Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2040 yılında 5 milyon nüfusa ulaşacağı tahmin edilen Gaziantep'in, kara, hava ve demiryolları ağı açısından bu nüfusa hitap edecek alt yapının oluşması için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Bakan Yıldırım, Gaziantep’te Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep milletvekilleri ile birlikte ulaştırma projeleri ile ilgili değerlendirme toplantısı yaptı.

HAVAALANI YETERSİZ KALIYOR

Verdikleri sözleri yerine getireceklerini vurgulayan Yıldırım, "Karayolları ağırlıklı olmak üzere, havacılık ve demir yolu sektöründe hatta haberleşme sektöründe de Gaziantep’e yapmakta olduğumuz projeler var. Yaptığımız otoyol miktarı 148 km’ye bölünmüş yol miktarı 210 km’ye ve toplam da 358 km’ye erişmiş durumdadır. Gaziantep’i İskenderun limanına indirecek yol, çok önemli bir yol çokta büyük maliyeti olan bir yoldur. Mevcut yol 202 km, yeni projeyle bu 133 km’ye düşüyor. Yine gazi-ray projesini söz verdiğimiz gibi yapacağız. Havaalanı yetersiz kalıyor. Bu yönde de çalışmalar sürecek” dedi.

“DAĞLAR BİZDEN ÇEKİNİYOR”

Yıldırım, 267 kilometrelik tünel yolu yaptıklarını vurgulayarak, dağlardan korkmadıklarını belirtti. Yıldırım, “Türkiye zamanında 3 kilometrelik Bolu tünelini 30 yılda yaptı. Şuanda bizim kara yolları olarak, bitirdiğimiz tünel miktarı 267 kilometre. Bunu son 13 yılda gerçekleştirdik. Biz dağdan korkmuyoruz, dağlar bizden çekiniyor. Onun için dağa gelip yolumuzu değiştirmiyoruz, delip geçiyoruz” dedi.

OTOYOLLAR KULLANILMIYOR

Bakan Yıldırım, otoyolların oldukça güvenli, geniş ve rahat olmasına rağmenkullanılmadığını belirtti. Otoyolların kullanılmamasının sebebini araştırdıklarını belirten Yıldırım, ilk ulaştıkları sonucun ise otoyol ücretleri ve otoyollardaki denetimler olduğunu kaydetti. Yıldırım, "Nizip’e giden otoyol yerine, Gaziantep Birecik bölünmüş yolu daha çok kullanılıyor. Bunun sebeplerini merak ettik. Araştırılmasını istedim. Şuana kadar ise en önemli sebeplerinin otoyol ücretinin yüksek olması ve otoyollarda denetimlerin daha sıkı olması yönünde bilgi geldi. Otoyol ücretlerini tekrar değerlendiriyoruz" ifadelerine yer verdi.

Yıldırım, kamulaştırmanın büyük bedelleri ve sıkıntılarına rağmen yol yapımı taleplerini de tekrar değerlendireceklerini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, görevi süresince yaptığı ve yapılacak çalışmaları sunum şeklinde anlattı. İHA