anlayışı dünyada hak görülürken, diğer taraftan insanı yok sayan, insanın gözüne baktığı zaman petrolün doları, altını gören bir anlayışı da hep birlikte değiştirmek zorundayız. Çıkar dünyasından, vicdan dünyasına geçilmesi gerek" dedi.

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ YÖNETİYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, böyle bir organizasyonun Gaziantep’te yapılmış olmasının ve Anadolu’nun büyük ve önemli şehirlerine bu organizasyonların yayılıyor olmasının enerji sektörünün hissedilebilir oluşuna, var oluşuna önemli delillerden ve gelişmesine konacak önemli katkılardan biri olduğunu söyledi.

'Biz bir değişimi yönetiyoruz, bir dönüşümü yönetiyoruz' diyen Bakan Yıldız, "Hem büyüyeceksiniz, büyürken de değişeceksiniz. Nasıl değişiyoruz? Kamu yerini özel sektöre bırakıyoruz. Finansmanını özel sektöre bırakıyoruz. Müteşebbisliğini özel sektöre bırakıyoruz. Kamu ne yapacak? Denetim görevini yapacak. Düzenleyecek politikalar, stratejiler koyacak ve bunların her birisinin yerinde işleyip işlemediğine hep beraber gözlemleyecek" dedi.

DEĞİŞİM ÖZEL SEKTÖRE AKTARILDI

Türkiye’deki değişimin özellikle özel sektöre aktarıldığını, kamunun denetim görevini yapacağını söyleyen Yıldız, "Kamu, hem zihnini küçültmeyecek, büyütecek hem de elindeki yatırımları özel sektörle paylaşacak. Nasıl paylaşacak? Bunların her birisini makul seviyede paylaşacak. Aşırı karlar vermeyecek. Aşırı zararlar vermeyecek. Düşük karlar da vermeyecek. Makul kar dediğimiz piyasa şartlarında o ülkenin ekonomisiyle uluslararası sermayesiyle beraber değerlendirilecek temel konulardır. Bizler 2013 yılında ve son 12 aya baktığımızda 2013 yılının Ağustos sonu ve 2014’ün Ağustos sonu itibariyle baktığımızda 7 bin megavat civarında hatta o miktarı geçen bir enerji kurulu üç daha eklemişiz. Bunu kimler ekledi? Özel sektör ekledi. Önünü kim açtı? Kamu açtı. Eğer kamu ve özel sektör bütün ilgili kuruluşlarıyla beraber senkron çalışmazsa, eş zamanlı uyum içerisinde çalışmazsa bu tür yatırımların gerçekleşme imkanı olmaz" dedi.

YATIRIMCILARA TEŞEKKÜR ETTİ

7 bin megavatın yaklaşık 15 ülkenin kurulu gücünden daha fazla bir miktar olduğunu belirten Yıldız, "Yani büyüme çok ciddi rakamlarda. Kurulu gücümüzdeki büyüme yaklaşık yüzde 11,5 civarındadır ve 2 yıldan bu yana tüketimden daha fazla arzın olduğu bir Türkiye’ye geldik. O yüzden ben hem siyasi iktidara güvenen hem de enerji sektörüne güvenen özel sektör yatırımcılarımıza teşekkür ediyorum. Kendilerini tebrik ediyorum" dedi.

DOĞALGAZ SIKINTISI BEKLEMİYORUZ

Türkiye'de elektriğin aksine doğalgaz talebinin arzdan daha hızlı büyüdüğünü anlatan Yıldız, "Optimal noktada çözüm bulmamız lazım. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Kışın kullanım yazın tam 22 katı. Gaziantep'te o kadar değil ama mesela Eskişehir'de böyle bir durum var. Bu tabiri caizse şuna benziyor, 26 ton yükümüz ve 30 tonluk tırımız var. Bunu 40 tonluk tıra çıkarak maliyetleri mi artırırsınız yoksa gelirleri giderleri optimal düzeyde düzenlemeye çalışan bir yapı mı kurgulamaya çalışırsınız. Biz ikincisini istiyoruz. Bu anlamda kışın ciddi doğalgaz sıkıntısı beklemiyoruz. Bu noktada vatandaşlarımızın da rahat olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

GERÇEK YATIRIMCIYLA SORUNUMUZ YOK

Elektrik lisansı iptalleriyle ilgili de konuşan Yıldız, gerçek yatırımcıyla sorunlarının olmadığını dile getirdi. Yıldız, "Bu işi yaparım diye alıp yapmayanlara sıcak bakmıyoruz. Çantacı diye tabir ettiğimiz gerçek yatırımcı olmayan lisans satışıyla para kazanabilir miyiz diyenler var. Bunların bizi oyaladığını düşünüyoruz. Gerçek yatırımcı varsa yanımıza gelsin, lisans üzerinden para kazanmak isteyen uzaklaşsın. Burada bir ticaret olacaksa bunu kamu yapar. Arz güvenliğini tehdit edecek, spekülatif yatırımcıyı bu alanda tutmayız. Bizden önce yatırımcı kendine baksın, 'gerçek yatırımcı mıyım' diye kendini sorgulasın. Spekülatif yatırımcıysa Kusura bakmasınlar elenecekler" şeklinde konuştu.

EKONOMİK SINIRLARIMIZI GELİŞTİRMELİYİZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2. Abdülhamit Han'ın yaptırdığı petrol haritasına ilişkin, "Bu harita bize Mezopotamya'dan gelip şimdiki Türkiyeüzerinden geçiyor. Diğeri de Kafkaslardan gelip Karadeniz üzerinden Türkiye'den geçiyor. Biz aramayı buna göre yapmıyoruz ancak araştırmalar bu haritanın doğruluğunu teyit ediyor. 'Sınırlarımızın o tarafında var da niye bu tarafından yok' diye sorulduğunda belki Türkiye'nin sınırı buna göre çizilmiştir. Tarihçilerimiz bunu daha net ortaya koyacaktır. Bu çok önemli bir hadise. O zamanlar bu bilgiler yok değil vardı. Dolayısıyla siyasi sınırlarımıza bağlı kalmaksızın ekonomik sınırlarımızı geliştirmeliyiz. Türkiye'nin sınırları içerisinde varsa dünyanın en modern gemisi çalışıyor, bulur. Altında ne varsa 3 boyutlu gösteriyor" dedi.

GİTTİĞİMİZ YOL DOĞRU

Elektrikteki kayıp-kaçak konusuna değinen Yıldız, "Kayıp kaçak oranlarıyla ilgili gittiğimiz yol doğru. Son derece teknik bir konu için son derece siyasi yaklaşımlarda bulunuldu. Herhangi bir vatandaşımız ister evinde veya iş yerinde elektrik kullanıyorsa bunu ödeyecek. Kolaylık istiyorsa yardımcı oluruz. En son Tedaş'ın alacaklarıyla ilgili yapılandırma kararları alındı. Ödeme niyetinde olanın yanındayız. Çok açık söylüyorum 3 bölgemizi çıkardığımızda kayıp-kaçak oranı, Avrupa Birliği'nin daha altında."

Türkiye'deki petrol aramalarıyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, "petrol yoksa bulamayız" diye espri yaptı.

Yıldız, yerli sismik gemisinin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını vurguladı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı aracılığıyla siparişlerin verildiğini anlatan Yıldız, "Yerli mühendisimiz yerli kaynaklarla bunu yapacak. Denizlerde herhangi bir akaryakıt veya doğalgaz bulgusuna rastlamamız halinde 1,2 milyar dolarlık platform siparişini yine yerli kaynaklarla verebileceğimizi söylemek istiyorum. Onun da gelişmesini sağlamamız gerekiyor" dedi. Yıldız, yağış rejimindeki düşüklüğün ise enerji maliyetini artırdığına dikkati çekti.

Bakan Yıldız, gazeteci moderatörlerin sorularını yanıtladı.

Enerji Fuarcılık tarafından düzenlenen, Tabi Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı, EPDK ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen, 4 piyasanın tek çatı altında kamuyla buluştuğu Türkiye Enerji Zirvesi’nde, elektrik, doğal gaz, petrol ve LPG sektörlerinin tüm piyasa oyuncuları bir araya geldi. İki gün boyunca pek çok önemli konuyu masaya yatıracaklar. Zirvede, Birincil Kaynaklar Açısından Türkiye Enerji Stratejileri, Büyük Tüketiciler Perspektifi ile Enerji Piyasası, Otomotiv yakıtlarında gelecek öngörüleri, Elektrik ve Doğal Gaz Piyasalarında Ticaret Nasıl Gelişecek? Elektrik ve Doğal Gaz Dağıtım ve İletiminde Beklentiler, Gelişmeler, Akaryakıt ve LPG Sektöründe Serbest Piyasa ve Rekabetin Önündeki Engeller, Yerel Girişimcilerin Enerji Piyasasından Beklentileri, Uluslararası Yatırımcıların Türkiye Enerji Piyasasına Bakışı, Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları gibi son derece önemli konular, her biri alanında uzman konuşmacılar tarafından ele alınıyor.

Enerji Zirvesi'ne Vali Erdal Ata, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, belediye başkanları Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Uzer'in yanısıra çok sayıda sanayici, işadamı, bürokrat katıldı.

BAKAN YILDIZ, BÜYÜKŞEHİR'İ ZİYARET ETTİ

Bakan daha sonra sergi açılışına katıldı, standları gezdi. Toplantının ardından Bakan Taner Yıldız Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Baklava ve çeşitli ikramların yapıldığı Bakan Yıldız şehrimizden öğle saatlerinde ayrıldı. Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN