IDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın baharat satışındaki yeni düzenleme esnafı kızdırdı… Gaziantep’teki birçok aktar ve baharatçı uygulamanın kentte geçerli olamayacağını, aksi halde vatandaşın uygulamaya karşı çıkacağını ileri sürüyor. Ambalajsız baharat satışının yasaklanmasıyla tedirgin olan Gaziantepli baharatçılar ve aktarlar her türlü hijyen kurallarına evet diyor ama baharatın pakette satılmasına karşı çıkıyor.
Gerek Gaziantep halkının gerekse de Gaziantep’e diğer illerden gelen vatandaşların özellikle açık baharatın tadına ve kokusuna bakarak alışveriş yaptıklarını belirten Gaziantepli baharatçılar, baharatın pakete girmesiyle vatandaşın da baharatın doğallığıyla ilgili şüpheye düşeceğini söylüyor. Yıllardan beri açıkta baharat satarak evinin ve ailesinin geçimini sağlayan baharatçılar baharatın ambalaj ile satılmasıyla Gaziantepli baharatçıların işlerinin büyük oranda düşeceğini söylüyor.
Ambalajda baharat satışın Gaziantep’te uygulamaya konulmasının mümkün olmadığını dile getiren Gaziantepli baharatçılar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu uygulamasına şu sözlerle karşı çıkıyor:
AKİF TİTİZOĞULLARI:
VATANDAŞ AÇIKTA BAHARAT İSTİYOR
“Gaziantep halkı ve Gaziantep’e diğer illerimizden gelen vatandaşlar yıllardan beri baharatın açıkta satışından memnuniyet duymaktadır. Bakanlık, halkın da memnun olduğu bir durumda kendi kafasına göre düzenlemeler yapıyor. Gaziantep’te vatandaş tadına ve kokusuna bakarak baharat almaya alışmıştır. bence bakanlık baharatın ambalajda satılması yerine baharatların hijyenik ve doğal olup olmadığını denetleyen düzenlemeler getirirse daha mantıklı olur.”
TARIK DURUR
AÇIK BAHARAT BİR GELENEKTİR
“Gaziantep’te açıkta baharat satışından bir sürü esnaf ekmek parasını kazanıyor. Bu uygulamayla birlikte bu esnaf zor duruma düşecektir. Ayrıca vatandaş da yıllardan beri açıkta baharat satın alır ve bundan son derece memnundur. Gaziantep gibi açıkta baharat alışverişinin gelenek haline geldiği bir ilde ambalajda baharat satmak imkânsızdır. Bu yüzden ben uygulamanın Gaziantep’te hayata geçeceğini düşünmüyorum.”
FEHMİ ONUR
YEMEKLERE LEZZET VEREN AÇIK BAHARATLARDIR
“Gaziantep lezzetin başkentidir. Gaziantep mutfağına lezzet katan ana unsurlardan birisi de baharattır. Burada hiçbir vatandaş ambalajda baharat almaz. Hiçbir restoran ve lokanta da ambalajda baharat alıp kullanmaz. Çünkü buradaki insanlar baharatın tadına ve kokusuna bakarak baharat alır. Bizim raflarımızda ambalajda baharat da bulunur ama kimse gelip ambalaj baharatı satın almak istemez. Herkes açık baharatı tercih eder. Bakanlığın kararına tabi ki saygı duyarız ama uygulamayı da doğru bulmuyoruz.”
RIDVAN ÇOPUR
UYGULAMA GAZİANTEP’TE TUTMAZ
“Gaziantep’te baharat satan bir esnafın önünden geçerken baharatların buram buram doğal kokusu insanı hoşnut eder. Gaziantep’e diğer illerden, hatta diğer ülkelerden gelen insanlar bile buradaki bu doğallığı hemen fark eder ve açıkta satılan baharatlardan hemen almak ister. Bence Gaziantep’te böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi son derece yanlış olur. Baharatlar her şekilde denetlensin ve baharatın içine katkı maddesi girmesin ama açıkta baharat satışı engellenmesin. Çünkü vatandaş da bu işe karşı çıkacaktır.”
IDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın baharat satışındaki yeni düzenleme esnafı kızdırdı… Gaziantep’teki birçok aktar ve baharatçı uygulamanın kentte geçerli olamayacağını, aksi halde vatandaşın uygulamaya karşı çıkacağını ileri sürüyor. Ambalajsız baharat satışının yasaklanmasıyla tedirgin olan Gaziantepli baharatçılar ve aktarlar her türlü hijyen kurallarına evet diyor ama baharatın pakette satılmasına karşı çıkıyor.Gerek Gaziantep halkının gerekse de Gaziantep’e diğer illerden gelen vatandaşların özellikle açık baharatın tadına ve kokusuna bakarak alışveriş yaptıklarını belirten Gaziantepli baharatçılar, baharatın pakete girmesiyle vatandaşın da baharatın doğallığıyla ilgili şüpheye düşeceğini söylüyor. Yıllardan beri açıkta baharat satarak evinin ve ailesinin geçimini sağlayan baharatçılar baharatın ambalaj ile satılmasıyla Gaziantepli baharatçıların işlerinin büyük oranda düşeceğini söylüyor.
Ambalajda baharat satışın Gaziantep’te uygulamaya konulmasının mümkün olmadığını dile getiren Gaziantepli baharatçılar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu uygulamasına şu sözlerle karşı çıkıyor:AKİF TİTİZOĞULLARI: VATANDAŞ AÇIKTA BAHARAT İSTİYOR“Gaziantep halkı ve Gaziantep’e diğer illerimizden gelen vatandaşlar yıllardan beri baharatın açıkta satışından memnuniyet duymaktadır. Bakanlık, halkın da memnun olduğu bir durumda kendi kafasına göre düzenlemeler yapıyor. Gaziantep’te vatandaş tadına ve kokusuna bakarak baharat almaya alışmıştır. bence bakanlık baharatın ambalajda satılması yerine baharatların hijyenik ve doğal olup olmadığını denetleyen düzenlemeler getirirse daha mantıklı olur.”TARIK DURURAÇIK BAHARAT BİR GELENEKTİR“Gaziantep’te açıkta baharat satışından bir sürü esnaf ekmek parasını kazanıyor. Bu uygulamayla birlikte bu esnaf zor duruma düşecektir. Ayrıca vatandaş da yıllardan beri açıkta baharat satın alır ve bundan son derece memnundur. Gaziantep gibi açıkta baharat alışverişinin gelenek haline geldiği bir ilde ambalajda baharat satmak imkânsızdır. Bu yüzden ben uygulamanın Gaziantep’te hayata geçeceğini düşünmüyorum.”FEHMİ ONURYEMEKLERE LEZZET VEREN AÇIK BAHARATLARDIR“Gaziantep lezzetin başkentidir. Gaziantep mutfağına lezzet katan ana unsurlardan birisi de baharattır. Burada hiçbir vatandaş ambalajda baharat almaz. Hiçbir restoran ve lokanta da ambalajda baharat alıp kullanmaz. Çünkü buradaki insanlar baharatın tadına ve kokusuna bakarak baharat alır. Bizim raflarımızda ambalajda baharat da bulunur ama kimse gelip ambalaj baharatı satın almak istemez. Herkes açık baharatı tercih eder. Bakanlığın kararına tabi ki saygı duyarız ama uygulamayı da doğru bulmuyoruz.”RIDVAN ÇOPURUYGULAMA GAZİANTEP’TE TUTMAZ“Gaziantep’te baharat satan bir esnafın önünden geçerken baharatların buram buram doğal kokusu insanı hoşnut eder. Gaziantep’e diğer illerden, hatta diğer ülkelerden gelen insanlar bile buradaki bu doğallığı hemen fark eder ve açıkta satılan baharatlardan hemen almak ister. Bence Gaziantep’te böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi son derece yanlış olur. Baharatlar her şekilde denetlensin ve baharatın içine katkı maddesi girmesin ama açıkta baharat satışı engellenmesin. Çünkü vatandaş da bu işe karşı çıkacaktır.”